設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4667|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

請教白糖/砂糖代替品

論壇元老

樓主
成日聽人講白糖/砂糖有害, 請教博士及網友有什麼代替品較健康?
回復

論壇元老

沙發
因為博士成日提砂糖對有癌症人仕有害.

或者這樣問. 知吾知英女皇飲奶茶咖啡落咩糖? 香港有錢佬又落咩糖, 五星級酒店又用咩糖, 應該佢地會用好D.

始終香港茶餐廳文化,大家都會飲幾十年奶茶咖啡的.
回復

論壇元老

板凳
panic_lau 發表於 2017-11-29 11:36
因為博士成日提砂糖對有癌症人仕有害.

或者這樣問. 知吾知英女皇飲奶茶咖啡落咩糖? 香港有錢佬又落咩糖,  ...

我有一邊家族有遺傳糖尿病, 我就趁早CUT晒糖同減食, 唔係遲下不幸中招戒到生不如死
冇用代糖, 費事心思思

回復

論壇元老

地板
楊灝貽 發表於 2017-11-29 12:48
我有一邊家族有遺傳糖尿病, 我就趁早CUT晒糖同減食, 唔係遲下不幸中招戒到生不如死
冇用代糖, 費事心思思
...

牛奶都要戒掉,
牛奶是白色的毒藥,現今的乳牛,用一世時間去生產十世的牛奶供人類享用,
如果沒有用人工化學藥物加於痛苦的乳牛身上,怎會成事。

牛有四個胃,人只得一個胃;牛奶的蛋白質超高,過多的蛋白質難消化,
在體內會引發自體免疫性疾病,即免疫系統非正常地攻擊自身正常組織,最常見的是濕疹。

糖尿病亦屬於自體免疫性疾病,最好戒掉牛奶,包括鮮奶、奶粉及一切奶類製品。

多謝收看。

回復

論壇元老

wongs 發表於 2017-11-29 14:17
牛奶都要戒掉,
牛奶是白色的毒藥,現今的乳牛,用一世時間去生產十世的牛奶供人類享用,
如果沒有用人工 ...

多謝提醒, 呀媽都有提, 牛奶仲未戒清,  
暫時冇以前半杯咖啡半杯奶咁過份
回復

論壇元老

蜂蜜,最好係單花蜜!
善護念
回復

註冊會員

wongs 發表於 2017-11-29 14:17
牛奶都要戒掉,
如果沒有用人工 ...

郭兆明博士 - 通識 - 牛奶背後
https://www.youtube.com/watch?v=O5cBbYlxKvQ

郭博士節目都有講過唔好飲牛奶。乳牛為了產奶俾人飲,一生都要過囚犯生活,為了乳汁牧場會先為乳牛進行強迫授精,剛出世的牛犢會被賣作做小牛肉,牛媽原先為牛B分祕的乳汁則供應給人類。牧場背後充滿著多少個骨肉分離的故事,數不清的。
誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易
回復

註冊會員

https://www.facebook.com/animalfreedomfighter/videos/2051620998390094/

有些牧場會在牛犢嘴巴前釘上膠片,防止他們喝自己母親的奶。
誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易
回復

金牌會員

蜜糖好少少。任何糖份對身體有害唔係邊種糖問題。係因為糖會刺激癌細胞活動,提供所需養份。白糖更壞,因為有漂白劑。

糖尿病係 夷島素失衡。味精比糖對糖尿更壞,更難分解。

家下好多奶農落荷爾蒙谷奶,就算無落,動物蛋白其實人體唔易分解。牛奶好高動物蛋白,仲有紅肉。
回復

論壇元老

素食者用豆奶可替代牛奶,brown suger是美加老一輩人常用于咖啡或奶茶的糖,而非白糖, 原蔗糖不經漂染較天然的一種選擇。 蜜糖的營養價值與溫度掛鉤,過熱的茶或咖啡會破壞蜜糖的營養。
夢里的風不停留,風裡的夢不可挽留……
回復