設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2403|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

20161229郭博士開示【給年輕人的提示】

8萬

論壇元老

樓主

【給年輕人的提示】

一般人讀完大學後,節衣縮食,用咗十年時間儲首期,買層二百幾呎嘅樓仔,大啲都唔掂,跟著用二十年至二十五年去供樓會,供完後差不多到退休年齡。代表一生人的光陰虛耗在一個住所上,佢地想唔到可以用十萬元左右買天台屋;或在新界買一間牌照屋,風涼水冷兼可種花自娛,或種菜自用,(如拆遷可即有公屋分配)跟住去建造訓練局學一種技能,學習期間有七千元津貼,一年後最少日薪有七百至一千,最重要是有機會做判頭。這是先求安定再求發展的單打獨鬥的方案。沒有父蔭者中學畢業都可引用這個方案。

--/如果有福緣遇到貴人相助,則是另外一個方案。

Dr郭
29/12/2016

回復

論壇元老

沙發
  確是好主意。一來做任何都有成本,特別是交易成本,十萬銀買間屋,一來有自己安樂窩,而家陣係咁意租間樓都要起碼八九千,劏房平極都要三四千。二來如果一個唔該拆樓,又可以馬上打尖排公屋,對比而家好多新移民來港密麻麻排隊,用十皮嘢成本,合法打尖,可守可攻(雖然不算是有大志的方案,但純以策略計算,卻是奇兵一路,短中取長)。三來,個人一定,不會企在浮沙之上,心裡就非常踏實,起碼唔會心荒荒,籌謀事情都可以長遠一點,不是朝種樹,晚收割。
  如果地方大一點,又可以試做之前介紹的A4紙種芽菜之類,利己利人,同樓上樓下打好關係,惠澤下社群,因為,始終有一點風險,就係如有人告發,要拆樓,處理人際關係,互惠互利始終係最好的潤滑油。而昨天博士的止學,就是求之以和,大家一團和氣,而樓上樓下又唔係有過節,大家一人讓一步,相信可達至和諧。即使來一個萬一,唯有入住公屋,整體上都唔見有蝕底。

說出天台屋的我見及分析,不在於看到天台屋之可為,而是博士帶出天台屋之事,學到一點看事情,處理及埋尾,實在得益不少,多謝博士。
回復

8萬

論壇元老

板凳
感謝Erict網友的分享。

聽過太多個案,結婚生仔上車,就覺得中獎一樣咁開心。

跟住就開展屁都不能得太大聲的奴隸生活。

呢啲咁嘅人生,不如攞個背囊去流浪好過。
回復

論壇元老

地板
近日同呀媽講開, 原來佢朋友四十年前已經咁做
結左婚公屋要除名, 又比唔起錢長期租樓
有人教佢買街市40尺鐵片屋, 1萬蚊, 當年有人集團式整尼D屋賺第一水,
等遷拆上公屋再換居屋
回復

論壇元老

做精神科醫護親友拜年時提起
因為佢地有權批1000間特快公屋, 仲有得揀去邊區
近年多左好多南亞裔人士白撞話自己精神有問題, 想攞公屋, 唔受理就係度發爛渣
佢笑言精神病唔係自認就係, 唔似網上戲言話人係就係, 要經幾重診斷
回復

8萬

論壇元老

南亞裔人士,如果有精神病或自稱有。
就掟落公海餵鯊魚。

唔好嘥立稅人錢,又唔係好似猶太人咁。
立足稅項。

一黎就攞褔利,又非我族類。
幫手填下魚仔個肚先。

回復

論壇元老

唔只公屋, 仲有其他福利津貼
真係醒過本地人, 唔知邊度教
懷疑佢地有本香港搵笨實指南
回復