設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3165|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

2016.5.20 香港醫管局黑暗一例

論壇元老

樓主
香港無福氣,陰公!

家慈已退休三年,好悶,剛剛試在醫管局找part time 護士工作服務社會。 退休前是專科診所護士長,護士服務第二把交椅。

面談的護士,問家慈識唔識打字,打得快唔快?

家慈在廣華醫院護士學校紅褲子出身,有三十多年臨床經驗,有能力避免醫療失誤,例如:沒有死亡証送去殮房冰櫃、沙布塞病人氣管窒息死亡,防止病人臨終彌留時抽根磨爛皮等等。

面談的護士是 paper nurse, 紙上談兵,不懂照顧病人。家慈討厭寫作,你叫她寫洋洋千字薯仔文,即是為難她吧……

回復

金牌會員

沙發
而家行行都係咁啦,吾識管識。。。我家姐係最後一批護士學校畢業,即係學師出身,之後自己進修。。。咪就係比只懂吹水的學苑派排拆,因為佢正t規學位喎,紅褲子?有無學位架?進修得番黎架。。。就係咁。。。omg.... 我IT 個行一樣,多 cert 背書勁妹仔,入行就PM經理,結果連申請張permit,填表都吾識。。。串串貢,結果死左,係公司死左
回復

金牌會員

板凳
其實香港中層管理人材由97就開始走,依家走得7788,剩返果d人,比班二世祖空降佔住d管理識位,所以出現大量"外行管內行" 情況,真是水中無魚蝦為大

仲有最大鑊依家d人唔守本份,有d人明明做藝人又學人開餐廳,本身都唔熟果行又冇可靠朋友,靠自己少少知名度就亂咁搞,最近又有某model餐廳連續三間結業
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

地板
其實係唔只醫管局,整個政府都係咁,

你睇劉肛牙、吳黑殮做看更都冇人請,

入去可以做局長就明白啦。

回復

1萬

論壇元老

本末倒置!

回復