設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2332|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

貧苦優異生為生計售冒牌手機殼 官判守行為望自強不息

金牌會員

樓主

去屆DSE女考生與因工傷失業的父親領綜援相依為命,她為幫補生計在網上售賣冒牌手機殼,去年10月遭海關放蛇捕獲。女生早前在裁判法院認罪,透露女生在校內表現優良是總領袖生,本獲校長推薦讀教育大學,因被捕影響公開試發揮,無緣讀大學。裁判官今指以往在刑事案件裡他只會見被記小過大過的頑童,第一次見有58個優點的被告,反映被告「從來好乖」,對事件感可惜,但認為重要的是被告能知錯能改,並勸勉被告「跌倒要企起身」,判女生就兩罪每罪自簽1,000守行為12個月,同期執行,以令被告能盡快更新及可「洗底」。

裁判官在判刑時以「雯恩」稱呼被告,稱「考大學雖然有阻滯,希望你自強不息,不要氣餒,要再嚟多次,人生不如意事十常八九,希望雯恩你勇往直前,追求理想,做到律師固然好,但行行出狀元,任何工作都對社會有貢獻,每份工都有意義。」
被告父親有到庭聽判,判決完畢已離開法庭,被告聽判時則靜靜飲泣,完畢後拿出紙巾拭淚及由社工安慰。她離庭前向記者表示,案件完結令她感覺輕放鬆,但是否擔心前途受影響則「比較私人」,婉拒作任何回應。

被告女生葉雯恩(18歲)現於香港專業教育學院讀法律與行政課程,早前在裁判法院承認出售應用偽造商標的貨品,以及爲售賣或任何商業或製造用途而管有應用偽造商標的貨品罪。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20161028/55837982
回復

8萬

論壇元老

沙發

如果佢有聽好人好事,起碼可以好多選擇。唔使買翻梘。

就算上到法庭,巳有一定常識應付,前期的程序。

同學講過家長有道德洁僻,一聽節目有粗口就擋咗自己修褔的機會。

其實好人好事節目,應係香港政府要主動納入中學必修課程啦。

回復

8萬

論壇元老

板凳
為咗聽少兩句粗口,咁就無咗個生命升級機會。

自己平時返公司咪又比人日妖夜妖。
又唔見佢哋理直氣壯辭工喎

回復

論壇元老

地板
容燥兒 發表於 2016-10-28 11:44
如果佢有聽好人好事,起碼可以好多選擇。唔使買翻梘。

就算上到法庭,巳有一定常識應付,前期的程序。

唔入得中學必修課程, 過左18歲自己學聽, 唔關家長道德潔癖事
一聽, 好野聽左當耳邊風, 郭生個種大口氣就做左先粗口講左先, 即刻死
應該叫D家長聽完之後自行過慮
再將其中有益資訊傳比子女
咁先正路
佢d子女自己上網聽就佢嘅事, 但對18歲以下一定唔出聲推介
回復

註冊會員

其實本人小人之心覺得:

(1) 點解學校會濫派58個優點俾案中學生?

(2) 佢話受案情形影考唔到大學, 我覺得如果平時真材實料, 點會考唔到?

(3)佢庭上的iphone6 係表哥送的? 咁佢d親戚都唔係好貧窮, 平時都會接濟佢地

(4) 佢賣老翻被拉證明佢係有小聰明, 但係佢唔好彩, 亦都係賺左先算, 唔理後果既人, 聰明反被聰明誤, 今次受既教訓可能對日後成大事有用

回復

金牌會員

有啲嘢好左就算吧,有心煮佢嘅話,表哥送?

幾時送?邊到買?收據?.......

佢唔係殺人放火....

回復

金牌會員

ilddddlm 發表於 2016-10-28 13:21
其實本人小人之心覺得:

(1) 點解學校會濫派58個優點俾案中學生?

您並非小人之心,我認為您是持平的心,態度正確,法制人員在絕大部份情況下都應該跟進案件每個疑點,更不能以貌取人,可憐相並非一定好人,惡形惡相亦並非一定壞人,由於世事無絕對,所以為確保彰顯正義公正,揸正嚟做是正確的。

問題是現在香港政府、以68狗為首的各個掠水集團、呃飲呃食的高級公職人員,除左無當街販毒外,有咩衰野無份?真係要肅清既話,少林寺隻鑊都裝唔落!

喺咁既情況下,香港已無法治可言,若對啲雞毛蒜皮既事反而揸得太正,似乎有點本沒倒置,法律變左管制蟻民工具,所以英國遺留的司法制度中,有一樣野到依家都仍然值得我地俾Like的,就是“酎情權”,亦同時造就左劉德華的法外情、法內情經典地位。

講反依位妹妹單 case , 要入一定有位入,但需唔需要咁做?連裁判官讀詞時都係溫柔溫柔的。

既然個妹妹第時想做律師,今次經驗應該教曉佢以後做野小心啲,以及如何與警方展開談話,想做律師又想正正直直,遲x早變廚師,到時真係日日對x住隻油鑊。

回復