設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1659|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

人大釋法,香港熄法,中共無恥,司法拜拜

註冊會員

樓主
今天香港進入一個新紀完,香港的司法正式完蛋。

雖然過去不止一次釋法,但今次是突如其來的、強行的所謂主動釋法。且還在宣誓官司處理中進行。

今天是回歸後最失落及悲慘的一天,即使過去有什麼錯節、喪親、失戀都都不及今天的悲傷。也不限於此,最恐怖的是這是更多驚嚇的開端......

餘下的日子會係點?大家心照好了,如批評政府會被人告叛逆煽動、危害國家安全,即使暫未有法律條文治你都好,只要拉o左你先,再進行主動緊急釋法,由於件案審理中,所以釋法完的結果能套用在你案件上,就能治你罪。睇今次宣誓案就一清二楚。明未?

可恨的中共還有更多基本法詞語要強行釋法,預計是一連串的,當然大家最關心的"言論自由"的含意也被列入釋法行列中,到時天天釋過不停,真係每日一字啦。

什麼五十年不變?十五年已經一大變,不到二十年連最後的司法防綫都完了。

香港已徹底玩完,很後悔當天相信中共的一國兩制、港人治港,簡直是垃圾,上一代的老人家講得啱,若香港完全無利用價值,中共絶對可以諗都唔諗就殺死晒所有香港人,意即中共從不當我地係人也不認同我們的價值,根本無必要承諾港人咁多o野,就算承諾o左都可以當無事,但今次係由不守承諾的中共來教你什麼是宣誓及守誓言,是否很可笑及諷刺呢???

我雖然在英治年代出生及成長,從未受過國民教育、也未讀過左派的學校,但曾幾何時,由回歸前開始已對國家什至中共充滿期盼及熱情(其實好多同輩都好似我一樣),一廂情願的以為國家、中共變好了,但回歸後越看越令人失望,想不到連對港人的小小承諾都做不到,太令人失望。

回復

高級會員

沙發
我調轉頭睇,反正亂有亂玩。

咁方便多了,被失踪,被搶劫,被入屋爆竊。
被自殺,等等等。。。。。

某話事人,照抄,學佢咁樣。
快靚正,無必要同佢揸正黎做。

急病急治,快症快治。
反正香港呢個病人,條三叉神經都痛唔止一次,
吼痛感未消,就快醫埋佢。一次過。
痛下唔痛下,認真唔爽。
回復

金牌會員

板凳

洗牌唔係唔好,不過香港政治人材嚴重缺乏,所以同其他地方的洗牌不同,人家洗完牌可以迅速執位,撥亂反正繼續開局。

如果香港 幸運 / 不幸 俾你講中,出現洗牌,最開心果個應該係現任特首,而且到時呀爺玩戒嚴兼開鎖,放班 the best of beast 出嚟,你們打得贏這班叔叔嗎?雖然香港比裏面開明,外國大光燈照到香港情況,但同時亦俾機會外人加把口,借勢“恰”呀爺,到時香港兩頭唔到岸,又無方向(最終共識係咩? 想點執位?邊個揸旗?咩形態嘅政制?),只得個亂字,爺爺打鳩你,外人又未必幫你,話幫你實質乘機抽水,我地咪慘過車臣?香港家下得返金融,你一打,金融都無埋,好囉,香港可以正式食屎飲尿,向聯合國要求人道救援,鬼佬開電視,會睇到我地嘅悲慘情況,然後出voice over,“只要你每月捐出 100 蚊,就可以為一個香港家庭提供一星期既亁淨食水”......
屌你,我唔想咁能折墮!

亂唔緊要,當俾大家泄泄氣,當夢遺一場,但最緊要識停,你可以做破軍,掃平香港,但掃場過後請迅速創建出比從前更好、更暢順、更和平、更包容的架構,還有更高質量的衣、食、住、行!

另外,醒起兩條問題:
1)電影「等候董建華發落」班人放晒出嚟未?
2)基本法及其內文是以中文 還是 英文 為“正宗”?

-------------------------------------------
小弟最近翻煲 星球大戰系列 同 魔戒三部曲 多得濟,開始有啲脫離現實主義,多左 “思覺創作” 同 “被迫害創作”,不喜勿插(容許屌少少)。

回復