設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3971|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請教郭博士--有關實相

論壇元老

樓主
  如看到某行業運作的產品或結果為表徵,從表徵推算或估量到那行業真正運作的關鍵,而這些因由因應不同時間,地點或人物交錯地出現,但本質仍是那一方式進行,十之八九恆之有效,能否稱那種方式就是那個行業的實相?還是那行業的運作慣常盈利程式?

謝謝回覆。

回復

論壇元老

沙發
唔明,請講明該行業
回復

8萬

論壇元老

板凳
我估計可能講緊係傳銷
回復

論壇元老

地板
  二三十年前,Giordano明碼實價,好平。肥佬黎高薪售貨員,稍加培訓,態度友善,非常好口。而肥佬黎之前接受訪問時說,差不多每日盤點,因而調配較好賣的產品到該分店,天天調兵遣將。而如果缺貨,馬上落訂單,務求以最快速度由落單到銷售。肥佬黎做成衣廠出身,深諳成衣行業的弊病,一縮短落單到銷售,生意大好,Giordano就係果陣彈起。

約二十年後,戴爾電腦立足中國。可能當時在美國銷售時配合大物流公司如UPS或FedEx合作得法,直接複製到中國。經營模式跟Giordano差不多,就是任用態度好又好口的客戶服務及技術支援。但Dell更提升到有客戶落單才叫合作伙伴馬上生產電腦。由客戶落單到可以用到果副電腦,只需三五天時間。戴爾電腦曾擊敗同業,是世界上銷售電腦第一名。

依樣畫葫蘆,GAP在中國發展,以其網頁推銷,又極可能因應客戶需求,有訂單至向廠商落單。其運作模式跟Giordano及Dell原則上差不多。
http://www.gap.cn/

表面上三家公司中有兩家賣的產品相似,但內裡三家公司在不同時空用極相似方式營運,而其中一樣又非常相似的是銷售員經培訓後非常好口,有耐性解答及回覆客人等等。

這三家公司做得出恆之有效又快速調配產品,即使在不同時空(肥佬黎Giordano時維大約198X年到1991-3年左右,Dell大約是2000-2010,GAP只是近幾年在中國大賣),地點(不管是實際銷售點還是網購,肥佬黎是實體舖頭,Dell及GAP則為網購),人物(前線服務員工,大抵都是銷售員或客戶服務,只需稍加培訓,態度友善,有問必答等等)。當然,三家公司都明碼實價,包無搵老襯,老老實實的做生意。

如果講以上三家公司用極相似手法營運生意,是否為致勝實相?還是商業運作而能賺錢的盈利程式?
回復

8萬

論壇元老

我唔敢講係做生意成功的方程式。

但照上面果種做嘢方式,我作為一個顧客。
係有三四間同類鋪頭中,當然首選呢類鋪頭。

快,靚,正。咪浪費我時間。
要返轉頭轉呢換我都唔制。

尤其現代社會啲人褔氣咁薄。
等果一分鐘,就抿死啦。

所以成功,都有佢的原因。
回復

論壇元老

服務行業,禮貌、誠信和服務好 不是基本要求嗎?
以上3間公司,都在特定的時間,配合特定的地方才有特定的效果。
觀察實相比推測實相更為準確。
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-3-3 14:45
服務行業,禮貌、誠信和服務好 不是基本要求嗎?
以上3間公司,都在特定的時間,配合特定的地方才有特定的效 ...

當然。服務態度好,有禮貌,幾時都有著數,重點係三間公司騁請的人都係屬於邊個得閒邊個做果種,學歷要求絕對不大,理論上搵陳大文,張三李四,稍有培訓,已可勝任。

以上三間公司以公司貫通各關節位為先,確保每個細節通行無阻,而前線人員大多屬於執行角色。因此,以上三間公司我見是廣義上是行程式。但由於三個不同時空,出現三間極相似的營運模式,因此請益博士。
回復

8萬

論壇元老

講到前線人員培訓好重要。

因為真係一個人一套系統。
唔教套共通程式,撞機情況多到不得了。

真係講肯德基三個字出黎,香港同國內人食嘅都唔同味。做管理真係吹到啤一聲。
回復

論壇元老

理論上,哩套系統可以套喺好多公司如 老麥、7仔、OK等等.....大型公司或特許經營店。近排最有代表性喺剛上市嘅順豐物流。
眼見哩啲公司成功,喺咪代表其他失敗嘅公司無用哩套系統呢? 管理系統喺重要,但市場嘅需求同推出服務及產品嘅時機更重要。
小公司營運策略,我比較喜歡竹田陽一的蘭徹斯特法則。
回復

論壇元老

各位賢友, 看完或者就有答案了

http://139.162.60.118/forum.php? ... =%E6%AD%A2%E5%AD%B8
回復