設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... dDylQK7mG49HoUcJ4cS
我的中國心 -- 虛雲老和尚

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ixErAZ4jZrY
(暫名)郭博士-談雲門宗虛雲法師的往事及睇因明入証理論,睇商鞨羅主的註疏(2017-07-06)

睇完虛雲法師生平,再睇返郭博士視頻中講的,
真係心都有少少拿住拿住.

睇的時侯,不其然問,毛主席當年睇咁多書,唔知有無睇過佛經.
如果有,虛雲法師在共產黨清反之時,唔使比人搞得咁利害.

睇到虛雲法師在五十五歲先大徹大悟,就問自己到底醒咗未?
似乎自己都未醒.
很佩服當年虛雲法師人仔細細,就會立志出家.

以往睇弘一法師的電影時,亦有戰事,廟宇即變身為避難所.
所以虛雲法師身與民眾甘苦與共,值得令人敬佩.

最後醒起郭博士所講,香港無戰爭,以經係褔地,
假如,時空識班要虛雲法師果個年代開班,
睇怕連酒色財氣同孔子三分鐘個節目都無.

所以真係要學識感恩.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=x2eSEdHojIg
(暫名)郭博士-正式佛學及世間學問,你唔知就係唔知(2017-07-13)

就今集郭博士提到叫人睇因明入正理論,
當中講到印度的邏輯學,可以推演到無證據底下,都可以去到好準確.

當中我唔知所謂準確,點樣界定.
但頭先睇到某本因明講解宗派,互舉例子,
睇完就知滴汗.

就用因果,同時間來辯論,
睇到當中的講解,如果雙方都無證據底下,
要辯論嬴到人盡,係可以好利害.

如果無返咁上下智識,思維同辯才,
係會死得好慘.
睇到其他視頻介紹兩句,陳那同商鞨羅主的辯才.
可以頂得住唔少外道,可想言之,點解會成為五明之一.

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/FLjiCnkfPKU
今集假光緒故事,令我想起人的特質,就算點扮都扮唔哂。都會比下去。

但同時,故事亦講多樣嘢。

就係,,,,
突然先諗到。

所以都係要勤力啲聽下英文版祝褔文。
回復

論壇元老

To:容燥兒
其實呢條都係因明問題
宗:武昌光緒係真皇帝
因:行為跟皇帝一樣
喻:1,凡有咁嘅行為都係皇帝,如皇帝身邊嘅太監。2,有皇帝行為而唔係皇帝,如做戲。
異喻:凡冇皇帝行為就唔係皇帝,如一般主僕關係。
由於因屬於不定因,此宗末必成立。
回復

論壇元老

當然張之洞仲叨,揾人查度光緒仲係北京瀛臺,一嘢踢爆,此宗即破
回復

8萬

論壇元老

Alexwush網友:

多謝又舉多個例做示範,相信好多人都得益不少。

同同學講起英文祝褔文的問題,劉博士的口音。
難能可貴。

一諗起我哋祖國就出事,同學即刻識講,
好似祖國無套難能可貴的口音。

唔係郭博士親自演繹,就已經爭好多。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... RB8BjXBe6amBV1AR2Mr
香港書展2016:阮兆輝 . 粵劇 . 昨日 . 今日…

睇返日子,先知原來是去年六月的訪問.還以為是今年書展的內容.

自己首先覺得最寶貴輝哥講的,就是40分鐘開始的一段講話.
是輝哥兩次身體遇上問題的分享.聽到的時侯,也是一額汗.
一邊聽一問邊自己,遇上這些情況,自己能否處理,還要看得出是該種病症?

輝哥在訪問中,說到調查"二黃'的來源.要遠赴江西考証.
要佩服輝哥的這種精神.
要感謝每樣學問中,對自己的知識有求真之心的人.
可以去研究和考証不明白的問題,
從而找出一個比較正確的答案出來.
如果沒有這些人的努力,就會令到後來之人手上的學問,
全部錯誤,而影响甚深.
最近知道很多典藉,寫錯解錯了的話,就會令自己手上的學問,
暴廢了一大半.
所以對此話,感受很深.

最後聽著輝哥說著過去由家道興盛到家道中落的故事.及戲行沒落,和一眾想保存粵劇的觀眾.
看到了人生如戲,起起跌跌,並無恆常.
但又在風浪之中,又不用氣餒.只有盡力做好自己工作,問心無愧.
就已足夠.

就湛太的一句,提醒了我.
要感謝YOUTUBE,令我穿越時間,可以聽到輝哥一年前的訪問,
親自感受他親自說說書中的故事.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=qukoCb69lWs
陸反腐劇暴紅 "人民的名義"收視飆破10年紀錄│中視新聞 (1)

看到了第二集,看到中國與美國並無引渡條例,我都笑咗出黎.

一邊睇,一邊感覺國家無奈,

首先,小官也可以藏到一屋現金磚,我在心想,做檢察的同志,
你有多少人工,去捉這班億億聲的大款?

那位趙處長,我覺得已經好清廉,齋收錢唔使錢,已經係神話人物.
最頭痛,在國內,捐錢都無地方捐.做好事都無好事做.

真係只可以放定定向間屋度?
寄三百元比母親做生活費?睇到呢段故事都唔知好嬲定好笑.

可能國內真係要隻眼開隻眼閉,
可能教育啲官,貪污唔緊要,唔好搞出人命,
做嘢要交足貨.
有多餘錢,唔好話建設社會,建設好自己家鄉都托賴.
間唔屎搞下民生褔利,當幫下自己國家.

睇到拉一個建築商,都搞到滕撚瓜,瓜撚滕,
呢個唔准拉,果個話雙規,又話怕gpd跌.......

希望黎緊第二輯,出手可以快狠準........一黎就拉

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/7c9ILJRV3c4

再翻睇訪問郭博士的怪談

首先覺得,只有45分鐘,真係唔夠皮。
未足夠令信鬼神的人,信返自己。

膽氣又無,身體又差,內神經又出事。
重要日思夜想,有神神鬼鬼搞佢。

難怪我國民族落後人咁多。

一路睇,如果唔係當社會工作。
我都無心機聽求助人的說話,有啲似乎聽完都唔會做。

郭博士就運用了隨緣不變,不變隨緣的方式,另類說法。
不過主辨單位,靠呢味嘢揾食。
郭博士响到講真話,我諗當時主辨單位,都想唔chok住度氣都唔得。

有一句,人的祖先係大自然,天地人的關係其實密不可分。

還有寫姓氏,有祖先保佑,又係與宇宙秘密的力有關。
與其追求通靈,倒不如與大自然緊密接觸。
下午去曬曬太陽,吸下陽光。重點會見鬼呢。
回復

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=NRA82G06Ckk&list=PL5Y6U8rRKls0S_6bLiH_Kxq_MWZndt8ee

2017年8月10日 好人好事後感

今集也想講講後感
突然對博士過往的開示及工作有點啟發。
先講YOUTUBE留言,記得博士講過用批判和捉人錯處嘅心態去睇或聽博士嘅講話,會學唔到嘢,錯過左學習嘅機會。
突然發現哩班人就係哩類人,正所謂今集提到的講講寫寫嘅人,可能佢地唔知天羅地網宗旨係帶給網友們心靈健康、身體健康和搵錢。
政治和經濟只是提供另一層面嘅思考方法,如今集提到閱讀,從歷史背景睇作者寫作動機,可以從唔同嘅角度睇同一件事物。
博士所開示嘅方法和行門係要實行、要做和要講求效果,齋聽齋睇唔做,只會揣測睇唔到實相,只能流於概念層面。如博士受吾等尊敬的人,在YOUTUBE被路人甲乙丙的閒言,若是以前可能會有些執著、憤怒或怨恨,但一直修祝福文入錢箱和捐錢,果種慎嘅感覺真係會慢慢放下。如有網友睇開瑪欣德尊者視頻的話,克服慎恨要修習慈心,哩個就係博士所說嘅事可括理的功夫。

博士做嘉賓嘅怪談,自己就睇左幾次,記得上次自己發現嘅功夫係聆聲知吉凶。
今次發現博士其實運用純科學角度去分析及處理,其實不外乎心靈及身體,但關鍵在於觀察到生活習慣細節和緊貼社會資訊,而聽眾們主要原因是恐懼。運用緣起法,用果去推出個因。唔係用民間習俗漢傳佛教嘅招式去驅鬼,而係活用到佛學嘅智慧技巧地令聽眾們偏離迷信和活得健康。所以說是現世佛、連卡佛,一點都無錯。
可能近排翻睇” 智慧生活啟示-心歸何處”,裡面一句”學佛: 得俗世資糧,行出世抱負”。博士就行左幾十年喇,自己真係有排學。
回復