設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

20170512 郭博士開示: 鼓勵同學精進用功

論壇元老

樓主
  Bishop行斜角,又可以天馬行空擺連橫馬,又可以皇車易位,皇后走盡各子步法,唔使沉底兵變身,十五步殺到棋,絕不出奇!
回復

論壇元老

沙發
alexwush 發表於 2017-5-13 10:43
你講嘅對方鄑可以做,靜係你行唔使理人

如果你唔識騎馬,又點知點樣可以迫到隻馬跑或停?

如果你唔識賽馬,又點知ring bit,norton bit,tongue tie,blinkers,hood,ear muff係點用?幾時用?用咗有咩效果?點解有D只能跑直路1000米?而當年有隻馬叫精趣,係可以跑1000米到2400米?

如果你唔識游水,又點知係應該點浮,點用力去到水至游得快?

如果你唔識建築,又點知道個天面design用咩料,石屎層係應該用咩combination?天台隔熱點設計?去水位同埋遇上有斜坡起樓應該用邊種擋土牆?

如果我係你,當我唔識一樣嘢之時,我就懷著謙虛之心,先去了解果件事係點,了解到遊戲規則之後,才一步一步去諗點解人哋做到而我唔得?到底當中有咩秘笈可以捉贏人?

唔識一樣嘢而去武斷講人哋唔得,重點係自己根本都唔知果樣嘢係咩嚟,而最搞嘢係用另一類嘢去類比,即係我知道蘋果而唔知道橙。同樣都係生果,但蘋果同橙係兩樣嘢去比較,盞笑大人個口。
回復

論壇元老

板凳
chrisX9 發表於 2017-5-13 11:50
鬼吾知呀媽係女人咩?有無實際 D 呀? (引述自某位智慧型網友既回話)      

吾係要教就搵到 ...

果位老哥唔止一次用跳躍式邏輯或者夾硬搵另一樣嘢比較。即係人哋整干炒牛河好食,佢就夾硬用肉醬意粉或德國咸豬手比較干牛河,同樣係食物但根本係兩樣嘢。用中國象棋比較國際象棋,簡稱多X餘。

我認為唔識國際象棋唔係問題,因為無人可以識晒所有嘢,而問題係唔識而唔去了解下點玩國際象棋先,一嚟就用中國象棋比較,之後就一個問題跳去另一問題,不停跳問題,你講東佢講西,到你講西,佢又講番東,係咁跳,為拗而拗,晒時間。
回復