設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3633|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

20180126郭博士開示:『天九闕』測試版

8萬

論壇元老

樓主

http://tinkau.s3-website-ap-southeast-1.amazonaws.com/

現在送上『天九闕』測試版, 歡迎各位提供寶貴的意見
請注意:

蘋果手機用戶需要將ISO更新至11.0版本或以上;

安卓手機用戶需要將系統更新至 Android 8.0 以上

回復

論壇元老

沙發

玩過一輪,以下是我見。

一,如用平板電腦玩,似乎在頂頭比較難睇到出咩牌,如圖AAA。似乎這方面要調整一下。而做法可以將四家定為東南西北。因為用東南西北而將來有機會做英文版,有好處。因為好多鬼佬識打麻雀,起碼對鬼佬嚟講少一浸麻煩。而表達各家及分數情況,可見下圖CCC,做法我估計大約係用Microsoft Access設定database,只要日後將東定改為East或E便可。而莊家可用Banker,咁就可以讓中英文玩家明白,因為打天九同麻雀都一樣,係逆時針行。
二,或者一開始先定四家為1234或ABCD,咁就知道你係邊家及分數情況。另外,莊字可放在較中間,咁就可以避免遮到最後一隻牌,如圖BBB。
三,或可以在電腦程式設定文武子出牌情況而計機會率估計玩家出牌,再針對性應付。前提係一家對三家,擺到明係不公平競爭。以下是例子:
A:四文四武
B:一文七武
C:三文五武
D(玩家):八武
假設A係頭牌莊家,出雙天雙九,呢四隻牌贏晒,B出四武,C出兩文兩武,D無文子,出四隻武子。
之後,就係
A:雙文雙武
B:一文三武
C:一文三武
D(玩家):四武
之後,用電腦計贏到D嘅機會率。因為D玩家只有武子,而電腦亦知道D有咩武子牌,因為係互動,谷D玩家出大牌,或長短棍,或扮冇武子(扮飲),企圖在過程中欺騙D玩家,以為出面仲有武子,搞到整個戰況及D玩家的心態戰戰兢兢,咁好可能會增加樂觀。

因為,我有好多舖扮冇牌,明明天打到扮飲,成功欺騙電腦,再打細牌包尾殺,所以,啟發到,如果咁樣設計,用出牌機會率及每次出牌都係互動,咁就類似接近Alpha Go,在過程中不斷運算而作出行動。如果做得到,我相信非常好玩。

回復

金牌會員

板凳
手機update唔到,冇得打~
回復

論壇元老

地板
  玩咗三幾日天九新版,估計小弟應該有六成半左右把握長期站穩勝方,記憶中好似試過連勝6至8舖,比少少意見。

一,用電腦運算以致電腦三家都有楝
一來可以令局面緊張,二來唔會有乾炒兩家或三家情況出現。運算方面,如果程式做得到的話,可以使用類似股市mark-to-market形式,出牌之後馬上運算,作出最好安排,以下是兩個例子;
A)玩家搶到楝
即刻運算電腦三家文武子牌在手,企圖阻止玩家連續搶楝,即係電腦並中一定有大打大。玩家出文子人,電腦其中一定打到天;玩家打武子七,電腦其中一家打到九。
B)電腦其中一家搶到楝
馬上運算及分流,電腦X專責文子,電腦Y專打武子,電腦Z專砌玩家。形成三挾一局面。

二,防止玩家扮懵扮冇牌打而墊牌
除了可以用第一點的B方法之外,可以猜乒乓球方法,操作如下:
a. 電腦X出牌,專打文子;搶楝之後,打細武子,成就電腦Y打大武子搶楝;電腦Z的作用則專打玩家牌,務求做到玩家冇楝可搶。

如果在電腦程式方面做到以上兩點,難度應該大大提高,好好玩。但有一點,因為每一次出牌其實牽涉連續性搏奕,又要兼顧文武子平衡,所以小弟玩之時,點都留一隻細文子或武子,使電腦無所適從,我相信呢個係其中一個方式破電腦三抽一(當然,我只是估計我玩之時係一家對三家)。

回復

論壇元老

試舉一個實例:

呢手牌我認真麻麻。上家獅子撲兔或強攻,我死都留個五仔,最後僥倖結到牌。

估計要平衡陰陽之道,似乎係勝負關鍵之一。

回復

論壇元老

似乎不止一次遢過五連莊之後hang機,玩唔到......
回復

論壇元老

似乎玩過不下四五百舖天九新版,有少少發現。

當你先頭扮冇牌,死忍,到差不多剩下三四隻牌至開始部署,例如有天,人,七及五,打人打五留天,七,對方一出文字你打天,再用七包尾殺,甚至留隻六或五,都有可能結牌,合乎正反陰陽之道,因為對方都唔知你有咩牌。

當然,如果舖牌夠大,可以主動強攻,但我試過以上方法,粗略估計都有七成贏面。

但玩天九真係一門佈陣遊戲,強攻而扮有料,嚇窒你;扮死狗卻原來留以有待,最後殺個措手不及,的確好好玩,多謝郭博士。
回復