設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

請時空識班,木方班,天網同學解釋,何謂因果力

高級會員

打到一代宗師
回復

高級會員

因果力,是不是就是業力呢?在三輪轉中,由於有煩惱,所以就會有行為(就是做業,種下了因),行為之後就是結果,而結果又會使人產生煩勞。而推動這個三輪轉的力,就是業力,那這個業力就是因果力嗎?對於這一點,我是不明白的。至於因果,我是深信不疑的。能讓人難忘的通常是不開心的事。很多時候,別人說了一些話,做了一些事令我感覺我受到了傷害,但我發現他們對我說的話,做的事都是似曾相識的,原來這些話、這些事我都曾經對另外一些人說過、做過,而因果力使我要去承受翻我自己說過的話、做過的事。我有時感覺因果力就是一塊鏡子,鏡子里的我就是未來的自己,我對他有任何的行為(包括心念),將來的自己在適合的緣下一定會承受自己做的業。
不懂爱
回復

高級會員

本人修行般若波羅蜜多 大破因果
上可打佛祖 下可打閻羅王
天地為我轉 渡盡眾生行X道 哈哈哈

改革千年命運  我要讓你們看看 2500年大乘佛法 心經精髓 廣破萬法 近燃諸身

回復

論壇元老

心念與行為造作本身就是力量

正如打壁球將波打出去一樣

心念與行為造作的力量到達法界返回人間時

就像壁球從牆壁彈回來一樣

同樣充滿力量

那個可說是果的力量

以上是估估下,趁熱鬧吧

回復

論壇元老

賭錢贏錢梗係因果啦, 或然率有數有得算
人地講賭錢贏錢唔係運, 而係或然率
跟住舉例唔應該發生係自己身上嘅事出現, 個D叫運
法住法位各有前因, 點樣唔應該出現係自己身上? 樣樣有原因

以為搵某人會為自己帶來好運而贏錢只係錯誤嘅因果
正確是以計算或然率贏錢, 個半係節目聽返
回復

金牌會員

博士話賭錢贏錢唔靠因果力,系只對於距呢種人,贏完唔使從本“因果薄”扣數,就好似一個識游水的人能夠游到對岸唔系靠因果力一樣。距知道方法,又唔會去賭,已經對賭場涅槃,無牽引力,無因果。

但對於一般賭仔,無方法又睇唔通,又要被扯住系賭海浮沉,所以扯咗成盤輸錢既因果出來。

所以應該系識賭錢前,贏錢有因果,識賭錢後,贏錢無因果。

再用翻游水既例子,游水時,如果唔用力,一定去唔到對岸(遊到對岸呢件事一定唔會發生),同樣在某種情況,一個人去趕飛機(距唔搭上飛機呢件事一定唔會發生),遇到大肚婆幫距一把而誤機而免於空難,力就都系叫力了,分類唔同即。

仲有唔系一定會發生就唔算因果,種瓜都一定得瓜啦,但經常用呢個例子解釋因果,其實我覺得種瓜得瓜都唔淨止因果作怪,還有生物律啊等等,當然唔種就一定無。
回復

論壇元老

楊灝貽 發表於 2017-5-4 15:40
賭錢贏錢梗係因果啦, 或然率有數有得算
人地講賭錢贏錢唔係運, 而係或然率
跟住舉例唔應該發生係自己身上嘅 ...

因果可以改造,賭錢係緊數,唔係你贏就我贏,如果你鋪鋪贏,除非你出千啦。
博士講命係天意,運係人為,佢話賭錢唔係運,即係話冇得變
回復

論壇元老

定緊賭例, 設計緊遊戲個時未係梗數
杜月笙比專登比人贏錢就另有因果
只要支配力持續不斷, 老細要你鋪鋪贏係可以鋪鋪贏
出千打橫嚟贏錢都係原因

佛教因果係一段嘅生命就係有人為非人為
聽瑪因德尊者講學論藏嘅人都講果報如此速行可變
心法都有梗數
如理/非理作意一決定之後幾個心會連鎖決定後續好幾個心
只不過唔係連鎖決定無限個心, 所以先有機會變