設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

祝福文和現實脫節,應否繼續念

金牌會員

牙醫即係善知識如祝福文。

蛀牙即係一個人無明無知。

剝牙即係一個人慧解智開。

祝  網友們明眸皓齒。  
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2017-12-17 20:52
如果你牙痛,你去睇牙醫,佢話你嘅牙蛀咗,要即刻剝咗佢,但你堅持唔剝,相信只要每日擦牙就冇事,但現實係 ...

不打紧的,就算临断氣的一刻,才念到祝福文,來生也帮到你的,萬般带不走,唯有業隨身呀!師兄,我也祝福你!!!
回復

金牌會員

不要世界和平 ? 要世界大戰?
On Lan 9 ! 別浪費你的氣
回復

論壇元老

其實祝福文對迷途者有很大幫助,開啟智慧有著引導嘅作用。而裡面包含一般人類道德上正確嘅訊息。
哩啲禮儀與規矩係對自身內和外進步嘅要求,與其他人冇關。越多人念誦希望有著第一百隻猴子嘅效應。
表面上,開啟智慧與知識(搵錢)好像冇關連,但當心念往善嘅方向增長,煩惱減少及腦騰空後就有時間吸收多啲新知識。
對搵錢有很大裨益。

引用上述例子: 祝福文係叫你刷牙,目的係保持口腔健康,如出現牙痛蛀牙或牙周病,都要運用其他方法去解決。
醒覺係唔好迷信,要令自身在心靈上或知識上不停地進步,唔好辜負博士設計的祝福文。
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2017-12-17 20:52
如果你牙痛,你去睇牙醫,佢話你嘅牙蛀咗,要即刻剝咗佢,但你堅持唔剝,相信只要每日擦牙就冇事,但現實係 ...

你似乎久不久便有不相關的問題走出來,真奇怪!叫你孝順父母是天經地義的心理行為,如你不孝順父母而叫你應當孝順父母,你卻不知怎地想出肚子餓了應去食飯;兩者完全不相關的事情聯想起來,莫明奇妙!現實環境如牙痛睇牙醫,是你的知識領域內知道要如此,那又怎麼關祝福文的事呀?如叫你孝順父母,你卻想出怎麼不能使肚子不餓,真是牛頭不搭馬嘴。如此思想混亂,那有可能有正確的想法。
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-12-18 16:56
其實祝福文對迷途者有很大幫助,開啟智慧有著引導嘅作用。而裡面包含一般人類道德上正確嘅訊息。
哩啲禮儀 ...

天網成日講智慧,到底智慧係乜,無人知。
博士曾經講過,但佢講嘅係明白到出世前地水火嘅轉移,結係邊度就係智慧,咁講法講咗等於無講,有邊個明。
再講祝福文可以開智慧就更無契,智慧係乜都末知點開
回復

論壇元老

天羅地網講知識層面多啲,而"智慧"嘅個人理解係"止息煩惱"。
要證悟 苦、無常和無我,係需要練功和自證。
博士只能俾方法你、講俾你聽和寫俾你睇,但唔可以幫你自證。
不過祝福文係有寫出黎,而做到幾多就要睇你自己。
開啟智慧是有機會的,但要本身波羅蜜好強。
凡夫可能做到"開始對如何啟發智慧"嘅知識有少少眉目。
但點都好只係分享自己係天羅地網學習嘅經驗。
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-12-18 20:21
天羅地網講知識層面多啲,而"智慧"嘅個人理解係"止息煩惱"。
要證悟 苦、無常和無我,係需要練功和自證。
...

智慧要自證,即係唔使講,唔講嘢嘅人就係最高,有冇智慧唔知,再問,加多句:「你會知嘅。再唔知,快d修練」
回復

論壇元老

依家嘅宗教走兩大路線,1,神造論 2,不可説
博士打破咗神造論,又走入咗不可説論,始終進入死胡同走唔出嚟
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-12-18 16:56
哩啲禮儀 ...

祝福文有一定的積極意義,但我想令alexwush有困惑的地方是,
他可能亦曾有修習祝福文,但似乎效果未能如願以償,對他現實生活狀況起翻天覆地的改變,
以致由當初的滿心希望,落為一地的失望。
當初滄海的一盞明燈,卻與枯木無異,因愛成恨。
回復