設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3062|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

2016.9.22 政治通識:為什麼梁振英癟三在記者會上滴眼淚

論壇元老

樓主

政治通識:昨天梁振英癟三在橫洲記者招待會上滴眼淚,大家猜猜讓他滴眼涙的壓力來自那裡?---/因為大家政治敏感度不足,特提供小小貼士。"在昨天記者會上,保皇傳媒記者一個都無得提問,混吉局局長張炳良手震。等皇袍加身嘅曾俊華扮烏蠅食竹升。梁癟三預早諗定草草散會的籍口。"--/這是評估政治知識測試,慢慢思考一下。
Dr郭泐!
回復

論壇元老

沙發
可能佢有睇9月20日夜晚重播的TVB神劇"天與地"大結局.
個結局係講呀林保怡演果位鼓佬就係用左滴眼淚去左湯盈盈甫頭度買左件飾物送比老婆, 湯盈盈就覺得呢個人都吾係禁壞姐, 就得到佢同情,............
回復

8萬

論壇元老

板凳
https://www.youtube.com/watch?v=cOyNFjAySz4

最後56分,,,,,,,,,我唔知呢啲係咪叫鱷魚淚,,,,,,,,,,,,?
我覺我有啲冷血,睇到梁特首喊,我笑咗出黎,
回復

金牌會員

地板
梁癟三現在是中聯辦同愛國土豪尿壺用完即棄
中聯辦被構帽子準收工,愛國土豪收到風梁癟三連任機會極小
少勞多得屌到九十九
回復

金牌會員

尋晚睇新聞見財爺回應記者時, CY 神情非常古怪同唔自然 ~
https://www.youtube.com/watch?v=cOyNFjAySz4 (45分開始)
回復

論壇元老

李商隱《淚》
永巷長年怨綺羅,離情終日思風波。
湘江竹上痕無限,峴首碑前灑幾多。
人去紫台秋入塞,兵殘楚帳夜聞歌。
朝來灞水橋邊問,未抵青袍送玉珂。

最後一句中的灞橋在長安灞水上,是唐人送別處,每天生離死別的場面在此不斷上演,但,李商隱的意思是,這些這些,都抵不過在灞橋驛中,身著「青袍」的平凡小吏(梁癟三)恭恭敬敬地送走以「玉珂」為馬口勒的貴人(中聯辦)。

回復

金牌會員

笑面9,平時比人插都笑面迎人。

知人哋吹佢唔賬。今次呢下都忍唔落去。
睇怕收到正式內部通知,做埋幾場大龍鳳,就好收工,唔好蒲頭,直到出年。

相信都係習生已發功,掟佢去冷板凳。
啲抽水位呀,同人開果啲空頭支票,好快要找數。一諗到冚家散就悲從中來。
回復

高級會員

我估壓力是來是ICAC...........
回復

高級會員

推測如下:

眼淚的壓力來自中央 . 因中央觀察粱的言行, 已決定不讓梁參加下一屆特首.
現在是製造御論階段. 大凡梁的過失, 一概以打落水狗的處理. 不得護駕.
各方人士已收到消息後. 立刻歸邊 , 並跟梁畫清界線 , 並無力配合打落水狗.
粱現陷於孤立和被隨時被落鑊 .

回復

論壇元老

在記招中段張局長回答問題時梁癟三極度抗奮地點頭及傻笑,後段滴淚好像抗奮後遺症。滴淚意義像電影"三國之見龍卸甲"趙雲在紀念堂看見舊戰友的戰甲後感到唏噓,張局長、吳局長和陳局長,在腹背受敵之下的記招只剩下手震震的張局長。執行局長看見講稿後也在笑,財爺心態分明隔岸觀火,粒粒皆辛苦令癟三想到精心報局下被人擢破,又得罪大財團,仕途坎坷,只能回家食龍蝦。又要去機場了......
回復