設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2576|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

藍皮書 Season 2 EP_07 - 嘉賓專訪:翁靜晶小姐

8萬

論壇元老

樓主
https://www.youtube.com/watch?v=LbAxnGJYr-8
藍皮書 Season 2 EP_07 - 嘉賓專訪:翁靜晶小姐/ 政府漠視廟宇私吞年老信衆私產/ 香港為什麼需要輸入大量中國和尚尼姑?/ 改革開放之後出現的所謂大陸高僧
回復

8萬

論壇元老

沙發
https://www.youtube.com/watch?v=iP4Q9IE7bVs
翁靜晶佛門警訊 EP_1 - 專訪香港史學會會長鄧家宙先生/ 出家人的戒律守則/ 佛門一切問題之源-出家人容許擁有私產 - 20171103a
回復

論壇元老

hklam007

板凳
先天不足 身處困境
今天善行 迴向光明
我力雖小 我願什大
師承佛陀 弟子叩首

回復

論壇元老

地板
律藏 經常看到就是這句 " 愚人.......此非令未信者生信,已信者增長也。"
鄧生講得很中肯,下一部應該係要商討立法嘅可行性而努力。
回復

8萬

論壇元老

聽到當中翁小姐講,原來連佢都唔識佛教的常識。

最後連佢都推介人睇佛陀套電視劇。

咁婆仔同大部份人唔中招就有鬼。

回復

論壇元老

硬係覺得翁小姐口中嘅大德,其中一個係博士。
中國無有功夫嘅出家人,唔知台灣會唔會好啲?
回復

中級會員

chriswong 發表於 2017-11-6 23:25
硬係覺得翁小姐口中嘅大德,其中一個係博士。
中國無有功夫嘅出家人,唔知台灣會唔會好啲? ...

小弟以前每年都去幾次台灣高雄佛光山禮敬, 發覺住持星雲大師跟香港(包含寶蓮寺)的法師做法是有所不同:

1.        香港佛堂注重念佛讀經, 有祈求保佑之心, 添香油是消災解難
2.        台灣星雲法師鼓勵: 說好話,存好心, 做好事, 像是貼近世間法, 關心社會, 捐贈學校, 醫藥等…….
3.        比較星雲的弟子: 鄺美雲, 著重國內起學校, 她曾說過星雲教她努力賺錢, 來幫助社會, 似是合乎世間法 (雖然博士也不欣賞鄺小姐常勾搭權貴)
4.        翁小姐說, 從12歲開始信佛, 到2015年才醒覺, 以前不敢告發出家人惡行, 怕眼盲, 腸穿肚爛, 她很坦白承認是學錯佛……….現在她醒覺要為社會發聲, 才是真正的做功德

台灣當然比香港更合適學佛, 價值觀比香港好, 出家人與在家人是有分別, 但香港佛堂是用出家人的方法教在家人, 所以翁小姐這麼醒目的人也中招, 學錯方法, 所以更要感恩有郭博士的平台讓我們更了解
回復

金牌會員

其實花時間看熟金剛經就受益不淺
回復

論壇元老

止惡行善 發表於 2017-11-7 17:12
小弟以前每年都去幾次台灣高雄佛光山禮敬, 發覺住持星雲大師跟香港(包含寶蓮寺)的法師做法是有所不同:

1 ...

香港佛教比人印象好"娘", 我覺得冇乜醒目人會鐘意香港佛教, 返團契好似正常D
我都係讀書個陣睇到郭生套智慧生活的啟示, 有種驚豔嘅感覺, 先留意下佛教
但佢地D功夫練成一定屈機, 就算死都死得特別好睇
回復