設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2986|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

幼兒教育商品化 唯利是圖最可怕

1萬

論壇元老

樓主
東方日報
孔子話過,有教無類。意思好簡單,教育應該不分貧富貴賤,一視同仁。可惜嘅係,當今社會一切向錢看,乜都講產業化商品化,連幼稚園亦唔例外,有教無類得個講字嘅咋。

經營廿一年嘅天水圍德怡中英文幼稚園不獲續租而面臨結業,除咗反映幼稚園被搶校舍嘅悲哀,亦揭露承租校舍嘅另一間幼稚園未註冊就懷疑偷步收生,搞到家長無所適從。教育局局長吳克儉係咁講嘅,校舍未註冊前不得取錄學生,下月一日前學校只能收取最多六百幾元留位費,不能收取其他費用喎。而該幼稚園就否認偷步收生,仲強調學費及雜費同舊校差唔多,就算增加,加幅亦唔會超過百分之五咁話。

其實,有冇偷步收生仲係次要,新幼稚園為咗吸引學生而暫時唔敢加太多學費亦好正常,家陣最大嘅問題係,羊毛出在羊身上,幼稚園以貴租搶校舍,成本遲早會轉嫁畀家長,今年唔加咁多學費啫,出年就好難講咯。正如有幼兒教育人士話齋,今次係第一次有教育團體以貴租搶奪人哋嘅校舍來擴張,可能引起惡性競爭,將教育推向商品化。
冇錯嘞,此例一開,如果其他業主有樣學樣大幅加租,實行價高者得,隨時有更多幼稚園被迫關門咋。就算唔關門,大部分學費用於支付租金,亦必定會影響教學質素喇。唔係危言聳聽,喺一片加租狂潮之下,除咗德怡面臨結業,近日亦有兩間位於元朗錦綉花園嘅幼稚園不獲續租而需搬遷或停辦,幾百名學生慘變人球,都咪話唔徬徨。
講起真係可悲,今時今日乜都金錢掛帥,醫療要產業化,教育亦要產業化,搞到充滿銅臭味。

呢嗱,高等院校濫開副學士課程,將學生當成提款機;而中小學就紛紛轉為直資,大搞貴族教育;依家連幼稚園都以貴租搶校舍,學生變成人球,再咁落去,教育遲早變成有錢人嘅專利。話就話當局推行學券制,變相由政府資助幼稚園,弊在校舍租金愈來愈貴,學券嘅最大受益者咪又係地產商同業主。唔怪得有人話全香港都為地產商打工,真係冇講錯。

歸根究柢,呢啲教育亂象係前朝政府造成。當年貪曾好大喜功,將教育列為六大產業之一,話要將香港打造成區域教育樞紐喎,結果教育產業無影無蹤,唯一嘅效果就係鼓勵學校唯利是圖,學生成為受害者。始終都係呢句,教育係長遠嘅投資。幼稚園商品化絕對唔係一種健康現象,政府有責任撥亂反正,令教育重回正軌。係呢,究竟幾時至可以推行十五年免費教育!

回復

金牌會員

沙發
初時我第一感覺和你一樣, 但之後再客觀想想, 覺得....
1) 是否一機構在一個位置開幼稚園, 只要你俾得起租, 大業主就要永世租俾你, 校長等董事成員繼續年年穩賺家長學費?
2) 舊校長是否有責任在收K1 生時通知家長自己校舍有不被續租的風險?
3) 如家長早知有此風險仍安排子女入讀此學校, 到知道校方不獲續租就大吵大鬧, 是否有點兒那個呢?
回復

1萬

論壇元老

板凳
wai_1430 發表於 2014-4-10 21:32
初時我第一感覺和你一樣, 但之後再客觀想想, 覺得....
1) 是否一機構在一個位置開幼稚園, 只要你俾得起租,  ...

據我所知以前續租是用明標,但今次是用暗標,以致估算錯誤.因價高者得,最大受害者就是家長.
回復

論壇元老

hklam007

地板
To Wai_1430

很同意你 第1點的見解.
    曾有窮租客遇到窮業主
     租客交租有困難又不搬走--外表可憐
     業主說
     我多年辛勞 不食不休 才有錢買樓
     我不供款 銀行迫我收樓
     你是好心人 道德高尚
     你出錢交租好嗎 ?

回復

金牌會員

所以博士之前讚過德國教育,我有表親係德國,讀左五年大學,一蚊學費都唔使畀(佢讀工程,學系鼓勵學生多到企業實習,所以一直未畢業),如果係香港?大學要你最好一年讀完,個學位留畀下一班學生,教育唔死就有鬼。
回復

1萬

論壇元老

ellery 發表於 2014-4-11 11:28
所以博士之前讚過德國教育,我有表親係德國,讀左五年大學,一蚊學費都唔使畀(佢讀工程,學系鼓勵學生多到 ...

德國政府對教育的重視,願放資源在教育上,但香港政府只會就手旁觀,地產商便有機會狂加租,受害便是家長們.
回復