設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20804&extra=page%3D1
20190519郭信差之閒話家常:星期美點:男女雙舞心靈相通。

https://www.youtube.com/watch?v=6in4bkEIyao
Roland Petit, Bolero

今天是衛塞節,有同學帶女兒去參加比丘的慶祝活動,
回來時,我問有什麼特別事,他分享了一點事情.
話說她女兒前一日受了冷氣等等的風寒,但還未病發等等.
今天去到慶典上,受比丘們頌經之後,就嘔出幾啖痰,之後整個人鬆哂.在我而言,我也解釋不了是何事.
只能說算是好事.

看回上面,一對男女跳舞,音樂很是熟悉,是早幾日前的下午茶時間聽過的樂章.
之前好像也是一男一女跳.
但今次感覺較強烈.

首先我會說.那位女舞蹈家身材很好,尤其腳踝的部份.柔軟無骨,
自己試過按摩或推拿等等的方法,也做不到他那種柔軟程度.而腳尖掂地.更是值頭比部兩個手指公.
那個動件,是超難做到.

看這條片的感覺是,曾經郭博士在木方班說過,無論男女的震頻理論上是有一半穏藏了.
但你告訴男人或女人,在意念上.他們都不相信.
在這片段上就能看到,男士現女相.女士現男相.
這感覺我看頭半段的時候也不察覺,直至我睡醒後,看下半段時候,就出現這感覺.
倒是也奇怪.

"男女雙舞心靈相通。
舞藝精湛!"

想到了郭博士留下的這句開示,
感覺到為什麼男女震頻可以在同一時間同步到了.
在影片上,就有這感覺出現.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20806#lastpost
20190519郭信差之星期美點2:香港出不到這些人才。

https://www.youtube.com/watch?v=50lAMbJUXfc&feature=youtu.be
Miko Fogarty, 16, Moscow IBC, Gold Medalist Final Round - Esmeralda -
在這段視頻中,看到小妹妹.用右腳向上踼手舉高的樂器.
突然有種感覺是,上星期上中醫課時,老師教我們做的一個很簡單道家動作.
就只是坐下起立.這樣簡單的動件,原來深存學問.

看到這位小妹妹的,腳跟每一次踼,就由下而上的,腳尖站立.
這個動件的力點,都保持了人的重心沒有傾前.平衡感十足.
如果一般人的重心,都是向前傾的,所以做這個動件,必定向左向右跌.

故此,看到這位小妹妹的舞蹈,讓我們想起自己站立都不懂,
有點失禮.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20798&extra=page%3D1
20190518郭信差之閒話家常:下午茶時間:探戈音樂歷久常青

https://www.youtube.com/watch?v=cPBn2kbBqV0&feature=youtu.beRIVERDANCE
感覺跳這個舞的男女舞蹈員,有點像輕功的感覺.
女士跳起的時候,感覺不了下來時的重力,不知是如何練到.

5分鐘內,高速的跳著的打的腳步,是非常困難.
上課時,給了一個測試.用正坐的姿勢,15分鐘的打地踏地板.
而且要高速的頻率,是不到2分鐘就足以令人氣喘兼滿身大汗.

看影片中的一聚舞蹈員,跳得輕鬆自若,面帶笑容.
感覺到腳步上是如何的輕盈.相比街上的行人,下行氣絕對充盈.
舞蹈要表達的情感,如果是那種喜悅感的話,絕對做得到.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20815&extra=page%3D1
20190520郭信差之閒話家常:此片女主角草刈民代;

看完了談談情跳跳舞,此片在YOUTUBE上我見到不下三次.但也沒有一次擊入去看.

片中除了演戴假髮的竹中直人外,其他一概不認識,中年時的他演出已經夠瘋狂.
如果我說的話.片中草刈小姐的演出其實在比例上是非常非常的少,感覺有點浪費了他的專長.
但如果從故事來說,又非常合情合理.
役所廣司先生,只是聽過名字,樣子是第一次見.

故事背境是我受日本文化最深的年代,所以那些濶身西裝和一系列的文化.有點時光倒流感覺.
整個故事勾起了我當年考鋼琴試出錯和學日本讀極都唔好的DANCE(日文).
看此片是也可以代入角色當中.

故事上,有很詳細說出了,要男女雙方跳好一隻舞的要素.
難怪郭博士常說的揾錢容易揾女人難.反之亦然.
因一個和你心靈相通的舞伴,唔係相方相識就出到效果.

剛看了草刈小姐的頻死之白鳥的巴蕾舞.那舞步清清楚楚表演出什麼叫意境.
一隻臨死前的白鳥.在姿體上完完全全表達得到.
如果硬說一個人,如何像隻鳥一樣100%做到是沒有可能.
但從感覺上,是可以感覺到一隻白鳥臨死前的悲哀和無助.

最後想讚當時的導演.很尊重演員和演員的演技,尤其是剪接方面.
可能大家會覺得片長和沉悶.
但導演留了很多發揮空間給演員去表現自己,而非單純靠剪接去呈現故事.
整套電影,是人氣十足,看得出大家拍此電影的熱情.

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 歐美引用文種九策對付中共,低幹不懂破解。輸到扒街! )」
https://youtu.be/e3lvciKLa0g

剛才和弟弟講開黃子華其中一個笑話。是說香港人住的蝸居。坐在廁所當個廳係廁所就變大了實用面積。而向個廳望返入廁所,個廳又會大咗。

說回節目中,郭博士說到了,無錢買樓,不彷入監倉渡假。好過外邊交租揾工有壓力。連越南人都特登犯案入去住嚟等醫病。

再留意到,中美貿易事件,中國一面,如果肯投降輸一半。退讓咗,就巳經有位轉身。可以有生路行。

首先利申,幾個月來未看過郭博士的一盤棋局。但記得有一盤和節目提過。要比人食隻車先有生路出現。而這隻車就涉及空性的學問。

今集其實郭博士講的地方很多位是講出了空性的運用。

但共產黨大部人都五蘊皆實,講到明拳頭放開手就係空,都未必做得出。
加上內因外因,連美國佬都揾人搞搞你。

從郭博士分晣逃犯條例,林鄭撐和689老蒙董無飛身撲出。看到了棋術和緣起學的運用。
但自己仍是只聽的份兒,未到有運用的可能。

這個覺得很是慚愧。每天郭博士送上很多的資訊,但仍是未聯想到各方面的關係和出棋的互為因果。連德國婆出來為幾個港仔說話,這麼大的動作。也想不到郭博士講的情況。
套用郭博士講的一句話,大笨象行過都唔知。

這個仍是覺得自己非常沒水平。

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21028&extra=page%3D1
20190608郭信差之閒話家常:星期美點:窺探到生命的振弦境界

話說今個星期一,坐小巴揾人哋攞啲嘢,有個境象好怪,只有一秒時間的念頭.
我坐在小巴中,望住停泊在路邊的巴士,有四五個的學生.由上層落樓梯到下層.
當時我腦面,浮起了呢幾個學生我見過佢哋,但好具象的見到佢哋現螞蟻相.果時都覺得怪怪哋,
點解會覺得有咁架情況.

另外上業餘興趣班時,有位30歲左右的女同學,從外表像是未嫁人的模樣,但當日抽到佢做示範,
一出嚟話頭痛,再詳細問,竟然係一個已係兩個小朋友的母親,大的重有十歲.
我都覺我睇漏咗眼,因為佢行藏舉止絕對唔似一個母親.我都自問大跌眼鏡.

講返,自己最鐘意第三段視頻的舞蹈,果位女士嬌少好多,跌出來,有種好輕巧的感覺.
跳得出果種情情塔塔味道.

而第一段同第二段視頻的女伴,感覺有點粗豪,比第三段視頻的女士少了點女人味.
反而佢多咗種皇者氣派,跳出來個勢唔同.
舞蹈係精彩的,但個人較愛第三視頻果段.

跳得出,兩個男女應有的交流,係有種心動的感覺.
反而第一二段時頻的感覺,比我有種拍擋式的感覺.
功架十足,但就少種令人有愛情的味道在內.
回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21060&page=1&extra=#pid100208
20190611郭信差之閒話家常:下午茶時間:值得大家學習!

這首THE ENA OF THE WORD.在大大小小的電視電影都聽過,但就唔知首歌叫咩名.
但可能有人話.有無搞錯,歌名都唱都出哂黎都唔知咩歌咩.但唔知就係唔知,都無咩好講.
首先,我聽完後,睇返1963年,啲人作曲同唱既人,真係好有感情,我聽時都落入果種情懷,我都覺聽日世界未日咁.
主唱者,的聲線雖然唔係甜美,但好有果種若捨若離的感覺.

講到呢到,講到翻睇抄至2018年的一次聚會筆記,當中係郭博士講到佛唔會咁小氣,原因我唔多講點解.
但每次講,到過對面關的時候,呢句說話,係穏藏牽涉好大架佛力响到.
所以就算聽到呢首歌咁好feel,但同時令我察覺到啲唔察覺的事物响到.

講開riverdance同日本人跳舞果part,睇完兩隊人的跳舞,係好有一種力,如果要具體地講.就係個共鳴共震,
咁多人一齊處於一個振頻.雖然當中有好多人動作唔同,但大家係同時間集中於同一首歌曲的頻率之中.
心意大家一致.

日本人佢哋既機械舞,相當難跳,向咁慢中之中,又要保持到,大家唔好相撞,又要時間唔好出錯.
最重要我睇到佢地,跳得出有一種禪味.

riverdance果到,啲俊男美女舞功點就唔多講,非常之好,果種鞋聲,聽得人好舒服.
看的時候,我想起了有一集酒色財氣郭博士講過的驕傲和尚那集,

琴日我睇到位大哥大,跳咗一隻舞,我望到佢雙腳並無離地.
實質上,並無乜嘢訊息.但唔知點解果一刻,有少少為佢覺得佢不安.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/foru ... 1069&extra=page%3D
120190612郭信差之閒話家常:下午茶時間:處變不驚!

本來,都諗唔到點樣落筆,因為單純講鼓聲有震奮人心外。就係整齊同大家心意敲出嚟唔同。
對個人嚟講。洗水音樂學園敲出嚟,係勝一籌,簡潔有力。相比中國女團嚟講,我會用心聽哂全程。
有種黑白分明的感覺。

講到呢度,向琴日郭博士的一段開示,就感覺到原來兩段鼓聲想表達咩嘢。
如果係管弦樂就未必咁受得咁清楚,雖然都同樣係表達同一件事。

就係共同震頻的意境,透過大家共同演奏同一樣樂器,令到大家連結在一起。
如果換轉成,一個地方,一方水土,就係咁樣業感緣起。

在睇中國同日本,大家敲出來的鼓聲,意境上的圖案都有所不同。

再嚟睇返西班牙舞,顯示出的震弦又係另一種,係一種,但係咩感覺,我未能細分。

如果要具體表達的話。可以用三碗,麥皮,粥,飯嚟表達以上三段視頻顯示出嚟的畫面。

由於現在天雨關係,更能顯出,郭博士講的比人扯住的感覺。短短3分鐘,係被逼要留在雨中,其實係可以走入騎樓底避雨,但你想咁做都唔得。就感覺到業力的巨大性,是你想攞脫亦不能。

所以,常說的共業,真係唔講得笑。
回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21078&extra=page%3D1
20190613郭信差之閒話家常:下午茶時間:伴隨我們成長的巨星!

聽了今天下午茶兩次,原因是歌真的好聽.個人最鐘意第一首小彈,MV真係境靚人靚,小彈琴都靚.
首先第五首歌,版權關係,係無得聽,我只能假定佢係以下果首歌.但都幾難聽得出係咩意境.
但我可以假定,呢首歌應該係四大分佈幾平均的歌.

個人感覺,頭四首歌係用來表達四大不同的意境,個人都係估估下,風的感覺易聽得出.
但地,水,火.我都諗咗好耐.可能個人頭痛中,但一唸心咒時,係有減輕痛楚.呢個都幾神奇.
但都只能止到一陣咳.

順序來講.風,水,土,火.唔知有無聽錯.

Edith Piaf - Padam Padam with Lyrics
https://www.youtube.com/watch?v=-atigjCsw6I
回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21086&extra=page%3D1
20190614郭信差之閒話家常:下午時間:曲配在不同的舞步..... [color=rgb(153, 153, 153) !important][color=rgb(153, 153, 153) !important][

曾經郭博士講個其中一個故事.就係古惑沉潛既生命就會落海底.驕傲既生命會變做飛鳥.

頭先有個木方班的姐仔係咁問逃犯條例既事情.我好想同佢講定啲黎.
果時其實想同佢解釋,佢不安既情緒對佢都無咩好處.

講返今次下午茶,我又聽兩輪,
首先利申,要講對上次有接次近二十首BESAME MUCHO我聽到第十五六首就訓著咗,
趕住要去上堂,所以無聽哂,果次都聽唔到咩感覺.

今次,我嘗試找尋佢哋四大的分佈,反而聽的時候感覺唔係太強烈.

第一次聽到第四首的時候,有好怪的感覺出現,我覺得我去咗一個歐洲的城市,訓向一間房,
有露台,有陽光有風咁吹入黎,好舒服的.重無形中提醒我琴晚一個唔記得既夢.都幾有歐洲味.

到呢首歌,播到第二輪時,突然靈光一閃,
感覺點解郭博士成日強調人臨死前的一個念頭好重要,
我從五首歌中,感覺到,我只要懷住邊種震頻既感覺.
我就會跌入去當地,5首歌的MV我係無睇過,只係單靠聽.

反而最尾兩隻歌,比我的感覺,係會去到兩個唔同的玩味重的地方,
原因,佢地比我我有種向上升的感覺.
頭三隻歌,都比我都我有若即若離的感覺.有種會帶到我去到一個多愁善感的城市.

回復