設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3646|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

請教郭博士有有關生育問題

中級會員

樓主
請教郭博士有關生育問題, 太太多年一直没有懷孕, 西醫和中醫能做的檢查和調理都已做了多年, 但查究不到原因, 為此太太經常看不開有些失落, 請問博士有什麼方法可以去開解佢? 如從宗教角度去看, 没有小朋友是好還是壞? 是不是我倆都是很没有福報的人? 謝謝

回復

金牌會員

沙發
我都有同樣問題。中西醫都睇過,攪唔掂。有好幾個朋友搵NATUROPATH 攪掂左。NATUROPATH 係結合中醫條理,印度醫元素,但用西醫科學化角度去分析。例如我有一個朋友係天生吸收鐵有問題,治療師佢食補充劑留住鐵質再加鐵就攪掂左。治療師會叫驗好多野,包括所有維他命、礦物質。身體缺元素,有左都會易流產。其實中醫安胎,就係補返D身體元素。NATUROPATH 比D補充劑好多係中藥植物或其他國家植物提取出黎。

NATUROPATH 其中一重點係結合印度,食物就係藥0既觀念。博士係節目都講過,佢哋會因身體狀況叫人食乜,例如叫我朋友多食紅肉保鐵。

除左你太太,你有無做過檢查? 例如精子數目、精子型狀、精子活動能力? 有時係男人問題。
你太太做過乜野檢查? 有無做子官 Autospy,包括切片,檢查子官內膜,NK CELL? 超聲波? Hycosys? 驗DNA 有無天生隱性病? Hycosys 係最難頂。

先攪清楚身體有乜毛病,補充元素,條理好。再諗下一步,身體健康最重要。自然方法唔得,可以IVF。媽媽唔健康,個B都唔健康。我係唔信乜野年紀大,好難生。因為我有好多朋友條理好後,年過四十都生到,問題係健康狀況。

大家努力,唔好放棄!
回復

金牌會員

板凳
香港好多西醫唔係好得。我好多年前睇過一個「方」性婦科名醫。當時差唔多係全港最貴,但佢無教我解決問題,只係叫我食西藥處理月經失調問題。至於中醫,有食藥就正常,一食又唔掂。

直至幾年前搵到一個營養師,比曬D西醫報告佢睇,先知道原來天生夷島素失衡,男性荷爾蒙過高,要少食碳水化合物,同少糖,仲要做好多運動。雖然經期問題仲未完全解決,但身體的確比以前好左。期望搵NATUROPATH 會進一步搵到答案。世界好大,唔淨係得中西醫。加油! 想生唔好放棄。香港搵唔到醫生,試下去外國。老實講,香港醫術好落後,西醫淨係識開藥,有幾何教病人睇營養師或者處理正確飲食?
回復

1萬

論壇元老

地板

* 相關成功例子 :

https://youtu.be/sd-7R2vNWA0

( 引例在 36:40 )

回復

金牌會員

walterlam 發表於 2017-12-21 16:02
腎要有力。

有力生完,人人生存

睇親中醫都係裨虛,腎虛。跟本就係估估下。我去網 search 下先明白到原來身體缺一d 元素,或者唔夠,係會引發體寒,主要係帶氧功能問題。食凍野多無益係因為人體體溫三十幾度,凍野十幾廿度,一下子係器官淋凍水,人都打冷震,器官運作會減慢,所以尤其女性唔好食咁多凍。煎炸野對身體無益係因為d油,經高溫產生毒素,要用肝排呢d素。食左生暗瘡還好,係一個警號,食極都無反應,到爆煲仲危險。其實中西醫各有長短,可惜兩者加埋都唔夠用。家下好多另類治療仲配合 ayurveda,仲有南美,東歐偏方。Dr 都識唔少,好厲害。

肝功能對身體好重要,包括生育。所以d liver detox 唔係亂吹,真係有用。
回復

金牌會員

walterlam 發表於 2017-12-21 16:02
腎要有力。

有力生完,人人生存

係唔可以亂黎,一定要搵有經驗治療師做詳細驗血檢查。從驗血報告,包括hormones, 酵素,維生素,甲藏線,礦物質等等,一定有線索。
回復