設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: wu_peace
打印 上一主題 下一主題

* 當前需要約束美元霸權行為......

1萬

論壇元老

* 全球加速「去美元化」, 未來黃金價值需重估
https://www.youtube.com/watch?v=6GCbS8hFZYg

回復

金牌會員

呢兩句、都唔知放邊好、雙方面都得?

回復

1萬

論壇元老

hkvcdso 發表於 2015-4-26 11:42
呢兩句、都唔知放邊好、雙方面都得?

很好的警世禪語!

謝謝 So兄!

回復

1萬

論壇元老

*「去美元化」趨勢加強 美元全球地位料進一步下降
http://hk.wm927.com/exchange/798579

回復

1萬

論壇元老

* 一國貨幣並不會成為千秋萬代的主宰者
https://www.youtube.com/watch?v=BR1aE7ALSO8

回復

中級會員

薛俊良

話說亞投行(2)
早排見沈旭輝為文話「中國主導的亞投行57個創始成員國名單正式公佈,與其說代表中國勝出漂亮一仗,倒不如說是美國外交近年的最大失著。……美國理應及早表態加入成為創始會員,而且要強勢加入,然後反客為主,爭取改變內部章程和方向。……」

我一向以系統思維看政治,類似連續的博奕,唔理學院理論。我認為中國一開始就唔會俾機會美國加入,根本唔輪到「美國外交」做任何事。

要使美國冇得加入好易,中國只要暗中同俄國得到共識,然找到了一定數量的東南亞國家落踏,到出台時,已經預左不給美國面子,就算美國想加入,都會礙於面子唔肯認。「我地搞左個亞投行,你想加入就填表排隊等批啦!」美國實唔加入。
我覺得中國係响2011年俾日本、南韓、菲律賓、越南輪流挑釁時,開始諗橋。

之後俄國斯俾「人地」搞烏黑蘭、敘利亞,造低油價,挫俄國斯克郎,搞到冇覺好瞓,俄國斯梗係二話不說就應承啦。

至於歐洲,之前俾美國迷債引起的金融風暴冼鑊甘,各國都不會對美國有真感情。而家經濟冇出路,政客冇橋,有人安排好條生路,好大方咁預你一份,點解唔落踏?

回復

1萬

論壇元老

葉雅圖 發表於 2015-4-28 12:08
薛俊良

話說亞投行(2):早排見沈旭輝為文話「中國主導的亞投行57個創始成員國名單正式公佈,與其說代表中 ...

謝謝分享!

回復

1萬

論壇元老

* 當前需要約束美元霸權行為,對國際貨幣體系進行改革和重構

https://www.youtube.com/watch?v=WgxHGfFiKpA

回復

中級會員

薛俊良

話說亞投行(3)
諗到亞投行呢條絶橋,係一次過滿足多個願望:
1. 打破世界銀行的地位
2. D東南亞國家收左錢,就唔會聽美國話
3. 促成人民幣國際化
4. 中國大量資金要揾出路
5. 基建可以創造大量就業,所以歐洲各國實落踏,形成美國盟國幾乎全部「背叛」美國。
亞投行點解咁快搞掂,又點解一下子使美國的盟友「背叛」美國,紛紛加入?呢D嘢係美國多年來,自認領導但係冇去領導,成日蝦蝦霸霸,嘢嘢講到幾美好都係坤人,只制造問題唔去解決問題,只有自己攞哂着數先叫公平…等所致。

以美國典型思維,係唔會改革世銀,使世界更美好,亦唔會俾中國响世銀有話事權。所以中國以至其他創辦國,冇可能俾美國加入亞投行。咁多年,唔通咁多發展中國家D人盲嘅咩?

結果中國向來實事求是,解決問題,你好我好的態度,個個都buy。唔係話中國有幾好,只係對比之下,就索到啪啪聲咁解!

早前葉一知話,丁蟹好比中共,橫行霸道,只係靠死好命。係呀,美國D「分析員」成日都話中共死好命,我地次次推佢落山佢都唔死得!你都儍嘅,一個國家咁大,邊度有死好命呢樣嘢!如果你係都要咁諗佢,你只會發覺鬧佢鬧到你死果日,佢都係好地地咁樣。

回復

中級會員

薛俊良

話說亞投行(4)
相信今年亞投行都係搞條例搞文件,下年搞批錢,再下年D基建有望動工。其實我估最終每個歐洲國家都係夾幾百億,唔算多,係政治意義大於實際。實際受惠的係東南亞國家。
不過我估計到時候,一系列的因果就會產生:

1. D歐洲國家有錢都想把閒錢投向亞投行,美國將來想賣國債會好難賣得出 (未至於冇嘅…),加速美元崩潰。

2. 此消彼長下,2020年美國會發出最後爭扎,到時會出現大戰危機!

3. 日本之所以唔加入,因為佢擁有「亞洲開發銀行」,而家被中國落了面。被邊沿化的日本將來要決擇,係唔係一定要企美國果邊?

4. 正如皇極驚世書,以及 Kryon 所說,2024年之後世界的經濟,將會以熱帶地方為中心,而美國就縮回美洲去。

5. 環保問題將會更迫切,因為最後的原始地帶都文明起來了。中國如果未能及時解決污染問題,2024年之後將會被污染解決掉,邁向衰落。相反,如果過到呢關,則可以領導世界。

回復