設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: awah
打印 上一主題 下一主題

如果人類沒情慾,世界就不會有生命的延續...

論壇元老

ylst 發表於 2014-3-28 11:18
awah兄~其實每種感覺,情感,係唔係都有佢既用途呢?
例如嬲,會唔會有佢既好處?如果無左嬲,我地又會有咩唔同呢 ...

ylst兄~問問博士吧,我都想知
回復

中級會員

awah 發表於 2014-3-28 11:33
ylst兄~問問博士吧,我都想知

其實我好耐之前有諗過呢個問題,,,我都有個答案,,不過唔知啱唔啱,,,但我相信最小,方向是對的~
大家可以一齊研究吓~
感覺其實係一個"訊號"去話比個身體知,要做啲乜野,,(釋迦的啟示有一段係講"思",同我呢個諗法好相近的,,)
例如"屍臭"味,係因為條屍有好多菌,啲菌產生氣味,,但呢啲菌,,對於人係有害,,,所以就要發出訊號,叫人走開,唔好接觸條屍,,///
另外,"人地既尿,屎臭味,臭狐味,"我地都會覺得"真係好臭!"但"自己既尿,屎臭味,臭狐味,",我地就算覺得臭,都會接受到的,可能有仲會好中意聞自己啲狐味,覺得好香/好舒服,,,,但係我既屎同人地既屎,構造都係無分別的或者大部份是相同的,,但我地點解會有咁唔同既感覺呢,?係因為原始人時,接觸到人地既味,就係走入左人地既地盤,我地要走開....而自己既味,相等於係自己既地盤,所以我地唔會抗拒...
講返"嬲",
其實人覺得被他人入侵/侵犯時,會有兩個反應,一個係嬲,一個係害怕,嬲係一個訊號,叫我地身體反攻,反侵略~~保護自己/自己既族群...........至於害怕,係我地覺得唔夠入侵者打時,叫我地逃走,避開既訊號....

其實BB仔,一出世就己經有齊呢啲情感/訊號,佢地係千千萬萬年以來,自人類在原始茺野生活時己經有用,,,,一直都寫入左在我地既基因之中,代代相傳的,,(呢個可能就係十二因緣既"無明")

如果我地用"感覺其實係一個"訊號"去話比個身體知,要做啲乜野"既角度去理解感覺,,你就會明白到,大部份既感覺既用途~(只係大部份,唔係全部,因為有部份感覺,係後天既道德教育所陪養出來的~)
回復

論壇元老

ylst 發表於 2014-3-28 12:21
其實我好耐之前有諗過呢個問題,,,我都有個答案,,不過唔知啱唔啱,,,但我相信最小,方向是對的~
大家可以一 ...

我記得博士有提過,夫妻相愛做愛才得好子女,為分財產之類的情况,做愛出來的子女,不會比相愛做愛的子女好.
回復

中級會員

awah 發表於 2014-3-28 12:35
我記得博士有提過,夫妻相愛做愛才得好子女,為分財產之類的情况,做愛出來的子女,不會比相愛做愛的子女好. ...

撇開一啲我地理解唔到既原因,,,
為分財產之類生個仔出來既父/母,,,,教出來既仔女都會...,,,,
回復