設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

論壇元老

我一向覺得財爺免差餉,是欲取先于的策略,每次免交的同時都會大幅加差餉,在不動聲色之下成功抽水,值頭要俾個like財爺啦
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=633vV2tjKI4
郭兆明博士 - 行門 - 天台止觀
再翻到這段的時候.除咗食之外,郭博士重開示多咗樣野的.
但又要係等同學們有褔氣同機緣先遇到.聽到時,係好想好想學的.

己忘記了教如何食的學問,教咗幾耐,但就係真係多咗食食餐好飯的時間.
大部份可以唔使唔使趕頭趕命.唔知其他同學有無咁既同樣遭遇.
同埋識放慢自己腳步,唔受其他衝匆忙的生活影響.

呢個亦都係得著.

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2016-5-18 18:35
https://www.youtube.com/watch?v=633vV2tjKI4
郭兆明博士 - 行門 - 天台止觀
再翻到這段的時候.除咗食之外 ...

今集講食叉燒飯
我未係福記食過
但個個禮拜可以諗下係唔係嘉麟樓食
本身好憎飲茶, 食到幾靚嘅酒樓都唔鐘意
但老母去飲茶我話唔去會隨時比人話不孝
去到度飲茶都唔多覺有人好似郭生講咁揸碗
https://www.youtube.com/watch?v=oSYbaQNMUx8
真係咁難學?

同埋今集講睇粵劇學中文
對我講係麻煩, 好憎睇粵劇, 但又想中文進步
回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/xM1drcjLBzg
以上視頻,是同學有心剪下。

是揾人笨7的一段郭博士講話。

在另一位老師,身上亦看到同一樣做法。
其實是有好深義意在內。

如明白點解咁做,做人就會更上一層樓了
回復

論壇元老

無人監住自己好難同自己鬥嘅
依家由元曲三百首注釋典故睇起, 唔洗鬥真係好睇
以前聽郭博士講斯里蘭卡泰緬個邊嘅佛學, 再自行睇一次清淨道論對佛教改觀個時就鬥
大學時代好得閒好辛苦睇一次清淨道論(中文睇葉均, 英文睇髻智尊者)之後
到聽瑪欣德尊者講阿毗達磨就好好聽, 聽晒都冇部分人覺得辛苦沈悶嘅感覺
個時睇得好辛苦, 日日手抄中文本, 睇自己筆跡先睇得舒服

回復

論壇元老

瑪欣德尊者都唔夠膽講發趣論,要知道這是阿毗達磨嘅精髓所在,佢講嘅只係皮毛而已
回復

論壇元老

Are you sure?
吹水怪
回復

論壇元老

楊癟三,你咁交叉叻,費事教精你,等你贛鳩鳩,扒龍舟
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2016-5-29 17:47
楊癟三,你咁交叉叻,費事教精你,等你贛鳩鳩,扒龍舟

你唔好咁易惱羞成怒住
你真係吹水怪嚟嫁, 唔係講笑
解釋如下

第一
「發趣論,要知道這是阿毗達磨嘅精髓所在」
尼D上網一SEARCH即有嘅ABC層面野, 簡介阿毗達磨/南傳七論實要講
想問點樣教精? 不如你用心慢慢聽下瑪欣德尊者介紹阿毗達磨

第二
「瑪欣德尊者都唔夠膽講發趣論」
你肯定佢冇係僧團內講過? 網上有一篇廣釋公開左咩人都睇得

給孤獨長者到死個日都冇聽佛公開講過究竟法
即係佛都唔夠膽講究竟法,要知道這是精髓所在,佢講嘅只係皮毛而已?
我教精你不如自己睇下舍利弗當時點樣解釋
回復

1萬

論壇元老

郭博士答客問之好人好事( 吳克儉狂唸(一帶一路)邪咒害)  分享

博士談到現今教育的毛病是重外不重內,只能培育到一些欠缺智慧的聰明人.但想深一層,這是否和現今的工商業社會有關呢?因現今的教育制度側重於培養工商業人才,學生選科也以配合謀生為先.

回想起昔日在一間美國公司工作,負責招聘,當時我的上司問我,若有兩個合資格的應徵者,一個能力強但性格差,另一個就能力較弱但品格好,我選那一位?我答選品格好那位.因能力可以教,但品格難改也.

品格何來?當然與德育有關啦. 當我讀小學時,那時讀的是一些古人事跡及做人之道.另我最深刻的是孫叔敖殺死兩頭蛇,因當時有個傳說,誰人見到兩頭蛇,便一定死.小時的 孫叔敖有日不幸見到它,他相信此傳說,以為自己一定死,當時他雖年幼,但有顆仁愛之心,不希望日後有人像他見到這蛇而死,於是他鼓起勇氣,舉起石頭打死它.當然他沒有因此而死. 長大後他成為春秋时期楚国宰相.正是好人有好報也.雖然傳說不足信,但他小小年紀能為他人著想,真係要比十個like佢呀.

回復