設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2853|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

回顧那些年之酒色財氣第一集

8萬

論壇元老

樓主
https://youtu.be/soL-412EDwk

回復

8萬

論壇元老

沙發

今晚會做那些年第二集,
因為個人聽慣咗好人好事果種褔氣版本。
就忘卻咗酒色財氣果種快人快語風格。
之後翻聽多次,覺得幾期待今晚第二集播出。

今集郭博士講到維持黑暗世界,係無一紙合約。但都掂過你光明世界。
維持呢種秩序就係道義,道義嘅來源,沿自於誠信。

故此無論酒色財氣,好人好事,那些年郭博士都好強調誠信。
真係大部份時間世界通行。

但睇返光明世界嘅人,就似乎覺誠信係蠢人專利,
用黎揾笨,令到社會唔穩定,出賣香港人。
死不認錯,賴死唔落台,博懵博大霧。

猶幸聽咁多年節目,揾到個靚位企,唔使出賣人格。
做返個唔使為五斗米折腰嘅人。重可以諗下點樣提升個人能力。
回想當年酒色財氣個名改得好。
其時,跛豪`四大探長`同五億探長都未睇過。
但都覺呢個節目勁,
全因為第一集,郭博士踢爆好多猛料。
當時當花生咁睇,今天會當係人生一種指南。

至少起碼無跟人去佔中,唔係今日上新聞,等人告,入監倉都會有我份。

當郭博士講到,比個靚位差仔坐,果度印象深刻。
原因我向棋盤上,中過唔少招。
就算明知陷阱,唔食都難忍。食又死緊
所以果位差仔就算醒目,都敵唔過人性,更可況佢唔知。
今時今日諗返,果時郭博士捉棋已經好厲害。

回復

8萬

論壇元老

板凳
https://www.youtube.com/watch?v=12sYA643uuY
郭兆明博士 - 行門 - 如實了知如實面對
回復