設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2155|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

點止想減吳得掂人工,佢剖腹自盡都唔得掂!

論壇元老

樓主
https://www.facebook.com/siulai.hk/videos/808151526028559/

【小麗:身為教師,點止想減吳得掂人工,佢剖腹自盡都唔得掂!】
今日, #財政預算案 已進入表決階段,建制派也許可歡天喜地,宣佈阻止民主派「拉布」成功。但對我來說,財政預算案辯論短短數十小時,莫講話拉布,根本遠遠未夠時間論述政府壟斷公共財政決策、殘害市民的滔天罪行。
今次各位議員共提出 185 項修正案,既有扣減特首及局長人工,亦有削減復考 TSA 的開支。身為教師,在各局長的減人工辯論中,我最深惡痛絕的就是教育局高層。
當初讀教育社會學時,老師經常強調教育的旨趣在於,讓新生代學懂珍惜自己的人生。但到我自己成為教師,眼見香港近十幾年來每次教育改革,都是強調多一分競爭,實在心痛。
來到今天,成王敗寇、操練文化深入骨髓,TSA 已是壓垮學生的最後一根稻草。但即使有學生選擇以生命控訴,局方仍然充耳不聞。
反觀外國的教育制度?在芬蘭,學生自我肯定、自我價值受到尊重;在德國,學生的獨特性、自主人生得以發揮。這才是人本精神的體現,也是建立一個富有同理心的社會的基石。
在香港,我們卻沒有教育學生珍惜自己,沒有機會讓他們走另一條道路,沒有機會學習批判精神,改善社會。這就是教育局造成的禍端,官員對下一代的摧殘。
「講真,你地到而家仲有邊個記得 tan sin cos 吖?」學科知識不是最重要,栽培同理心、肯定自我價值,才是教育的真正意義,教育局卻處處反其道而行。這是全世界最大的罪行,因為你們徹徹底底摧毀了下一代的生命!
我在修正案只提出扣減教育局長、副局長一個月人工,
絕非因為我對局長好,
而係你地唔剖腹自盡,根本就對唔住香港人!

----------------------------------------------
雖然係2017年5月17日嘅講話,但值得一聽。
回復

金牌會員

沙發
依家d議員,成日開埋曬d空頭支票,日日講一大堆廢話好似同市民同一陣線咁,講d根本做唔到嘅野

呢個小麗乞兒選舉時講過,會捐出一半議員薪金去幫老人家,結果拖到11月扮下野捐一次之後就冇左影,d市民咪又乜都唔記得

吳得掂係大乞兒,呢個議員係小乞兒,不過都要有班愚民先會選到呢d人入議會
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

8萬

論壇元老

板凳

都係比較法。

香港市民習慣咗。
基本上可以歸類埋同一堆。

只不過係要用化驗室去化驗下,屎的含量同比例有幾多。但無論多或少。
都係屎,絕對唔係屎味嘅咖哩或咖哩味嘅屎。
回復

論壇元老

地板
我只係覺得段講話有質素,能指出現今香港教育體系嘅不堪及對孩子嘅傷害,有反思嘅意義。
當然實際上在立法會吹水謾罵無助改變現實,他們的個人操守更不值一提。
回復

論壇元老

學科測驗不嬲都有,依家竟然可以搞到上報,變成議題,又話壓力,都唔知d家長同搞教育嘅人諗乜
嫌d後人未夠溫室,唔打得唔鬧得唔操得
學科測驗可以煲到咁大又操練文化壓死學生
痴左線

回復

金牌會員

chriswong 發表於 2017-6-15 18:53
我只係覺得段講話有質素,能指出現今香港教育體系嘅不堪及對孩子嘅傷害,有反思嘅意義。
當然實際上在立法 ...

"講"就曬氣,97到今日"反思"已經夠多

過去有更高質嘅議員,更多嘅媒體,更活躍嘅政治氣氛,電台網台炮轟政府,結果都係徒勞無功

郭博士都鬧足幾年,結果影響力咪又係零

乖乖地做順民把啦
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復