設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1848|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

求博士曾提及的治痛風方法

金牌會員

樓主
曾在節目中聽博士提及治痛風的方法。請問網友可在那裡尋得?
謝謝!
回復

1萬

論壇元老

沙發

* 郭兆明博士 談[尿酸高]
https://youtu.be/DAxS0kPPlZY

* 治療[痛風]秘方
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/3763978/art/20140225/18636329

回復

金牌會員

板凳
感謝你的幫忙
回復

論壇元老

地板

learngood兄,你好。
  小弟上周或前周末可能飲豆漿過多或食消夜飽得滯,第二日右腳腳指公腫晒,又嚟料。
  我無睇中醫或西醫,用咗以前的方法,就係一日飲十四五杯熱或凍滾水,每次飲一杯,慢慢飲。當日掂吓都痛,做咗十分鐘平甩功。飲食方面就完全食素,食白粥送腐乳加芥蘭,三餐都係,另有一餐口淡淡,送咸魚(咸魚似乎係高鹽份,但口寡寡,為食先食)。
  到咗第三四日,腳無咁腫,行路仍有少少頂住,但行得順好多,仍然係一日飲十幾杯水及三餐白粥或清淡少少。而家到咗第十三四日,仲有少少頂住,但行路完全OK,皆因小弟為食。如果吃全素,相信效果會更好。
  我試過有七八次痛風症,所以叫做稍稍有少少研究......所謂久病成醫。
  引發痛風症,係豆類,肉類,汽水啤酒及高鹽份食物等等(好多食物都會引發痛風,似乎食嘢要適可而止)。一領嘢,九成九係身體過多purine(漂令) >>> urine acid(尿酸)>>> 痛風。後邊果兩樣飲食我已幾乎戒晒,叫做留低一成度,平時食吓或飲宴quota。

以上係我的經驗。當然,如果要針對性,或者問一問郭博士好D,我只以我過去經驗之談分享吓。
回復

8萬

論壇元老

我見我爸爸好多時一為食,就黎料。

成隻腳腫過豬蹄,佢就同我講尿酸高。
睇住佢隻腳,我都無計。

都係老人家腎功能唔好所致吧?

都相信戒口等等,同等身體排出先掂。

呢啲病,最衰不能即時見效,搞親都成個禮拜先稍為好轉啲。
回復