設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: Quattro
打印 上一主題 下一主題

28 - 09 - 2015 郭博士出國事題 ~ 習近平出席美國國宴

金牌會員

模擬習先生心底果句:

警告你地美國唔好以為今次搞到(間接或直接)中國股市崩盤就似好手然(註2)得戚。同埋唔好用你們鬼佬果套遊戲規則就可以當中國係水魚(雖然事實係!),比你亂九島(註1)甘舞。

唔好唔記得我地中國轉着西裝都係三幾十年,我們隨時可以轉番著毛裝。等你班鬼佬成日用撤走資金黎威脅我地。搞到我地中國家嘈屋敝我地最多一拍兩散,我地過番以前土豆加牛肉的日子(這是習先生的FF),我地中國輸得起(真的嗎?)唔知你地美國人得唔得?

習先生模彷鄧小平在當年中英會談嚇窒戴卓爾夫人,好像一模九樣。但當我在電視看見習先生出席聯合國會議時的落泊神態,對比奧巴馬的鬆容自若,就知勝負已分,美國佬理得你習近平著三点式泳衣出席國宴,就係唔舍你中國。
(註一與註二:
九島乃九龍半島的簡稱
手然為握手言和的諧音)
回復

金牌會員

一境性 發表於 2015-9-29 19:10
模擬習先生心底果句:

警告你地美國唔好以為今次搞到(間接或直接)中國股市崩盤就似好手然得戚。同埋唔好用 ...

習總 越來越變樣,好似練左 “葵花寶典”,  實在非常好笑。

其實不單 習總 如是,習婆 亦 如是,講 英文,一個字  “騎呢 ! “
回復

金牌會員

美國人不舍你中國理由何在?(續前文)

就好像一間中式賭場,原本賭的是番攤,排九,魚蝦蟹,大細。外國人根本唔識玩,所以賭黎賭去都係得啲中國客,做極都做唔起。

老闆有見及此,引入了百家樂,廿一點,Showhand等的西式賭法,反應十分熱烈,多了好多西洋及國際賭客,生意愈做愈大。成了世界知名的新賭場。

但與此同時,其他西式賭場生意被分薄了,於是僱用了一班國際老千黎呢個"改革開放"有所成績的賭場搞局。

就係七月份,呢個新賭埸就被老千千走幾十億美金。新賭場老闆一氣之下,向外界宣布:嚴拿老千。否則本賭場在三個月之內取消廿一點、百家樂,Showhand等西式賭台。全部人玩番魚蝦蟹,番攤,牌九。

美國人看在心裡,當然不以為意。你叫你啲國民玩番哂牌九,番攤,魚蝦蟹。That‘s fine! 但麻煩你找清楚改革開放甘多年黎添置西式賭具的費用,同埋擴允賭場所需的貸款。若果唔係對你地中國實施能源及食物禁運,所有在美國做生意及留學的中國人全部驅逐出境。

仲有,取消西式賭台一事不是你習近平一個人說了算。你個賭場改革開放三十年,培養了一大班疊馬仔,艇仔同貴利佬。你習近平一人話唔玩,他們肯嗎?

但奧巴馬當然不會說出來,只是會心微笑。可憐的習主席,行又死,唔行又死,比人重炮將! 早知當日用港幣當法定貨幣定住當先,當年八九十年代返鄉下都照用港幣架啦,你叫曾俊華偷偷地印多几萬億港幣出黎,喑中在大陸流通,唔使大鑼大鼓,入市干預,比外國啲基金佬趙多你幾獲。

甘你中國啲老百姓唔係傻的馬,人民幣低水時咪使港幣囉。港幣低水時咪使人民幣囉。都不知幾甘好玩。
回復

論壇元老

若純粹從視覺效果來講。習主席應該著普通西裝,甚至長衫馬褂,甘站在旁邊的奧巴瑪即是變了西餐廳Waiter.
宜家好啦,你要著中山裝,隻色仲要同某酒樓部長差唔多。

變左中菜部部長VS西餐廳Waiter

回復

金牌會員

cwcheung24 發表於 2015-9-29 22:10
若純粹從視覺效果來講。習主席應該著普通西裝,甚至長衫馬褂,甘站在旁邊的奧巴瑪即是變了西餐廳Waiter.
宜 ...

Obama 就神彩飛楊:習種 成個 崇禎 樣
回復

金牌會員

西方那套不合中國時,
隨時可以行番自己原本那一套,
讓歐美知道,别以為中國學了西方百多年,
就要一直學下去。
夜總會侍應夠穿西裝打呔啦, "係係係老細!" 成條柒咁!

肥仔最好減吓肥啦, 肥嘟嘟!
回復

中級會員

古老文明大國,第五大發明:
超級無敵中山裝。
謝謝!
回復

金牌會員

中山裝適合現時狀況,當年孫中山改出世紙做美國人自保搞革命,今日再著出來,有小小借美國過橋既味道

第日腰骨直嘀,著唐裝出席,中國就有運行了
回復

金牌會員

小弟愚見, 習著中山裝有四種含意:

1. 中山裝其一特色為衫鈕扣到頸,包得好密實,暗示今次見面不會打開心屝跟奧巴馬交流,也無興趣這樣做,仲有向世界暗示今次訪美不是去求美國什麼,反而可能是美國有求於中國,所以習無必要跟奧巴馬同聲同氣(著西裝)博好感。

2. 明示強硬態度,中國各方面不會跟從你們西方,尤其是美國,堅持中國有自己的特色。下次可能著古裝,吹咩?

3. 在南海問題、日本安保、台灣問題的襯托之下,著中山裝暗示中國隨時都有作戰的準備,警告美國不要借周邊問題搞事,因為中山裝其實是由以前西方的軍服發展出來的,所以在這環境之下有作戰的意味。 (中山裝由來,詳見維基:https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B8%AD%E5%B1%B1%E8%A3%85 )。

4. 同時也可籍此在美國什至西方世界刮起一陣中國風 / 中山裝風氣,從而輸出中國風,包括製衣業等,希望重振疲弱的出口經濟。

請指教。

回復