設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: petertoyuen
打印 上一主題 下一主題

郭博士的以前出的對聯

註冊會員

將軍宰相下棋,宰相宰相,將軍將軍
小偷偷偷偷東西
書生書生問先生,先生先生  书生读书遇到生僻处向先生请教,可先生一开始就感到生疏
很有趣
回復

註冊會員

不敢騙博士
香香兩兩
烏烏雙雙
不是我對的......
http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/21453.aspx
我猜意思是黑色的烏鴉
二隻一雙吧

更正一下,雙有飛的意思
黑色的烏鴉,兩隻一起飛,意思很工整
但不知平仄是否都工整
請高手指正
回復

註冊會員

To : petertoyuen,

中文程度起馬係我5倍以上  ......千祈唔好咁講  對呢D聯或者對  完全唔關學歷事  晴仁只係山野粗人 只係靠點小聰明玩下  呢度係一個酒色財氣網   但係各人的話題都好似較凝重
幾年前喺另一個網  同網友經常玩對聯 對對   只可惜桃花依舊  往事已矣!!  昔日情懷不再

從你留言對話 幫你把一把胍  睇睇有無講錯   晴仁覺得你性格較執著  若果從事刻板工作 如公務員工作較合適  若果創作性工作會壓力大  你性格也較內向  自信不足  haha。。。若果講錯  就多多包容

個人認為千古一帝嘅聯  遠勝 Mr Chu 嘅對 康熙皇帝玩嘅呢個聯  佢應該主打嘅係玩字

俾你估下晴仁點解會有咁睇法  ﹖ (待續)  
回復

註冊會員

至於 (香香兩兩) 晴仁對咗二條

(對對﹐ 雙雙﹐靚靚﹐ 相相) 完全可以出到唔同組合

Eg: 對對 雙雙 -  若寫成 (對對 對對 )更絕 – 即係話2 pair對對

若寫成靚靚雙雙 (4個叫阿靚嘅靚女)或用靚靚 對對 完全可以mix and match.  
回復

註冊會員

我其實好鍾意創作,
同埋我唔鍾意做野,最好就唔使做
就算比我揀一份工,任我揀一分,同埋自定人工我都唔想做野
郭博士都講過,年青人讀完書冇去做野,慢慢就會冇左拼勁,我好明顯就已經冇左
做過好多份工,冇一份超過一個月,現正考慮做保安,過渡餘生
事實上,我都係冇咩自信,但係更準確黎講應該話我冇膽。
回復

註冊會員

好彩都保得著個招牌  相你字相  都相啱十成

“內向”嘅人先有條件做傳說中嘅宅男  你想揀做保安過世 所以話一份刻板工作啱你

做過好多份工,冇一份超過一個月…... 有可能你揀錯工作  無一份工做得長  攪到失灑自信
覺得自己好費  所以逃避現實 寧願留喺屋企  

後生仔 逃避唔係辦法耶  去搵份學徒做啦  你話鍾意創作 睇睇自己天份係邊方面  
打個比喻  D玉器師父  既可設計首飾圖按  有唔駛對著人  自己做自己野  向呢個方向想想
看看想做D乜啦  唔好再浪費時間  否則你會越黎越灰  

等晴仁試試你天馬行空嘅創作空間啦  試下諗諗點解話康熙皇帝玩嘅呢個聯  應該主打 玩字
而唔係你講嘅乜” 此聯是用人類4大宗教襯托出心字“

注意 ﹕ 旨在吹水  無指定答按耶  所以乜天馬行空答按都可接受 正方反方都可  仲有晴人眼蒙手慢 經常幾天
未必回應到架  隨緣啦
回復

註冊會員

又同你玩埋呢句金庸 嘅

冰比冰水冰

仙鬥仙山仙

Peter 小友  不如你又試拆解下呢個聯啦.......... 個腦唔用  好快會變成咁架啦   

回復

註冊會員

I get it~~~~~~~~
回復

註冊會員

個人認為千古一帝嘅聯  遠勝 Mr Chu 嘅對 康熙皇帝玩嘅呢個聯  佢應該主打嘅係玩字

晴仁師兄可唔可以講詳細D?我唔明千古一帝同 Mr Chu
回復

中級會員

廣東話版:
香香兩兩
橙橙個個
回復