設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 8127|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

2018年1月 14日 郭博士推介: 與神同行

8萬

論壇元老

樓主

https://youtu.be/6eJPkirHQhw

https://drive.google.com/open?id ... rGibksj6Qgqg5xX7mF3
簡體字幕版

回復

8萬

論壇元老

沙發
https://youtu.be/GSP3Aijnea8

回復

8萬

論壇元老

板凳
這套電影應該還會上映一陣子,而且看過的人已不少。

如果可以搞一下後感有獎比賽。相信回嚮應該唔細。
回復

8萬

論壇元老

地板
感話文殊網友好文章分享。
回復

8萬

論壇元老

早在兩個月前,有套講五個醫學醫學生,做死亡醫學研究的電影。開頭寫得幾好。之後就變成虎頭蛇尾。

昨晚有家長同我講,小朋友對某啲場面,會覺得驚恐。尤其主角的弟弟,成為冤魂果樣。嚇親佢哋得幾緊要。

講返故事,因為我是睇首映,當時並不知是什麼電影。一心睇特技。
其實連韓星都唔識多個,淨係識車太鉉。

殊不知,紙巾都用咗幾張。
故事,唔想穿橋。但可以講的是。

看完後,會發現力保人身,唔係咁容易。
再世為人的機率,其實好低。低到是旦一樣,
地獄刑罰都係為你我而開。

是有警世作用一套電影。

有同學話,戲名叫與神同行,個"神"係邊個。
咁就留返大家意會吓。

回復

8萬

論壇元老

今天不約而同,和第位同學同一日睇呢套電影。
我係第二次睇,原因琴日遇到個前輩,佢講出佢睇呢套電影的啟發。我被佢問,有無咩金句記得。

果時就啞咗,話唔記得。所以面懞懞再睇多次。

首先自己答咗個答案先,答案就係金自鴻同金秀鴻都要嘅貴人褔利。

對自己感受最深,就係"生前唔做,等死咗先至想,已經比咗足足十五年你"。
同同學,都承認後期連對都白都睇唔清楚。
原因係對眼都濕哂。無辨法睇到字幕。
今次電飯煲中的信內容終於睇到。

諗返故事中,每一次金自鴻做的壞事,點解可以在審判中宣判無罪。謊言,暴力,弒親,殺人全陪為人冷齒的行為。
雖然故事唔係鼓勵人咁做,但睇返佢每一個行為,就為佢種下善因。要留意返佢第一因。

頭先同同學講到,原來電影中的地獄,大家都覺得,
係大部份人離世時會遇上的情境,
冰地獄,湯火地獄,真空地獄。
原來只要一入斂房就有得你嘆。

即時感覺到,因果唔係離自己好遠。
尤其是,真係有個法庭,比埋業鏡幫你,無做過好事或亂咁做事。都係幫唔到自己。
地獄使者有宋世傑口材都死。

最後,地獄法例第一條例,第一項。
就如我哋的停著一樣。
只要有一人停咗個恨怨。咁就大家都從罪惡中釋放出嚟。

當中最值得讚賞是母親的角色,表現了母愛偉大的一面。盡顯了默默無聲的支持兩個兒子,亦成為兩個兒子為人生而奮鬥的動力。

回復

8萬

論壇元老

昨天跟已此些片的同學討論,其中一位是去長者喪禮過程中,在等待過程中,無意識的一家人入去,坐在頭二行看的。
佢打趣說,"頭先無喊,到呢度先喊"

有同學的媽媽聽到此片後,說為什麼沒叫我去看?

又發現,在網上一面倒,係台灣的影評。
未知是國內影期未至或不准播放。
其實如果播出,衝擊都幾大。

討論過程中,有發現部份人都從自己觀點出發,所以看件事的角度變得很狹隘。
用法庭的辯論呈堂方式,去判決貴人的一生罪過。更令事件變得羅生門,

只有閻羅王才可以有最終話事決。可能相對地佢睇的事件較為全面。

戲中的時間流動,並沒有確切交待,有時跳前,有時跳後,而陽間和陰間的時間觀亦再不同。
唯一有場口,是天倫地出珼之時,是在陽間的天空打開空間通道。那一刻才作同步。

有同學問到,七個地獄的大王選角,都有著不同意義。
我們只想到謊言地獄的大王為什麼是小孩。
原因是小孩子最純真,並不會講大話。故此謊言地獄的大王就用小孩代表。
而劍林的出現,就代表了言語對人的傷害。
尤其是謊言。但金自鴻的謊言就對劍林的意義,可能要重新賦予。

最後,大家都發現了,信耶穌的好處。
由於人很少去檢討自已錯處。亦很少人去求原諒。在耶教這方面,雖然都係交比神處理。
但相信如果金自鴻一早寛恕自己,又肯去求佢媽媽原諒。就唔使搞到離家15年,直到死果日,都不能回到母親身邊。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=JKOI_N-nvzM
OSHO: A Buddha Will Be Misunderstood (2 of 2)
回復

8萬

論壇元老

hklam007 發表於 2018-1-25 11:34
OSHO: A Buddha Will Be Misunderstood (1 of 2)

https://youtu.be/-nSMi0whFEA

感謝好視頻分享,

最困難是溝通,尤其一班以為自己天生係盲人的人.
點講光係點樣都唔會明.

自己都係盲人,但叫做好啲,聽到人哋形容點樣係光.
希望有朝一日,可以打開返對眼,望到究竟光真正係點樣面貎.
回復

8萬

論壇元老

認識你自己」(γνῶθι σεαυτόν)
是人生最重要第一步
亦是人生目的最後一步

認識自己 熄滅煩惱 您就是佛

你剛才坐下禪修做了什麼?
佛弟子: 「與神談話」
你說了什麼話給神聼?
佛弟子「我沒有說話 只是聆聽」
請問神說了什麼?
佛弟子「他沒有說話 只是聆聽」

願您尋到回家路
來亦無所來 去亦無所至

感謝好文章分享,謝謝.