設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... hFuK4etQwIK&index=3
這還是人嗎?美女逆天表演嚇得全場尖叫,評審不敢相信自己的眼睛!

他是一般的人嗎?? 還是喰種
https://www.youtube.com/watch?v=iVlZaIbotto&list=PL5Y6U8rRKls2fO7hJJiuJmhFuK4etQwIK&index=4

昨天在翻聽郭博士的空靈智慧那段,其實當中所說的,真實與概念的矛盾,
我也是似懂非懂,那天聚會,我也聽到人問了類似的問題.

在看以上兩段的視頻,我就感覺到明白了一點東西.
就是我在上課的時候,我只能單憑筆記上的圖案,去知道人體骨骼分佈和結構.
而收到的訊息,就是某些骨頭有什麼作用,有些動作又不能作怎樣的幅動移動.
當然那個知識層面上,是沒有錯的.

但經郭博士推介的幾個星期的各類縮骨功,軟骨功,一大堆的違反人體結構的表演.
在剛才那一刻,就知道,概念與真實情況下有狹縫的意思.

在一本書中,一位醫生也說上了,平日在骨骼圖看到的,也只是平面圖,
但並不能表示人的立體的全面性,所以有一個病症,他也要專心留意多時,
大膽求証,才知到病人的病源在哪.

那再想一想,書本上的表達,並不與真實的事情,能百份之份的呈現.
故對每件事,要面對該事物的真實情況,掌握更多有用的資訊和資料.

雖然我說得好像很明白,但仍需要時間消化一下.
希望有日能真實的運作這個行事方法,令自己站在成功道路上.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... 7hJJiuJmhFuK4etQwIK
先要感謝郭博士用戲曲.推動香港人對國家的文化的認知和歸屬感.

其實我本身幾怕睇廣洲的的節目,因為佢地字正腔圓,講野又無咩懶音.
同香港的廣東話係兩種風格,係會感覺到怪怪地.

但睇返黃偉坤先生,佢一舉手一投足,如果唔用呢種廣東話講嘢,
又好似嘥咗.
節目當中,成日聽見佢哋讚黃偉坤先生好靚仔,
當然係小妹妹的角度,一定唔認同,但黃先生果種靚仔,
相信係講緊佢個人書卷味重,文質彬彬果種氣質.

節目中,做咗幾下(大扣),難度極高,
重心腳貼地而轉,難!
旋轉的腳要直,不准彎曲,更難!
將三氣周瑜的畫面泊埋,即知個難度,唔係咁易做,
文武相全,也並非浪得虛名.

另外,就黃先生的子喉,可算一絕,
唱得好穏,無走音,而且講緊節目當中黃先生其實巳經係疲勞狀態中.
响後面講到,佢對工作的認同和責任感,
又是值得時下年輕人學習.

唔講唔知的是.他是在湛江戲曲學院畢業.
畢業時,巳經是廿四歲,不過興趣和專注和忍耐,
絕對會比學完但求揾食的人出色.

所以人家有今時今日的成就,絕非名過其實.
此個訪問,值得網友睇睇,當學一點戲曲知識也沒有壞處.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... 4eB2mK2jexmrEYRQ9hx

剛下課回來聽重播.
聽到買物業要揀律師行,放物業就任何一間也可以.

這段要感謝郭博士的教導.這個常識一點也不常識.
聽完之後,原來可以好心寒.

淨睇報紙想果6位受害人,如果他們有此常識,
就不用見報.
和幾位同學有訂閱(律師不會告訴你的事)一書.
很是實用,雖然不希望自己會上到法庭對簿公堂.

但原來法律知識,對身為一個國際大都會的人.
是好緊要好緊要.
這個又不是在大學學唔到的智識,人生充滿了陷阱.
尤其法律世界,又是一個兇險萬分的境地.

希望有機緣的時侯,郭博士可以在節目中指點大家一二.
謝謝
回復

論壇元老

隔了好幾年
今集聽到博士重覆講一次借用貪心作為提昇自己的工具
同以對抗突破自己弱點的方向找工作
忌順從自己個性找工作
漸漸變得劃地自限發展機會愈收窄
我讀大學時聽到博士說這個觀點, 覺得幾有道理可以一試
本身說話能力不好
所以一直找的工作每日都有較多時間對人講解/對話
其實都仍然不好
但應比找實驗室等靜態少說話的工作好
回復

論壇元老

好人好事( 支持習近平主席落實扶貧工作 )

我跟博士說,你對梁家二小姐太好了,沒有說她不對。總是說不關她事。
今集說明二小姐最後補救無效,甩甩漏漏...........這樣較為客觀,事情反映如此。

其實作為一個成年人,自己的行為是要負責的,她一早要出來解簽,在 FB 寫兩句都可以。簡單, informal, 便過去了。果然 "特權概念"  使人錯上加錯。

上集說政府陳家強不現在處理樓市更趨下行風險,是說得很正磪,並加了句好有氣勢的粗口。香港政府永遠後知唔覺。有事才處理,讓事情大起大跌,其實平穩是功夫。
如果香港樓市出事,真係雪上加霜。

聽這集節目好好笑,又是大學生出醜 banner,   保皇黨低能 father's day,  身體唔好日夜的議員,加埋自吹自擂什麼 70 年代社運人士,老鼠粉華麗背後.......其實背後另有故事.....................在社會真係要金睛火眼,睇清楚,社會太多假象,小處著眼便看到很多。

博士說,人生來這裡一趟,沒有好好欣賞過宇宙便離開,又或是人生不應浪費生命,這些金句都一直縈繞在腦海中。

黃光亮師兄,越來越受歡迎,每每跟他在彌敦道上路過,總是男女老少都要和他合照,讓我們一段短程都花上一些時間。他受歡迎情度可想而知。
回復

論壇元老

身體輕安的喜悅

在這裡再感謝郭博士,托他的福,廣結奇緣,轉贈我一枝刮痧 "神器", 讓我在木方,

刮痧的功夫上再作進步。老師再三叮囑不能遺失 此法寶,我更是小心翼翼,

輒治病前後恭敬收拾妥當。

這個星期善用法寶幫了家人外 ( 坐骨神經痛 ),很要好的朋友腰痛腳腫如象腿,晚上痛到

哭醒,哭泣中想到我 ( 他其實巳用了 6000 元看醫生 ),拿著拐杖找我,經二次法寶出場

,屁股大腿消腫,行動能力大進步,笑說屁股瘦了一個圈。

見人家病苦,幫下人,人家笑了,或許就是生活中點滴的意義。

我自己頸患,時常勞煩陳醫師和眾師姐們刮痧,現在我用法寶  DIY.一次。

爽!我攪掂自己,唔洗痛到嘔  (真係頸引致頭痛,跟住惡心嘔吐 ),

今天假日很開心!

我很感恩!

靜靜地看著窗外綠草紅花, 茂密翠綠的樹林,好好享受一下我身體輕安的喜悅。

回復

8萬

論壇元老

昨晚在家晚飯的時侯,無意間看到黃光亮先生的無記劇集,

由ken哥比十個like煒哥果段,真係笑到收唔到聲,
之後講到苑仔貪小便宜用左黃光亮先生架貨車,炒埋.
成個過程,搞到我媽媽都識笑.
(佢老人家係專攻內地劇的.)

今集郭博士講起,無線唔捨得比錢編劇,正確啲黎講,係直頭想唔要編劇.
成日有個撞口撞面的前無記編劇,由三年前起,由佢無做之後,
佢都有將行內的辛酸,間唔屎同我分享幾句.

佢形容現段階段係打落水狗,因為魔童巳經無牙力.
如果有出外回流的編劇,巳經係去到8000蚊,全包,無ot,無假期得七日,
重要無年尾雙糧等等.

聽過,裏面講創意係好危險的事,一有咩行差踩錯,會比人插死.
所以電視劇都要借用(人地)成功例子,參考下黎拍,起碼死咗唔關決定拍果個人事.

照現況睇,無記真係唔撐得幾耐,不過對面viu又唔性生性啦.唉

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... zKuDE9LITYsPZBimkNy

今集整個節目未聽完,因為昨晚有突發事處理.

聽到前一哥,找到份一百萬年薪的工作,
郭博士開口(替佢不值),
話唔難為佢,開份淨部呀sir飲茶兩個鐘的工種過佢,即刻笑咗出黎.

重有就係,三百二蚊車位,又係笑咗出黎,
諗都未諗過.又扣稅,又扣油費,原來重抵咗.
咁樣又學到嘢.

最留意到.郭博士講咗時空識班的學生,要以咩嘢為最終目標.
而唔係放眼响,人工雙陪出糧,或者打份待遇好過之前的工.
時空識班,就係讓人超脫哂呢啲所有嘢,响呢個生命之流中.
多一道太平門.

講起太平門,羅省呢個保健中心.開初我都諗唔到有(植樹計劃)呢個項目.
一心都係想讓外銷轉內銷,等多啲人,無病無痛.
等多啲人可以接觸到正確的生活態度.
聽到植樹計劃,在此要多謝郭博士留返一點點位置,
比我哋可以有機會探下自己種的果棵樹.

在上上集,郭博士一句,富則兼善天下,相信郭博士的身教,
巳經巳經教得好深刻好深刻了,萬分感謝.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=foahhQ3oFyg
郭兆明博士 - 通識 - 摩羅差

今集睇到呢段,回想以前我祖父的解讀
都好有趣,令我咁多年來,都信以為真,

話說我祖父果代,就認為印度人,如廁後係唔用草紙,
而且用右手清潔.就因為佢地個動作,
就引申咗佢哋叫(摸囉),呀差就無解講,反正人人都咁叫.
所以就叫摸囉差.

如果唔係郭博士推介睇印度電影同今集講解,
呢啲咁錯誤觀念,可能要帶到來世了.

不過幾中意佢地說話,多多表情,手部動作夠豐富的表現.
依家重多咗留意女仕們穿的紗麗,覺得係好靚的服飾.

回復

論壇元老

好人好事( 梁振英癟三請張德江來香港出醜 )

小小分享

內容實在豐富,但覺 "癟三"  真的很慘,節目中提到落台都唔比,
要似鬥雞,致死方休,好悲涼!
撇開感性,這是現實,做這個位就係 all or nothing.

又提起令人痛恨的財政司..........每次提都好!甘耐以來派得一次錢,
都派得咁甩漏。強積金............所有打工仔之痛!
這件事,施政中最錯!

博士說世間人好蠢,幾十萬買個袋,都係得塊皮...........就係講明世間的人好愚痴的,
無明,點都有人!唔單只一個手袋的,世間事五彩繽紛, 令人迷惑的!
正正如此,博士要出動啦!

說共產黨不懂得專重一個地方的民情,結果越管越出事。這個正正就係印度電影
"帝國玫瑰 " 裡莫兒皇朝 (Mughal, 1526-1858) 最偉大的第三代君王阿克巴大帝(Akbar)
智慧管治印度的強烈對比!這部電影好多訊息。
看完這部電影,愛上了 Anicent Mughal Paintings.

有看博士星期六出街關於張德光來港宜扮肚痛避席一則。說到有關到英國外防擺風水陣傳聞...........
心裡想,或許只有非常強大的正念,或許真的是要到了 "愛之越深處的情度,
才能有如此真實無華的評論",

回復