設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2518|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

20180707那些年第卅一集之千門燕子

8萬

論壇元老

樓主
在 YouTube 上觀看「那些年 180707 ep31 p1 of 3 千門燕子」
https://youtu.be/DvrIf_DLhlE

在 YouTube 上觀看「那些年 180707 ep31 p2 of 3 千門燕子」
https://youtu.be/sNZAZVH4Jg0

在 YouTube 上觀看「那些年 180707 ep31 p3 of 3 千門燕子」
https://youtu.be/NZ8Xv5ETuNE

回復

8萬

論壇元老

沙發

剛剛先聽完那些年,今集首先估唔到郭博士會講。其實斷斷續續聽,係頭先先可以一氣呵成聽哂。

最深印象係郭博士講唔明最近,有個公屋富婆,點解連面都未見過,就比咗幾千定幾百萬出嚟,呢個疑點好大。正常推論下,人未見,無可能咁大手筆。咁過數法。熟嘅人你借兩舊水都鬼殺咁嘈,反而未見過可以借幾百萬。如果咁都得。好過做正式老千。

自己都中過騙案,就一個阿婆又吹得好合情合理,攞兩舊水飯錢。佢一走就知中佢招。
但照返今集講的故事A君。咁呢個雞棚就搭得真係靚。

雖然今集好多事件,今次係第三四次聽,但今次睇的角度,就以欣賞和拆解的模式。
可以構思整個騙局,算無遺策,絕非容易。
今集郭博士用兩節去詳細講述整個故事來龍去脉。學到唔少嘢。
就自己飯前果鋪chess,布個局,又將人唔死。就明白高手與低手的分別。見到A君重對對呢位燕子念念不望。確係要寫過服字。

到最後,感謝郭博士在那些年開這個題,值得再翻聽多次,吸收當中的內容。

回復

論壇元老

板凳
哩集令我想起一本書叫"命相騙術大全-白玉石",講搭棚偽術, 裡面提到博士所講嘅大師爸,及得手後安撫事主或令事主內疚亦係騙徒嘅手法之一。
騙徒有時候不知不覺混入你嘅朋友圈,似熟非熟,可能經常見面,很難察覺。
因為融入生活當中,所以毓民哥仔都覺得故事沉悶,但博士道出重點是"貪"。
點樣察覺自己嘅貪,同訓練自己少慾又係另一門課題。
在聚會中同學經常打聽或追問別人的經驗,還停留在向外求嘅思想模式,博士一直都訓練我們多學習解決自身問題,從而在解決問題當中提升智慧,向內尋找答案。雖然所謂相應嘅反應係乜,自己仲未有頭緒,但深信與佛學思想很貼近,會繼續從瑪欣德尊者嘅開示中尋求練功嘅突破。
節目尾聲開左個話題叫"明千",其實都想聽聽,不過時間又到。

感恩博士的教導和引導!!
回復

論壇元老

地板

即使C小姐是真情又如何, 出現一個閨蜜, 出了亂子, 是爭利也好, 是爭風也罷, A君的結果還不是一樣? 這種事天天都在發生, 比天仙局何止多上千萬倍, 只是此局乃將門之精巧設計, 可引為江湖逸事一樁而已。

爭風吃醋之事, 輕則蹉跎歲月, 重者引致仇殺, 所付出的代價是不能用金錢彌補與衡量的。

很多時候, 不是看不到陷阱, 只是幻象太美, 但願長醉不願醒有之, 心存僥倖圖個例外有之。

夢就是自己設俾自己的局, 其實你喜歡的故事大綱早已寫好, 騙子只是演員與導演, 順住你的意思去演而已, 不過開這場戲很貴。(當然貴, 觀眾就只你一個)

是人自己騙自己在先, 正如A君寧願起回六百多萬, 還是寧願把夢發下去, 未可料也。
回復