設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

20170613 郭博士: 公告開心特獎遊戲

論壇元老

約三連庄,乾炒一家,有五楝,40分。
  約四連庄,乾炒一家,有六楝,55分。

第一舖贏,有三楝,其他三家都有楝,我至尊結牌,20分。

回復

論壇元老

忽發奇想,其實Dr好有心。個人估計,佢係非常含蓄的借用玩天九,非常轉接告訴你如何應付發展一日千里的世界變化,特別係AI這層面。
回復

論壇元老

個多星期玩天九我見:

一,實用攻防戰--要兼顧文武子平衡又要贏到最後一擊,非常不容易。要知道以一對三,人家比你多三倍兵力,如何力挽狂瀾,要步步為營,一行錯,玩完。玩天九,一行錯,隨時可以重頭來過;人生,一行錯,可能不知道何年何月才有機會捲土重來。

二,似是陰陽之道--玩天九時,想到有時處事做人,也應有兩套功夫,特別係對別人。硬橋硬馬,嘢嘢都show手瓜,如果對方唔受,硬碰硬,盞嗌交收場;反之,溫柔一點,靈活一點,每每有奇功。特別係遇上對方明知受軟不受硬,而你又正所謂托咩都唔識轉膊,雙方面隨時反面之餘,你做的事情又冇果效,晒時間心機。

三,互動式沙盤堆演--唔好睇少呢八隻牌,每行一步,對方都有三份牌對付你。你每行一步,似乎程式內都有辦法令你行錯牌。感覺上程式好似金鐘罩咁,但一定有罩門搵到,係我過去個多星期觀察到,當然我冇辦法證明是真是假。但似乎有幾個情況似乎係咁。

退一萬步睇,似乎程式知道你有咩牌,出過咩牌,而程式三份牌合力鍊贏你。所以,不斷出牌之時,看似無關,其實可能因應你出牌而互動。

最後一點,我觀察到程式可能預設咗每次出牌,不論是文子或武子,一定要出最大果隻牌,即係冇留招。例如你出地,如果其中一份程式牌有天,一定要出天。所以,如果依此路數而又係真的話,或者可以為大家增加勝算。
回復

中級會員

大家好! 先講句Sorry, 因為真是很久冇留過言。
想改帳號密碼都唔得, 論壇system 話帳號過期...

小弟目前最高分是216分!

有圖有真相...

至尊寶結牌,乘2倍,加上連莊超過9次, 嬴12棟, 12 x 9 x 2 = 216分

天九2個app, 超過9次連莊會鎖死在9倍, 9倍係最盡。

如果有特殊結牌,應該至少再加4倍算分,抄曬三家嬴15棟,15 x 9 x 4 = 540分

不過博士好似擢到40倍, 那局應該嬴了13棟, 520分。

到底天九牌如何計倍率,我都不是太清楚。

如果我玩到超過500分,會寫攻略給大家。

天九2要連莊不難,但要識立於不敗。

回復

中級會員

Offline 玩可以冇廣告彈出
回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/tYperaaaO9E

回復

8萬

論壇元老

有同學話連霖十幾鋪莊都可以做到。

但講到四大包,又全靚牌就要講彩數。
佢話最後呢個步驟,同個"天"有關咁話。
回復

論壇元老

我覺得同部手機有關,哩個係時空識嘅"空",用安卓系統係打唔到。
要用IPHONE先得,計分同難度都差好遠,有機會不妨試試。
回復

8萬

論壇元老

同同學傾開,發現天九遊戲係個好好訓練。

打到五百幾分果個指標,如果玩到,對人生會有好大幫助。
回復

金牌會員

郭博士你好,
其實郭博士一開始講小弟就知道用咩方法, 其答案如下:

1) 用4部手機以不同帳户連線對戰
2) 等待一鋪牌, 一方有以拎冧六/細么結牌, 另一方則以高腳七/大么擒住, 勝方分數將以四倍計並由前者包三家。
3) 勝方必然取得一鋪最高分數, 負方亦是一鋪最高負分

注意:
最難是先要熟悉天九的玩法。(幼年時家父曾教過,但現在己全無印象,要重新學起)

其次,仍要時候等待合適牌局來臨 (抱歉小弟正準備考試、又正在工作, 實無暇真正去玩)

其實這遊戲可引伸去其他領域 -- 要赢這些特殊牌,當然可以靠運氣, 但實況是多數有其他參與者的配合(可理解為騙局)
正如在金融市場,莊家訂下目標價位及時間, 亦同時要『幫莊』去配合,令散户落搭,然後一鋪清袋.....
無論你賭術再精,都要明白『十賭十騙』的道理.....

希望小弟講出方法都可攞到個奬
如果唔得,其他受啟發嘅参赛者可否幫手攞個比小弟呢, thank you

回復