設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1971|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

食肉菌! 侵食英漢身體

論壇元老

樓主
住在英國漢普郡的34歲男子劉易斯(Alex Lewis)4個月前感不適,初時以為患了感冒,但病情持續惡化,久醫不癒。醫生後來驗出他感染了一種甲類鏈球食肉菌,慢慢侵蝕他的身體。

他的雙腳、手指、雙臂、腋窩、嘴唇、鼻子和耳朵都相繼「淪陷」,被迫接受手術割去其中一隻手和雙腳,體內許多器官的功能都受到破壞。醫生對他的情況極不樂觀,對他的家人說,估計他只有3%生存機會。

劉易斯在病床接受記者訪問時稱,他於去年11月某一天凌晨2時起,便感到不舒服,小便滲血,皮膚變紫,雙眼腫脹,被急送到醫院。他也不知道為何會感染這種可怕的食肉菌,但能活到這一刻,他已覺得是很神奇。
回復

論壇元老

沙發
其實香港都有, 仲要比佢更慘, 我舅父係醫院做護士講返
有個14歲嘅新移民前一日比一條木刺整親,
夜晚發燒第日朝早係學校送入急症室, 成隻手有條黑線,
先斬雙手, 再斬雙腳, 最後要佢呀媽簽死亡證, 所有器官受感染唔捐得,
去到殮房其實都仲未死, 最後係放水過電幫佢結束生命,
原因就係屋企人唔注意衛生, 將D口水鼻涕整晒係枱底, 先有整到咁多菌
回復

論壇元老

板凳
楊灝貽 發表於 2014-3-17 17:13
其實香港都有, 仲要比佢更慘, 我舅父係醫院做護士講返
有個14歲嘅新移民前一日比一條木刺整親,
夜晚發燒第 ...

咁恐怖,可以點樣禦防啊!!!
回復