設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2079|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

20180402打死不離三明星夢後感分享

8萬

論壇元老

樓主

昨天看了香港優先場,正式上映係12號。

有同學在早前好人好事花絮看了國語版。問我後感。覺得沒有突顯所謂的父權或男性過高地位。
在這裏可以答答果位朋友哥仔問題。

首先,自己親身見証過,自己戲中chintan,和insu的連自由戀愛權利都沒有。甚至乎你想唔嫁的權利都無。雖然當中可以話,女仔細細,唔識揀女婿。揀錯老公又一世。
但似戲中insu咁有材華,同拓展的可能性,一同淹沒。就如香港庫房中的銀紙一樣,送哂去堆田區一樣。
對於本意保護女性的一條規則,變成用嚟操控人一生自由的規則。扭曲走樣,其實好心痛。
人本身,有無限可能性,如果要人認命,只走一條別人替你揀好的路,自由國度的人,應該不難感受到那種悲哀。或許今天香港人,可另作別論。

戲中選角得宜,尤其做insu的媽媽那位女星,又夠靚又夠慘。做爸爸果位又拳頭大個沙煲。我個人覺得佢幾靚仔,演活咗果種穆斯林男權位置。

有兩個場口,個人覺得印度做嘢好細緻,就是畢業日果件chintan恤衫,和小弟弟送給insu的禮物。
可能今次電影,無過往阿米爾汗的電影剌激性咁大。反而對我來說,真實就唔使搞多花臣。
情況就如一塊靚牛扒,就唔使落重味落縈光汁去煮一樣。呢個題材係明顯針對呢一種文化作出衝擊。要明嘅人,相信會有種電流通過的感覺。

看到母親最後寫下自己名字,需要莫大勇氣,可能在現代人,這個動作同銀行攞錢一樣。但這表示以後衣食住行靠自己之外。外人的刀鋒言語才是要命的武器。拍得住網上的刻薄留言。

今次可以說,阿米爾汗最反樸歸真的一部電影,兩個多小時,你看到的橋段是你全部看過的,但是,是有一種說不出的舒服感覺。尤其在復活節,有幾套打到飛起的大片,我也用腳對阿米爾汗投下神聖一票。
這個在影院中,雖然今次半滿,但你是感覺到來看電影的觀眾,是阿米爾汗的擁蠆。今次阿米爾汗的角色,對我來說,是比上次演父親的角色更破格。尤其是唱出來的"呀。吓"的幾聲。
尤其有一場口,用對眼做戲,雖然同梁朝偉差好遠,但由阿米爾汗演出來,真係會心微笑。

回復

8萬

論壇元老

沙發
https://youtu.be/DJK0Ferdrdc

回復

8萬

論壇元老

板凳
https://youtu.be/lp7egTz_oc4

回復