設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: focuswise
打印 上一主題 下一主題

工作前途的抉擇(望郭博士及網友請教)

金牌會員

Oldboy 發表於 2016-8-7 11:23
To: focuswise

溫馨提示: 快D走去萬福請個祝福玉扣練習做玉泉水改吓運先再講!

多謝Oldboy.
已買了祝福玉扣,但未買泉水。睇黎要去買了
回復

論壇元老

wu_peace 發表於 2016-8-7 23:13
絕對認同 erict兄 之見解 ! 故此 , focuswise網友 的決定是正確的 .

塞翁失馬 , 焉知非福 . 由於 focuswi ...

多謝。其實件事好簡單,打工即係販賣你的知識或勞動力。先搞清楚,人哋請你唔係因為你靚仔或者個樣似香港小姐。
  例如你去某士多買烏龍茶,假如是八元一支,你睇到八元,合心水,去到收銀機,服務員一嘟,係三十元(假設唔係打錯價錢),即係坐地起價。呢間士多完全無誠信,簡稱搵你笨,你估你下次會唔會再幫襯呢間士多?
回復

論壇元老

你就幸福啦,有兩份工揀, 最少生活無憂先. 揀邊份人地好難幫你, 正如揀老婆, 一個樣靚身材正但脾氣臭, 另一個樣差但心地好似天使禁, 自己先識揀. 仲有你果行個個爭住請, 揀錯左咪再搵個囉.
回復

金牌會員

chrisX9 發表於 2016-8-7 12:12
錯!不適合!既然完成了考試,有了目標,就要用一生時間去 成就。

細果間遲早都要走,做落至話走仲 黑 ...

多謝chrisX9.
audit firm的assistant mgr的確是小弟心之所向。
但若選擇audit firm,要如何向corporate service埋尾,實是苦惱。
回復

金牌會員

erict 發表於 2016-8-7 12:29
  focuswise兄,你好。小弟意見係:既然你之前應承咗某公司在先,一定要堅守承諾,去果間做。如果你應承 ...

謝謝erict.
同意人無信不立!多謝提點!
回復

金牌會員

bcyeung 發表於 2016-8-7 12:44
心迷人生轉  心悟轉人生

thx for sharing

多謝bcyeung!
回復

金牌會員

erict 發表於 2016-8-7 15:25
  focuswise兄,可以分享一則紙牌屋的情節。
  話說幕僚長Doug嗜酒,飾演美國總統的Kevin Spacey不得不 ...

感謝erict再次回應!
我不奢望守諾言會有何豐厚回報,只希望自己能盡力做到言行合一。
我知道重回audit firm assistant manager這條路,前景頗大(因本人同期的同事,已差不多晉升至合伙人)
這次承諾與錢途的對決,小弟內心十分爭扎.
回復

金牌會員

wu_peace 發表於 2016-8-7 23:13
絕對認同 erict兄 之見解 ! 故此 , focuswise網友 的決定是正確的 .

塞翁失馬 , 焉知非福 . 由於 focuswi ...

多謝wu_peace!
你的意見,對如何我向那位合伙人"埋尾",很有幫助!
回復

金牌會員

Goonerstar 發表於 2016-8-8 02:13
有另一個小小睇法,無對或錯,唔同角度參考。

呢個"誠信"似乎有別于落老闆格/ 為利益出賣同伴個種。 只係 ...

多謝Goonerstar!
你睇我都幾準!簽了約那間,真的是救生圈。但那老闆(希望我冇睇錯)是個友善同均真的人,亦重視work-life balance. 對有家庭的我,真的很吸引!
爭扎在於audit firm那條路,是本人的志向....
回復

金牌會員

panic_lau 發表於 2016-8-8 10:45
你就幸福啦,有兩份工揀, 最少生活無憂先. 揀邊份人地好難幫你, 正如揀老婆, 一個樣靚身材正但脾氣臭, 另一 ...

多謝panic_lau!
冇錯,別人很難幫我揀工,最終也要自己揀。
只是承諾和志向有矛盾時,真的很爭扎。
小弟人已中年,家有父母妻女供養,做錯決定的話,身邊親人難免受害。
固這次希望得其他人提點,今我可客觀些去應付這人生交叉點。
回復