設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

20170613 郭博士: 公告開心特獎遊戲

8萬

論壇元老

https://zh.m.wikipedia.org/zh/天九

游戲規則

https://youtu.be/CrsgZVr-9mg
大丸有落 - 仙人賭術教學:天九的規矩/ 天九牌的不同牌組合 - 20160525

https://youtu.be/pVi0jee3DwA
大丸有落 - 仙人親身示範教你如何推牌九?/何謂鴛鴦674、四大公司拍碼頭?/ 牌九的寶、王、槓、點即係點解呢什麼? - 20160525a
回復

論壇元老

昨晚試玩兩個鍾,都只係總分得5百幾, 最多都係加到4個莊, 一鋪最多都係40分.
如果一鋪要羸到500分以上, 估計要加最少十口莊再打到八支或包尊或包四之類先有可能.
個問題係要間中一鋪八支,包尊或包四不難, 但再連羸十幾口莊就好難,因為佢間中比返鋪爛牌而冇可能結既牌你打.

睇黎,真係要技術加好多運氣先有機會拿到靚畫了.

回復

論壇元老

啱啱開始學,虛心請教啲長輩點樣玩。雖然連冧幾口莊最多拎過幾廿分,但過程中與長輩嘅分享交流,其實也是很好的學習機會及文化傳承。
回復

8萬

論壇元老

感覺上是,

像啤牌般,以組合行先,再以花紋計大細,再分數字大少。

開局又有學問,咩龍頭鳳尾,鳳頭龍尾。
就用黎以表示公道派牌,無出千咁。

係計錢果度,唔係明點計。
有棟,無棟。
有四棟又點,多個四揀又點計分錢。

重係懞誠誠咁。
回復

論壇元老

學完之後聽返鄭君綿嘅賭仔自嘆 另有一番風味,
"拎冧六 長衫六 高腳七 仲有一仔大頭六" 即係死梗。
https://www.youtube.com/watch?v=x2RzkFcuy_U

其實細個,長輩已經講牌九喺最易輸錢俾個莊,因為牌少骰多收骰快,
開局點多花招都好,牌少洗牌時已經就知咩牌係咩位,所以玩下可以,賭就聽下賭仔自嘆。
回復

論壇元老

我識打天九廿年以上了
回復

論壇元老

有咩部署可以突破40分呢? 想請教一下冧莊點計分,玩左幾廿舖都唔係好明,唔該晒!
回復

論壇元老

我係第一次打電腦,我吾識計佢D分, 我地打天九叫打幾多棟, 不是打幾多分. 閒家對閒家, 空棟叫輸5棟, 莊家X2, 加莊X3, 再加X4,......另外如果包專包四果D又X2或X4,..... 仲有7支8支果D, 我估識打既知我講咩, 但電腦點計分我吾識, 如果想學買副實物易學好多.
回復

論壇元老

打天九要時間渗架, 得8隻牌一定比麻雀易學, 搵日買副實物上萬福叫博士教你囉,學野當然要交學費, 交幾多睇你天份啦
回復

論壇元老

<---博士羸520分果鋪, 空棟果兩家各輸200分,即是話以5棟為1單位, 博士係做左40個莊而對手空棟, 或做左20個莊而自己包尊, 或做左10個莊而自己包四, 或打到7支, 或5個莊而自己打8支. (希望係禁計可能有錯)
回復