設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 6048|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

我要離開 再見

論壇元老

樓主
一開始睇論唔睇經,
佛教經書太多生字, 同一個字有數個翻譯
又冇系統

真係唔推薦睇經
睇瑪欣德尊者講阿毗達磨同清淨道論

不過最好搵個有信心嘅方法一心做到最好
如果我個陣睇經論
就唔係7日搵到好過飲食男女之樂嘅事, 仲要冇比錢上堂
隨時比幾皮野上堂用十年時間都搵唔到, 仲係度盤算比錢學邊樣著數D
心底始終認為飲食男女之事為人生最大享受
眼紅班成日去玩食好野玩女人嘅人
個時唔知佛教入面D冇謂野, 同D人講舒服過做愛, D呀叔都唔知乜嚟, 學幾多年睇咁多經
近水楼台先得月, 自己爽完先慢慢研究D經論
回復

論壇元老

沙發
楞嚴小伙子 發表於 2017-10-16 13:49
欲愛、色愛是生死的根本,只要有一點點貪愛的念頭,將來還是要繼續受輪迴的果報,所以修習觀身不淨,來破 ...

冇用嫁, 大乘都有個故仔, 文殊菩薩化身性感美女, 去試一個熟練不淨觀嘅出家人
個出家人臨場先發覺自己唔掂, 見到即走
回復

論壇元老

板凳
一係知道世間有更好嘅事
一係睇通本質
是旦一樣, 我唔信用假想概念冚概念
回復

論壇元老

地板
楞嚴小伙子 發表於 2017-10-16 15:00
《楞嚴經.十習因》 菩薩見欲,如避火坑

《中阿含經》 我說欲如火坑。欲如毒蛇

首先你要出到家
冇出家你就大檸樂

回復

論壇元老

chrisX9 發表於 2017-10-16 19:57
楊兄弟﹗   

究竟乜嘢葫蘆,賣乜嘢藥?可以超越男女欲樂?

我二十歲係大學因為迫住要讀D選修科
其中讀左科中國佛教簡介, 而我考試攞好低分,
陣冇心機背六家七宗、唯識宗D野,
又睇唔明, 求其合格算數
暑假順便試下禪修, 都係學大圍野, 新仔白紙一張冇人會教人咩秘法
我個陣, 開頭頂唔順想走人, 問人有冇方法, 淨係叫我忍耐下, 乜方便都冇

學入出息隨念個陣, 第七日下晝知道
到出嚟想搵D學佛嘅人講, 冇人傾到野, 好多誤解,
舒服過性高潮, 個個聽到都諗邪野
我個陣都搵唔到人信係嚴格修心養性嘅過程知道
我係睇瑪欣德解心生色法個時先知
係佛教都唔係咩高境界, 有排都未睇到究竟法生滅
其實冇理由咁少人知
班呀叔呀嬸咁枯燥有咩癮可以學十幾廿年

回復

論壇元老

chrisX9 發表於 2017-10-17 12:08
曾經有一年半載時間,小弟胆大妄為自學打坐守下丹田以保健,幸沒出亂子, 慎之。

昨晚試做入出息半個鐘, ...

算啦, 自己一個好難堅持
我個陣有人睇住, 朝4晚9, 夏天熱辣辣, 要食齋, 冇晚餐, 晏晝食飽會好痛苦, 所以早餐食盡佢
飲食作息同一個正常香港人好唔同
回復

論壇元老

chrisX9 發表於 2017-10-17 18:14
修行,一個人先至好辦事,多個人就有限制。

食齋,多個人就會多一分支持,少一分誘惑。

香港搵食搵野玩搵女人都好就手
冇環境配合好難持好八戒, 盡量減低生起不善心嘅外緣
一開頭有搵笨嘅感覺, 因為太過簡單平凡
近期都聽到D人問比咁多錢淨係得尼D咋? 邊個方法好D?  
尼D野都想搞平靚正搵抵玩野, 痴左線
同埋會不停失敗, 切記唔可以起自責同洩氣嘅心
回復