設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 5039|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

唔好睇小自己

論壇元老

樓主
上周看過有關自己就是小宇宙的文章,加上幾乎日日有擺錢在錢箱及差不多日日唸祝福文,另外又有介紹親友看印度電影,特別是郭博士推介的那三套電影,誠心的寫一寫閱後感在某些討論區推廣,奇妙的事發生了。

一,看事物的角度有多幾浸,果幾浸是對是錯不是重點,重點係有多角度評估事情。以前,聽到人家天天講think outside the box,今天,在我身上體現了。
二,回看前十年,做人畏首畏尾,咩都驚一餐。再次檢討自己過去的想法,其實超過九成是自己猜想出來的。或者是祝福文之助,到今天有點突破,我相信是如郭博士說的,人有創造事物的功能。既然天天猜想衰嘢,何不勇往直前?只要大膽假設,小心行事便是。
三,老實講,小弟呢期都撈唔掂,又接(二),咩都驚一餐,回頭看看,只會笑自己,但笑中有淚。因為,今天,機會成本是零。既然係零,仲有咩好驚呢?無飯食你至驚啦,係咪?
四,近期,小弟重新上路,一改之前咩都驚的作風。我赫然發現,原來心念一轉,真係天大地大。根本在世界搵食,有好多機會(當然要合乎你身份,角色,經驗,技能等等)。今天,小弟得到一個素未謀面的人招聘小弟做中英翻譯工作。雖是小工作,一周工作暫定數小時,人工係USD20一個鐘,即係近$156一小時,算是一點鼓舞。常言道萬事起頭難,現在,就如雷霆救兵一樣,Captain Miller在諾曼地登陸,搶灘,已打開缺口,相信這等機會陸續有來。
五,姊姊近期也人浮於事,我倆常常討論,既然我哋架生比人哋多,點解撈唔掂?我不斷鼓勵她打開心窗,再接受今天的不行,修正自己。既然機會成本係零,你又唔係咩達官貴人,驚咩呢?

小弟做人功力不行,以所謂佛學知識近乎零,但我相信,今天,只要你做人老實,有什麼說什麼,感謝令你可以生存到今天的人及所有動植物(即如祝福文的內容),對朋友仗義執言,守言信諾,我相信,今天賺的只是20 USD一天,明天可以是200 USD一天,甚至2,000 USD一天。

感謝郭博士,我而家......醒喇!

回復

1萬

論壇元老

沙發

謝謝分享!加油!

也藉此分享李嘉誠先生的人生雋語錄:
https://zh-hk.facebook.com/SirKashingLi/posts/695490590479634
回復

金牌會員

板凳
恭喜ERICT, 所有網友都為你鼓舞!

以我的經驗, 睇完PK, 再睇三傻, 明白了謙虛和對恐懼的明白, 所有事情都不用怕

共勉之!
回復

中級會員

地板
加油呀!肯踏出第一步,即是接近成功又近一步了!
回復

金牌會員

多謝閣下的分享
回復

論壇元老

好感謝各位的鼓勵, 非常感激.
回復

論壇元老

hklam007

看完Erict 分享後, 又看到李嘉誠先生的雋語.
要直接學習佛陀的智慧, 就不要李先生的砂糖溝沙.

https://youtu.be/qzY3MchDK0c
看完Eric分享後, 重溫郭先生講話, 更有所感.
7:15 佛陀是教你祝福人, 智慧才能向上流.
誰教你拜神拜佛得保祐, 是偷取你生命力和福氣, 剎你慧命.

https://youtu.be/7COiT78F7sA
慈崖寺有世界第二高觀音像為地標
寺內滿天神佛 各顯神通

https://youtu.be/afHF10lc3M4
慈山寺尊用禪修室大門內是放置觀音像
禪修時已預備鋼板房避難之用

回復

論壇元老

四個字...堅持到底
回復

論壇元老

我今日都有奇妙野
郭生有人做祝福文套野要勸家人捐錢
我一直冇理自己一個人做冇人知, 今日家人自己問我
今年我生日, 又當我老母生日, 全部佢話事
老母今日竟然問我, 其實佢自己一直想做好事, 但冇理由直接去D慈善機構做
又唔知邊間好, 點搞?
我同佢講一早問我啦, 日日做緊
唔洗度橋勸人, 自己送上門

回復

論壇元老

盡做好事,莫問前程。否極泰來,水道渠成。
回復