設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2073|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

20180721那些年第卅三集之香車美人

8萬

論壇元老

樓主
在 YouTube 上觀看「那些年 180721 ep33 p1 of 3 香車美人」
https://youtu.be/i67xlYEsPb8

在 YouTube 上觀看「那些年 180721 ep33 p2 of 3 香車美人」
https://youtu.be/5ekZY49-d4s

在 YouTube 上觀看「那些年 180721 ep33 p3 of 3 香車美人」
https://youtu.be/7jrHg0BCoJc

回復

8萬

論壇元老

沙發

今集講香車美人,其中有一段我感受甚深。前天在澳洲中,坐在一位時空識班同學的私家車中。在公路上,右邊一架架車,應面而至。尤其那些巨型貨車,望而生畏。

幸好,同學也因為有我們這些"乘客",揸慢啲。而郭博士的停在路邊5,6次,係自己第一次聽。
咁都贏到美人心,該位美人都可算慧眼獨到。

場中有段,郭博士講要多啲諗下揾錢機會。以往郭博士會講多句,"諗就有"。以往的半信半疑。
宜家當然明白箇中係咩意思。

郭博士講只要保持誠信個杯,如果有人知就會倒水入嚟。
在澳洲經過教會,我們醒起了郭博士東正教會照入錢箱的故事。所以也照入錢落奉獻箱,雖然唔知有咩作用,但這一刻令我想起郭博士也給共產黨覺得誠信可靠。這個杯,真的利害到不得了。

郭博士無"極力子"同"逼力"的難題,是一個時空識題。所以毓民一答比差佬查點算?郭博士就話好哋哋點會查你。
個人覺得,想贏郭博士呢個獎品,首先要同郭博士爭取返多少特殊環境時間地點。如果吼人多車多少去開呢部無得變速嘅車。過兩個街口,就有交通警招呼都似。

今集好精彩,尤其聽到毓民哥仔同郭博士小時候工作的情況,明白鋼鐵是如何煉成的。
回復

8萬

論壇元老

板凳

剛才同同學傾開,佢話郭博士講嘢內容進階咗。

以前就講唔好做錯事,宜家做嘢唔好比人知。

話毓民哥仔一聽到郭博士講香車美人,就又依又路。
其實郭博士係借講車,講出就算富貴咗之後點樣控制自己,可以自如自在。唔受名利影响。
就六叔同發叔的故事,就好明顯的比較到出來咁話。
回復

金牌會員

地板

嘩。勵害!
回復

金牌會員

嗯,記得以前試過楂貨van入唔到極力子,跺大啖油一回聽聲一推就入到三/四波,唔知大家有冇試過呢?
回復

金牌會員

一架車無極力子係小問題, 應該好多人識答, 但若果一個城市或一個國家無咗極力子就真係好大鑊! 不知呢個世紀仲有無賢能可以為我們的國家裝返個極力子?
回復

高級會員

毓民主持做番铺靓既,踢番正博士顺口开的棍波车无逼力无极力子开车技术的盘口,九月底截,100份话值5叉野的翡翠。

有番10年8载楂棍波车的司机,有几多个唔晓?问题係,又有几多个舍得伤自己车来拿你块玉?所以多又是捉心里的盘口。不过都有牙较之乐。

作为听众,要感谢博士借车讽今,寓意在路上了,不幸遇到大问题(零件?关税?), 要回归到自身有没过硬功夫,驾驭万般危险和困难局面,平安渡过。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士-那些年之香車美人及對舞台劇和徐自摩的評價(2018-07-20)」
https://youtu.be/E-Kwo9ypwSY

回復