設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3398|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

世事真係好在乎你點睇

論壇元老

樓主
  今天,在網上看到一則新聞,都幾好笑。但一路看,忽然想起了,成為小弟賣點之一,更可能有助小弟發展翻譯業務。

看事情......真係好視乎你點睇......得唔得唔知,但起碼係一個機會,把握到,正是去蕪存菁,打響自己個朵......

回復

1萬

論壇元老

沙發

那些在翻譯上出現的大笑話,都是源於人們的無知與怠惰,過份倚仗電腦翻譯軟件而又不予以覆核所致!

電腦始終是無法取代人腦的。

回復

論壇元老

板凳
wu_peace 發表於 2016-8-9 07:17
那些在翻譯上出現的大笑話,都是源於人們的無知與怠惰,過份倚仗電腦翻譯軟件而又不予以覆核所致!

電腦 ...

其實可能接近十億人玩Pokemon Go,已經係一個好好的啟示。人哋懶而你肯蝕底D,行多兩步。你就有機會贏人。
回復

論壇元老

地板
個人認為呢篇文應該係有人「造」強國人的。
國內的網民水平再低也是受過教育的一代人。
繙譯外文,在理解上可能與受外國文化熏陶的港人有差距。
但也不至於到To Germany呢種水平。
如一位知識水平連To Germany都未到的網民。
在國內相信是農村一帶。這幫人搵食都成問題又點會參與網上討論或發表意見呢。
Dr教落。「要公道」。故「公道」講,呢篇野睇落似係有意針對奚落國內同胞而寫的。

當然,有因有果。中國奧運代表隊秉承中國特色。「大搖大擺,目中無人」咁行入國際的運動舞臺。
奧運精神係「志在參與」。而中國特色的奧運精神係「志在擺款」
善護念
回復

論壇元老

yc_ray 發表於 2016-8-10 14:23
個人認為呢篇文應該係有人「造」強國人的。
國內的網民水平再低也是受過教育的一代人。
繙譯外文,在理解上 ...

其實我指出這文章及翻譯的重點不在於係咪有人整強國人, 而係如果不搞清楚事情, 不先理解好才出街, 係造成災難.
係咪有人整強國人, 我唔知, 而呢類嘢可能窮一生都無答案. 我要指出這文章的意思是, 有時, 你看到一篇文章, 一句話, 一套電影等等, 好在乎你點睇果件事. 如果可以多角度思考, 純以搵食計, 可能帶來搵銀機會.
其實, 一來帶出正確的譯文意思, 亦係改正. 或者有人搞事, 或者有人整強國人, 但你企出來改正, 等於路上有人掉垃圾, 阿李掉, 阿黃掉, 冇人拾垃圾, 香港變臭港; 而家你出來拾, 希望臭港變回香港. 即係話比人哋聽, 也許香港有不多人係垃圾蟲, 但總有人肩負拾垃圾之名, 比人哋睇到仲有人會改正. 等於以上譯文一樣, 或者有人亂來譯錯, 或者有人玩嘢整人, 但你行出來改正, 道理一樣.
這也許就是危中有機. 話唔定人哋見到你有責任心, 做改正呢件事根本同利益拉不上關係而你又去做, 人哋或會覺得你夠pop, 夠薑帶頭改正, 對你睇法自會不同, 有好嘢撈搵你先, 因為你夠pop, 肯蝕底, 身先士卒, 而唔係睇定風頭火勢至搲撈呀, 左閃右避呀, 耍埋D港式小聰明呀, 度叔計死數呀果D, 因為講到底, 你肯企出嚟, 有承擔. 人哋可能評估呢條友有錯會認, 打就一定企定, 唔會閃身唔會講一萬個藉口為自己開脫.
有一個好例子, 成十年前, 類似係成都, 劉德華開演唱會, 有個女歌迷比保安欺負, 劉德華企出嚟鬧保安, 兇神惡煞, 女歌迷類似得番半條人命, 否則, 不敢想像. 劉德華呢單嘢, 到而家仲有人講, 話佢夠正氣, 唔會高高在上, 就係好例子. 或者因為咁, 劉德華五張幾, 到而家在大陸一樣撈得掂, 可能就係因果......
回復

1萬

論壇元老

erict 發表於 2016-8-10 16:42
其實我指出這文章及翻譯的重點不在於係咪有人整強國人, 而係如果不搞清楚事情, 不先理解好才出街, 係造成 ...

2007年11月
於成都演唱會內,一名歌迷突破保安防線獻花予劉德華後,竟被十多名保安圍毆,劉德華不顧自身安危由兩米高舞台躍下,阻止毆打事件。

回復