設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 9845|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

本人曾患思覺失調...醫生開比我d精神科藥我食唔到落去

高級會員

樓主

我本身有d輕微思覺失調
醫生開左2種藥比我食....但係我發覺食唔到落去
食左之後 真係好唔舒服  出現不安,焦慮,頭腦變慢,說話唔清楚 冇方向感 ge情況
精神非常呆滯.....差d迷路 連屋企都返唔到去
我冇食藥幾年了...........最近想如實將我冇食藥ge情況講比醫生知
希望醫生換其他藥比我..........唔知洗唔洗入院住??? ???
有冇人都有類似咁情況...你地怎樣處理???謝謝

回復

論壇元老

hklam007

沙發
真是很難給你意見

幾年前 你為何同意自己有d輕微思覺失調 ?
你可以轉另ㄧ瞖生嗎?
回復

1萬

論壇元老

板凳
李健揚兄,我的至親也思覺失調,他患妄想症,医生要他定時吃藥,不能間斷,情緒較為安定,你不如找Dr Kwok 取意見,長期吃西藥實在不太好,有機會我會帶他去見Dr Kwok,希望能醫治他
回復

高級會員

地板
hklam007 發表於 2013-12-25 23:12
真是很難給你意見

幾年前 你為何同意自己有d輕微思覺失調 ?

因為醫生給我的藥 是一些治療精神分裂的藥
我是看公立醫生
回復

論壇元老

hklam007

幾年前 什麼思想和行為令你同意自己有d輕微思覺失調.
現在有相同情況?
可以同醫生話想轉药或減药.

你有傷害人或己才需入院,不用擔心
回復

高級會員

hklam007 發表於 2013-12-26 13:20
幾年前 什麼思想和行為令你同意自己有d輕微思覺失調.
現在有相同情況?
可以同醫生話想轉药或減药.

幾年前失戀 有d幻聽 聽到唔真實ge聲
同胡思亂想 覺得人地取笑自己
回復

1萬

論壇元老

李健揚兄:建議你在星期2,4或6日下午約4時至6時見郭博士.但要致電方太預約.(電話:2367 2630)
回復

金牌會員

能夠在天羅地網認識到"郭兆明博士"也算是一種緣份和福氣,快d去搵博士啦,相信博士一定幫到你!
回復

高級會員

謝謝各位.......因為現在我找不到方法解決....唯有去問郭博士尋求意見
回復

金牌會員

李健揚 發表於 2013-12-26 20:38
謝謝各位.......因為現在我找不到方法解決....唯有去問郭博士尋求意見

你好, 我相信我理解你的心情, 我一直以來都被焦慮症+強逼症+疑病症 三症合一的困擾, 已長達五年之久, 一年365日都發作, 一日發作最少一次至數次不等, 一般發作的時間約數分鐘至8小時不等, 發作起來的時間什麼都做不到, 工作也受影響, 白白浪費了很多時間, 無睇西醫因為我不信西醫, 知道吃西藥久了會有很多副作用, 心理醫生收費非常貴, 且會返發, 中醫也問過, 要長時間睇, 最重要係佢地比我的感覺係無咩把握咁, 所以睇了一兩個療程都無睇, 一直以來只是試用意志去控制, 但很多時都不成功, 試過坊間的什麼音樂治療/健康產品/食品等都是無用, 試無可試之下連求神問卜都試過都無幫助, 每天就好像坐監一樣, 再加上思想的牢獄, 是雙重的困苦, 因為囚犯即使坐監但他的思想還可以去到天崖海角, 還有思想的自由, 但我的腦海只充滿焦慮/強逼/自責, 寢食難安. 生趣全無. 真的有苦自己知. 因為也不到解決之道, 所以拖了五年之久, 情況越來越壞.

而我也認識有你這種情況的人, 但他不信自己有事, 他無睇西醫無吃藥, 所以情況也越來越壞. 你話自己的情況是輕微, 咁你快快搵博士, 相信博士會幫到你, 相信你很快可以好番晒, 不要延誤處理, 否則會好似我本人及朋友的情況, 只會越來越壞.

祝你身心康泰, 生活愉快.
回復