設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... tCNplUYsVP6M#t=16.6

琴日坐地鐡,入車廂前,見到一套就黎上演的佛羅明哥劇.叫(我是卡門)
換著平日,呢啲文娯活動廣告,我係唔會睇的,睇都睇下hktv買一百送多十蚊架唧.

片中,靚仔靚女無得講,現場應會睇到人情緒高漲,腳指痕痕.

如果重未知咩叫佛羅.......明哥.

就好快啲睇下,睇下呢個明哥,係點樣架明哥啦.

回復

8萬

論壇元老

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E7%98%AA%E4%B8%89

今集郭博士好強調章小姐,另一半。
係(癟三),開初時聽落似法文。

一查之下,即笑出黎。
郭博士踢爆人,都真係幾風趣幽默。

章小姐都係女人,生兒育女呢啲世間嘢都係會走唔甩了。
望佢發現(癟三 ),唔係想像中咁好時。
都希望發生呢一兩的時間,望佢去得快,醒得快。

可以同郭博士合作下,再創人生高峰重好吧。
回復

金牌會員

https://m.youtube.com/watch?v=Kv5oOhILYXM

在以上節錄中,我聽到的不是郭大師教訓網友。

而是聽到一堆目錄。目錄內容,是在反問網友的幾句說話中。
重有原來心經要膽拖祝褔文一齊修習,先發揮到更大功用。

祝褔文同心經刻文。
唸到同食飯,沖涼,擦牙一樣。
唔做就係差咗嘢無做。

但玉刻心經原來又隱藏咗嘢响裏面。
我又真係唔知。我都係一心用黎鎮宅。
同日日唸下,沾下褔氣。

無諗到,有咁深的學問,自己日日又修習緊。
感謝郭大師,將寶貴的學問傳予網友。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=O7wMBbHcEOk
說起了今集,最緊要當然是開場時郭博士的朗讀大醫精誠一段,

這個真的要萬分感激,郭博士親自朗讀一次,

其實這篇文章,對我而言,等於是木方班的(校訓)一樣,
有位前輩講過,郭博士是在某一班時,也只是派過此文章給同學.
可見郭博士對木方班的同學特別好.

所以這個要抱有感激之心.再次多謝郭博士

說起了大醫精誠這篇文章.
每次看到文章中的行持,自己其實是會慚愧.
能做到的有幾條,自己心裏有數.

依照文中行持的人,見過有兩,三個前輩.
是對自己要求很嚴格和謹慎.
但有上過時空識班的人,應該明白當中的行持,
是有著特別的意義和作用.

所以希望能一點點,一步步的實行.

回復

論壇元老

好人好事( 習近平主席出訪捷克的啟示 )

很認同博士破口大罵,成集由頭罵叉到尾。最重要係希望有重要人士聽到!

香港攪到咁對抗,年輕人上街,

重要組黨攪港獨,因 "國民教育" 一事處理不當開始。成班官員都睇唔到

這個問題會演變到今日。

香港從來無什麼 "港獨" 情緒,  現在無都變有,這屆政府好大責任。

這個"港獨" 題目會另香港陷入另一個強烈鬥爭之中。

香港問題越來越大。

回復

8萬

論壇元老

今集睇咗一班妹妹的雜技,難度高超。

脊骨幅度屈伸,又係違反正常常態。
在一個分分鐘,不能平穩的平台上面。
做出各樣,超乎常人的姿勢。

首先要替她們鼓掌,當中淚水和汗水一定不會少。
香港的學童,要反思一下,自己的幸褔。

尤其是鞋帶都唔識穿的那一群。

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/-WaItit8wfw
吟盡楚江秋,在視頻找了個大戲版本。

在現今現代化社會,唔高興同唔開心。
可以透過影相同一個八筒咁口公仔表達。

但睇返短短十分鐘演出,就算憂,思,悲,恐,驚。
都有分層次同用各樣事物同動作表達。

曲詞中提到的紅顏,用大自然境色去形容。
又用到食物和葯物比喻,具體表出該女性的美態。
加上黃先生,造手表情。足以令這一位抽象的女士。
活靈活現於眼前。

黃先生的拉腔,㘣渾順耳,聽落舒服。
時間掌控,分秒不差。

自己對戲曲認識不深,但得郭博士推介好的戲曲欣賞。有時也會亂哼幾句。舒發一下情感。

回復

論壇元老

maharaja 發表於 2016-4-4 23:44
好人好事( 習近平主席出訪捷克的啟示 )

聽咗博士四年,閙足四年,問題還在,智慧何在
回復

論壇元老

眾生業障重,渡之不盡。

相對世界沒有圓滿,只有努力改善吧!

智慧在世間,各自修行。

聽左四年,相信很多人必有受益。

你也聽了四年,可見 "好人好事"  節目不容錯過。
回復

論壇元老

提升欣賞能力的啟示
郭生曾言做好事不是交易來往, 不可有求回報之心
我一直心底不自覺想有回報
只是後知後覺抑壓/提醒自己不可有這種想法
同自己對抗
到上星期六2/4
經過屯門大會堂, 想起郭生只需提升對方欣賞分辨事物的能力
他/她自然會去尋找欣賞以前不以為然的好事物
與佛陀教學方式類似
不講解涅槃而諸阿羅漢自作證
到現在流行的分別說部南傳佛教都是提升人的心力與決擇分別觀察力
自覺做好事都有類似模式
就是提升自己心理質素, 自己知道舒服而傾向欣賞親近做好事的人
其他人自然都會知道好而找你
有種不言而喻的互相感應
不同付出與回報的模式
難得又可以同自已少一分對抗多一分悠閒
對上一次內心有這樣的平靜而又眼前一亮是前年聽瑪欣德尊者開示究竟法與世俗法的取捨
回復