設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://youtu.be/EqdHSFgyPvA

今集郭博士爆氣,由15分講到58分。
原本想分段剪出,但分段剪就洩咗道氣。
所以上載時間就要用耐啲。希望youtube的聽眾有耳褔。原汁原味聽哂。

從棋局黎睇,學生方面就唔知對手係邊個,棋例係點。自己得堆卒,就連隻馬都無就學人搞民主運動。

搞到比人剝光豬,先响到叫規則唔公平。
衰到自己係卒,以為係帥。
想揾人做下掩護都無埋。

聽完先知香港法律,表面好公平,實在就無水去唔到。但有水。係三點水定三個水又唔同。
面對公權力,真係輸到一揀都無。

留意郭博士教緊,都係收拾殘局。輸少當嬴。
判坐少啲。
如果一早學識投降輸一半。宜家都安樂等九月開學。
唔使求仁得仁咁"偉大"。

不過要多謝呢幾位勇敢的香港人,如果唔係,點示範到香港法律各樣陷阱。
對應返郭博士開頭講,英國佬無灌輸法律常識比香港人。
呢個身同感受,我都中過招。重傷得幾甘。
不過呢幾位同學仔,一中招就返唔到轉頭。

今集郭博士又塞錢入網友袋,單單問皇家大狀攞意見呢招。都慳返幾十萬唔止。
好過比啲十七八九律師賺咗筆錢去。
賺咗又做唔到嘢,果啲先最唔抵。

棋真係唔好亂捉,落得場,真係會輸到喊。

回復

論壇元老

博士今集用咗好多時間講學生坐監呢件事,亦睇度博士都好同情學生。點解呢,因學生只係為社會不公義而發聲。
回復

8萬

論壇元老

零的突破,, ,

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/PsFSL9o9pxo

今集郭博士又爆氣。接近50分鐘。
上載大件事。不過真係不能失去氣勢。
唯有全段保留。

郭博士講肥仔金成世紀風流人物。
呢段郭博士套用棋局解說。成個畫面出哂黎。

原先,美國出盡哂啲車馬炮圍堵中國。
以為食硬你。

點知,一個屈尾十,印度撤兵,肥仔金變咗隻炮。一隻棋就扣起哂帥車馬炮。
全部唔郁得。郁果個死果個。

早幾個月睇的時候,中國都成副殘局,比人拖住黎走。吞聲忍氣。
點知今次成盤又唔同咗。

早兩日,望住個棋盤果幾十格,响到諗,得果咁細地方,點夠捉??
誰不知,美國佬睇到中國盤棋果幾十格,係背後高手眼中,個棋盤大好多。

殘局頓變殺局。強子空降而來。
侵侵呢條炳記牛牛,真係大件事,將人哋軍,變進退失據。

呢段解說,大開眼界,袋錢入袋。

到郭博士提到梁遊果段的時候,先知有段縱橫交錯,佈局變化萬千的棋局等住呢班民主派本土派。
單憑梁遊唔聽郭博士提醒,就知佢進步失據。
其實已係"將軍抽車"。

最後講到,以和為貴。
我要講我知錯了,原來同人和到殊不容易,係困難得很,要有高超技術。直頭係藝術。

我只單初學者方面講,向唔夠人勢力強,做到和的局面,其實已係超額完成。
當然高手要和,就唔同層次講法。

今集呢段,如果特朗普識中文,睇怕睇到會嘔血。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=uyVQA0-qYCw
圖表學人 EP_01b - 嘉賓郭兆明博士 - 20170911b
https://www.youtube.com/watch?v=Dfp04aMCilM&t=3s
圖表學人 EP_01a - 嘉賓郭兆明博士 - 20170911a

首先要感謝mihk.tv主持請到郭博士上去做嘉賓,無影中今個星期又多上一堂課.

感覺又回到怪談,郭博士上去做節目的情況一樣,
在一個教人炒股投資節目.
郭博士又運用隨緣不變,不變隨緣的行門.
同人講宇宙真理.

叫人45歲前唔好投資,同人講誠信學技能,又講有啲錢唔賺得.
叫人發財立品,叫人唔好黑吃黑.必升霖把無隻,市場大勢無講.
係在我耳中係獅子吼,
但中哂毒的網友,唔知聽得入耳幾多句.

琴晚有木方班同學,問我問到在國內佛廟,因為無幫襯,比和尚兀,
在查資料中.
看回一段,郭博士送贈南傳大藏經時,百多個和尚,全部唔准出席.串到爆燈.
理由全部守戒唔清淨.
我諗我還是未學到這樣特立獨行,真理永遠逆流的風格.

但直到寫到這一刻,靈光一閃,
就感覺到郭博士在這些節目中,講出來的道理意境,
就如混亂不堪的環境中,展現的一朵金蓮.
也是求生索,如果果一刻聽得明白,突然醒咗.
就可以盡早退離呢個戰場,免在股場中衝鋒陷陣,中彈身亡.
又是法布施的一種威力.

在郭博士口中.隨口說了人要有三刀的說話中,
就透露了人生無常.本領是要有幾樣隨身.
雖然節目講話中,很多也是聽過的,
但將這幾年的講話濃縮在兩節中,聽到的感覺又和以往不同.

是有一種說不出的味道.是有一種隠藏了的說法意境.

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/pugsKdy8f4c
中央人民廣播電台-人物春秋之郭兆明(中文字幕)(2017-09-06)
看到今期花絮,在中央台播出郭博士的訪問.

終於聽到了徐部長為說郭博士很可愛的,整天都罵人那句.

其實在整理資料的時候,是給內容打動了的.

在萬褔有一本"文化扶貧五年"的書.
在萬褔多次都沒有拿來看,以為覺得與自己沒有什麼關係.
就算郭博士過往說到,包含了佛法,要善悟之,
我看的時候,翻來覆去,也看不出佛法之何在.

但昨天拿回來,就開始感覺到了.
尤其當中,用很多不同的方法,解決了農民的問題.
和設法令到農民生活得以改善.

當中包含了很多"做人的本份"和"解決問題的心思"在內.
而且書中,很多方法經驗,值得參考.
是一本很好的指南書,是值得收藏的實用書藉.
希望在短時間內,看畢整本書,
再寫一寫書中的讀後感.

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/PEssTOrcrBQ

今集睇到唐三少,想做西九主席啞下啞下。

郭博士唔講唔知,貪污都要識埋尾。
拉群結隊重攝位揾著數衰過貪污。

唐三少甩咗身,又打算跳翻落個乙水。
睇咗幾單新聞,體會到該死唔使病。
人係可以唔使病,就下分鐘收工。

所以唐三少都怕且係是禍躲不過。

以往聽聞過召妓唔好幫人比錢,今次我聽到召妓,唔好等人比錢。
真係有錢就食,無錢就唔好食。
為呢啲嘢,找人情債勁無謂。
聽到後期郭博士入兩蚊油,芝一聲
笑咗出嚟。

醒起,唔使食唔使訓就惡哂,無人吹得你脹。
揾幾億身家都無半個人大委員長幫手助陣。

對呢一節,很深印象。
力從何來???
唐三少是個很好的反面教材。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=VaJselWxGhA
郭兆明博士 - 佛學 - 因果病.

隨手揀呢段黎睇,睇完打咗個突.
都真係自己好易中招唔知,要常驚剔自己.

善護念之,呢個真係遺忘咗,睇返即刻醒一醒.
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=csWDA6t2Wvg
(暫名)郭博士-俠影禪跡(一)一言能成天下法(2016-09-29)
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=kD79DuXJvyg
(暫名)郭博士-凡人幾耐先脫離到生死輪迴及學法術忙X過揾食(2017-02-16)

之前聽呢段個感覺唔大,唔知點解依家聽,會笑咗出黎.
尤其是郭博士四點鐘起身果句.

聽得出森林僧同寺廟僧的分別.

最後,講到木方班醫人好簡單.'
救人一命真係好簡單,識同唔識真係好大分別.
睇返巴士剷到廿幾人傷果單新聞,有個男人拉一拉個朋友,
過咗半步,個朋友就唔使入鬼門關.

識按人中,同唔識按人中,
就真係一個動作,結果同變化就巳經唔同.

回復