設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 10806|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

習總在佔領區內無處不在

金牌會員

樓主
中共的特工無處不在, 不但會出現在 689 身邊, 亦會在佔領區出現, 仲近過 7-11.

但原來習近平也一樣無處不在, 他的分身遍佈佔領區內.

【佔領旺角】紙板漫畫習總大分身 賊仔會偷邊個?                                       
旺角集會區連日來遭反佔中份子偷走習總紙板及易拉架,反而激發集會人士創意,製作不同版本的習總肖像力撐雨傘運動。

動記者就凌晨所見,「習總」在街頭遍地開花,既有撐傘習總易拉架,改放於匯豐銀行對開馬路口外,日前在銀行中心對開的習總紙板慘遭分屍後,現場出現一個新的心繫黃絲帶習總海報,與CY相伴。而新的卡紙「習總」則放在惠豐中心對開。

至於最受歡迎的「漫畫版習總」,則放於鄰近惠豐中心的利威大樓欄邊,由漫畫家Cuson創作的一幅紅鼻子畫像,旁邊多了紅唇習總和卡通習總畫像,吸引大批途人拍照觀賞。

http://hk.apple.appledaily.com/r ... g/20141028/53067323

回復

金牌會員

沙發
習總大家好商量.
回復

金牌會員

板凳
man6552000 發表於 2014-10-31 22:36
習總大家好商量.

習總要知道, 我地唔係反共搞港獨, 只係要真普選O者.
回復

金牌會員

地板
lenlan 發表於 2014-10-31 22:48
習總要知道, 我地唔係反共搞港獨, 只係要真普選O者.

所以絶大部份香港示威人士都好識避重就輕, 今次唔會去西環示威, 唔會攪中共, 個尺度係一國兩制下嘅香港特區嘅真普選. 只係希望中共能夠鬆吓手.

示威人士今次請次習總出現, 係希望警察同反佔中嘅人士唔好再攪事.
回復

金牌會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:08
所以絶大部份香港示威人士都好識避重就輕, 今次唔會去西環示威, 唔會攪中共, 個尺度係一國兩制下嘅香港特 ...

係呀, 可以鎮場, 因為之前放關帝都比人拆左
回復

1萬

論壇元老

哈哈 , 試問有誰敢拆掉 習總 的肖像 ?!

.

回復

金牌會員

習近平係主席!習主席
李克強先係總理!李總理
咁都唔識分。
回復

1萬

論壇元老

superman 發表於 2014-11-1 10:50
習近平係主席!習主席
李克強先係總理!李總理
咁都唔識分。

習近平 乃 中共中央總書記 , 因此幾乎所有新聞發報皆會簡稱他為 : 「習總」 ;  一如之前的 「胡總」、「江總」 .....

「總」 : 代表頭號 No.1 人物 。

.

回復

金牌會員

毛澤東叫毛總?鄧小平叫鄧總?江澤民叫冮總?胡錦濤叫胡總?
第二把交椅先叫温總,朱總.........呀!
習近平主席(習總)呢個名,係D真正雜種幫佢改㗎!
唔知唔好扮代表!
回復

1萬

論壇元老

superman 發表於 2014-11-1 15:58
毛澤東叫毛總?鄧小平叫鄧總?江澤民叫冮總?胡錦濤叫胡總?
第二把交椅先叫温總,朱總.........呀!
習近 ...

中國共產黨中央委員會總書記,簡稱中共中央總書記 ,乃中國共產黨的最高領導人 。

1945年 到 1982年 係叫中國共產黨中央委員會主席,簡稱中共中央主席(黨主席) ,但係1982年 改咗做 總書記,主持中共中央書記處,召集同埋主持中央政治局會議 ,但唔係好似主席咁,代表成個政治局去決定 。

.

回復