設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2409|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

請問博士可否談一談TPP對香港的影響?

註冊會員

樓主
中國受TPP的排斥,會否主使香港加入TPP?而香港再次成為中國的主要轉口港?

回復

金牌會員

沙發

呢單野似係連環計,其實美國幾乎同時做左幾件事

1.TPP達成協議
2.美國國會報告指北京侵蝕香港自由與法治
3.聯合國計劃增加中國會費
4.美國計畫派出軍艦駛入南海中國人工島礁附近水域

TPP可以話係另一個WTO,以前WTO其實某程度上壓制住蘇聯經濟,今次TPP好明顯係對付中國,但TPP有一點幾特別,佢對版權限制加大左好多,連作者以外全世界嘅人都可以告人侵權,所以就算中國入左都好大鑊,政府根本管唔住咁多人
侵權

然後網上有
吹風話可以比香港入TPP,成為中國對外橋樑,美國佬似乎早有準備咁發聲明,指北京侵蝕香港自由與法治,美國真正動機係乜就真係唔知,但假設個結果係唔比香港入TPP,到時香港就真係邊緣化冇價值,最嚴重係美國其實掌握住香港政策法,如果呢個最後防線崩潰埋,香港即變廢港

以上我唔知有冇錯誤,其他等博士回答,不過有樣野係真嘅,美國佬唔可以得罪
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

註冊會員

板凳
FenixChan 發表於 2015-10-10 03:41
呢單野似係連環計,其實美國幾乎同時做左幾件事

1.TPP達成協議

多謝回復。呢個設計根本唔會俾中國入TPP,咁如果中國政府為左俾香港可以入TPP,會唔㑹俾香港更大民主(或者係我一相情愿的想法)?

不過美國有冇咁順灘俾香港入TPP?咁即係係香港開個TPP後門啫。所以美國之後會唔會係香港民主大做文章?(你的第二點)重有,個仲裁機構係華盛頓...

又,會唔會攪死AIIB?咁如果我係開發中TPP國家,同AIIB借錢,咁我起條公路,要公開招標,唔俾借錢同基建掛鈎,咁中國基建出口會唔會瓜?
回復