設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

20170512 郭博士開示: 鼓勵同學精進用功

論壇元老

erict 發表於 2017-5-13 05:21
  Bishop行斜角,又可以天馬行空擺連橫馬,又可以皇車易位,皇后走盡各子步法,唔使沉底兵變身,十五步殺 ...

你講嘅對方都可以做,靜係你行唔使理人
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-5-13 10:43
你講嘅對方鄑可以做,靜係你行唔使理人

如果你唔識騎馬,又點知點樣可以迫到隻馬跑或停?

如果你唔識賽馬,又點知ring bit,norton bit,tongue tie,blinkers,hood,ear muff係點用?幾時用?用咗有咩效果?點解有D只能跑直路1000米?而當年有隻馬叫精趣,係可以跑1000米到2400米?

如果你唔識游水,又點知係應該點浮,點用力去到水至游得快?

如果你唔識建築,又點知道個天面design用咩料,石屎層係應該用咩combination?天台隔熱點設計?去水位同埋遇上有斜坡起樓應該用邊種擋土牆?

如果我係你,當我唔識一樣嘢之時,我就懷著謙虛之心,先去了解果件事係點,了解到遊戲規則之後,才一步一步去諗點解人哋做到而我唔得?到底當中有咩秘笈可以捉贏人?

唔識一樣嘢而去武斷講人哋唔得,重點係自己根本都唔知果樣嘢係咩嚟,而最搞嘢係用另一類嘢去類比,即係我知道蘋果而唔知道橙。同樣都係生果,但蘋果同橙係兩樣嘢去比較,盞笑大人個口。
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2017-5-13 00:54
首先大家唔好咁離地講國際象棋,我靜係識象棋,如果以棋理講,十五步只能在佈局階段,最多去到中局。咁快 ...

鬼吾知呀媽係女人咩?有無實際 D 呀? (引述自某位智慧型網友既回話)      

吾係要教就搵到人教,亦吾係要學就學得黎架? 人越了解現實狀況,就自然學會謙卑。

照 erict 條友報料,國棋真係好似打街頭爛仔交,踢春袋,插鼻窿,蚊頭髮,乜野都得。
回復

論壇元老

erict 發表於 2017-5-13 11:28
  如果你唔識騎馬,又點知點樣可以迫到隻馬跑或停?

如果你唔識賽馬,又點知ring bit,norton bit ...

遊戲規則係你有車馬炮,我都有,一人行一步。講中國象棋我乜嘢都唔行,你都行五步先剎棋。十五步殺棋唔係唔得,電腦有bug唔出奇。好簡單,博士捉一次俾大家睇唔駛估,不過就算贏到都係佢搵度程式嘅漏洞與棋藝無關,真正棋藝係鋪鋪十五步剎棋,任你點行
回復

論壇元老

chrisX9 發表於 2017-5-13 11:50
鬼吾知呀媽係女人咩?有無實際 D 呀? (引述自某位智慧型網友既回話)      

吾係要教就搵到 ...

果位老哥唔止一次用跳躍式邏輯或者夾硬搵另一樣嘢比較。即係人哋整干炒牛河好食,佢就夾硬用肉醬意粉或德國咸豬手比較干牛河,同樣係食物但根本係兩樣嘢。用中國象棋比較國際象棋,簡稱多X餘。

我認為唔識國際象棋唔係問題,因為無人可以識晒所有嘢,而問題係唔識而唔去了解下點玩國際象棋先,一嚟就用中國象棋比較,之後就一個問題跳去另一問題,不停跳問題,你講東佢講西,到你講西,佢又講番東,係咁跳,為拗而拗,晒時間。
回復

8萬

論壇元老

似乎睇得太清楚,真係會無咗趣味......因為佢有特定軌跡行走.

發現時會好開心,但過咗之後,就會少咗探索之趣味?
回復

8萬

論壇元老

執到寶

精進練功都不一定探到寶,不練想都不用想。

人身難得,修身齊家治國平天下,人人所到境界不同。年少時,努力讀書學做人如練功,大學/社會大學如入寶山,個個去追,有得有失,暮年無悔都不易,明白逆旅中醒覺,更稀矣。正是賢愚智肖知何在,滿眼蓬嵩共一丘。

覺者明白如是因如是果,警惕守戎,精進練功,洞察如炬; 昧者混混一生,既有勤敬終生,亦有妄念妄動不知止。

人身難得亦是執到寶,如何守,如何進,如何止,學到都終身受用。 知易行難,秉持正道知行合一可謂聖。

戎定慧,身口意並行,高山仰止,雖不能至,心嚮往之。

知易行難,究竟是屢戰屢敗,或屢敗屢戰? 普羅米修斯推石上山真是永恆的故事。

黃同學的留言
回復

金牌會員

唉~你地都無把問題攪清楚!
其他象棋高手最少用16步捉蠃電腦國際象棋程式,但博士用15步捉蠃明未。
少勞多得屌到九十九
回復

論壇元老

wwkin 發表於 2017-5-13 22:53
唉~你地都無把問題攪清楚!
其他象棋高手最少用16步捉蠃電腦國際象棋程式,但博士用15步捉蠃明未。 ...

殘局就可以鬥小步數殺棋。全局冇得講以小步數剎棋就係高手,要視乎對手嘅水準好難講
回復

金牌會員

任何棋類高手對決就是一步之爭
少勞多得屌到九十九
回復