設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3846|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

家中出現的蟑螂可怎樣處理?

註冊會員

樓主

郭博士曾經說過, 沒生命的地方就是沙漠, 殺生會令該地區的風水變差, 破壞和育之氣.

最近家中蟑螂數量近日開始漸多, 眼見家母天天都在廚房殺生造孽, 實在於心不忍.

何奈自己隨了縱容牠們繼續存在外, 並沒有其他方法杜絕牠們.

就算把牠抓進樽內到門口走廊放生, 牠一樣會跑到別人家中, 成為其他人的煩惱, 此時放生便成為了自私的行為.

但是我又不忍心殺死牠令牠受痛苦, 只可暫時繼續縱容牠留在家中.

到現在牠還在我的房間, 請問我現在怎樣做才是最正確?

誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易
回復

論壇元老

沙發
無言!!

回復

中級會員

板凳
本人住新界村屋, 有很多蛇蟲鼠蟻的, 好多小強在廚房一過午夜就走哂出黎好似遊行咁,  蜈蚣有的差不多成呎長, 以前無知就見隻殺隻, 但真係好似越殺越多咁, 很無奈.  自聽多了佛學道理, 開始盡量不再殺生, 有空餘時間亦多走去街市買田鵽往山林裏放生, 唔知係米萬物有感應, 而家廚房真係少了很多小強, 就算偶然見一隻我都冇殺佢, 同佢講唔該盡量唔好出現在我面前, 因為我真係好驚小強的. 咁佢又真係到而家為止都冇再俾我見到佢喇! 其實諗深一層又係既, 宇宙一切生命都有佢生存既權利, 如果唔去傷害佢地, 佢地亦都會有善感應唔去騷擾我們的
回復

論壇元老

地板
我認為改變家中的氣埸, 蟑螂自然遠離. 最重要是改變自己的氣場. 我自己的房間外面就是平台, 種滿了花花草草, 但住了這麼久一隻蟑螂也沒有, 也沒有什麼飛蛾飛蟻. (當然我有裝窗紗). 我認為高頻率的氣埸吸引高頻率的生命. 我不知道如何改變自己的頻率, 但我願意放棄一般人玩電腦, 睇電視, 玩手機, 煲電話粥的時間. 每晚臨訓之前花超過一小時(有時是兩個小時)去諗祝福文. 接近兩年了, 雖然是微薄之力, 也可能是盲修瞎練, 但效果是有的. 樓主可以試試.
回復

註冊會員

magpiem 發表於 2016-9-23 09:38
本人住新界村屋, 有很多蛇蟲鼠蟻的, 好多小強在廚房一過午夜就走哂出黎好似遊行咁,  蜈蚣有的差不多成呎長, ...

係架, 佛家勸人戒殺一定有佢既道理, 所以現在無論這些小強如何滋擾, 我都不殺.

這個問題不知是否問得不好, 節目中好像沒有回應過, 或者我應該做多些家課爬多些文才上來發問.

我相信萬物有感應, 其實你對他們好, 他們一定知的。
誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易
回復

註冊會員

cwcheung24 發表於 2016-9-23 13:35
我認為改變家中的氣埸, 蟑螂自然遠離. 最重要是改變自己的氣場. 我自己的房間外面就是平台, 種滿了花花草草 ...

種咁多花都可以冇蟑螂真係幾神奇。可能真是我的頻率低, 才會吸引到低頻的生物. 如果牠最終都沒有消失, 我就給牠取個名字, 交個朋友, 晚上一起睡覺, 反正都沒有其他方法, 唯有接受牠吧.
回復

金牌會員

回復

金牌會員

買間屋俾佢地
回復

金牌會員

博士曾講過害蟲可照殺, 只要殺的時候用正念, 心想是為了保護家人健康就可
回復

論壇元老

stanleychan 發表於 2016-9-26 00:39
博士曾講過害蟲可照殺, 只要殺的時候用正念, 心想是為了保護家人健康就可

我都係照噴殺蟲水
回復