設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2118|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

20170321郭博士開示【新聞短評】垃圾徵費存大漏洞

8萬

論壇元老

樓主
《與所有群組分享、請貼上網》

【新聞短評】

垃圾徵費計劃 監管存大漏洞
http://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=25257

特衰政府局長好做唔做,專攪勞民傷財項目,扮做左野,呢班殘官埋推堆區最啱!

Dr郭
21/03/2017

回復

論壇元老

沙發
就連五歲細路仔都諗到啦, 若果將垃圾筒拋到康文署的垃圾筒, 又或者拋到公眾垃圾筒, 咁又點呢?
回復

論壇元老

板凳
我估計最終既結局會係點呢? 康文署有鑑於市民將家居垃圾棄置到公眾垃圾筒, 情況嚴重. 將全港十八區每區增聘一百名"垃圾糾察" , 即合共一千八百人, 並會視乎情況情況而定增人手. 而康文署已向立法會財委會申請共四億的恆常性撥款, 預計今年會順利通過.....

係咪要搞到咁呢?

面對這些人非人, 我們修行人除了好言相勸: 你這樣做一定會有災難性的果報的..... 若果以皇感昇的名義捐錢比博士, 會否可以改變劣勢? 求博士開示
回復

論壇元老

地板
  呢D劇本熟口熟面:本先搞一輪膠袋標準,而標準當然由某些公司有話語權。之後,會講我哋早已有幾間顧問公司搞,由有機膠袋,絕對係bio-degradable。再因為防止有人唔跟規定,會公開聘請任香港一千幾百個糾察,在十九區不定時檢示各情況。當然,係外判公司,再開多個新部門,又請大袋或唔知幾時等退休再坐個閒位。之後,肥上廋下,一個大袋下面十幾個自己馬房友。

之後,或者再搞landfill site,可能係將軍澳,新界北區或元朗。因為landfill site挖空再由厚身liner又welding,一大輪嘢,當然,事前又會有顧問公司做可行性研究......四個字--連消帶打。

得閒留意吓環保阿頭個相,似唔似龍珠個龜仙人?
回復

高級會員

固定收一個費用就了事,又要分什麽膠袋,又神馬指定地點,煩到你發火,何必?
香港人的時間心思就這樣被白白浪費。看看這幫到時怎埋尾。
回復

金牌會員

如果佢真係實行,可以去淘寶網賣翻版膠袋,保證長賣長有

政府咁中意搞野,幫佢手搞亂d
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

台灣廿十年前既政策,衣家香港拿來用. 環境局你們平時返工做咩架?
回復