設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3819|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

青光眼一問

高級會員

樓主
本人家母在上年中眼睛唔舒服,往政府眼科申請排期驗眼,
因為排期而需時,故往私家眼科驗眼,結果是青光眼嚴重,
及後今年再去政府眼科驗眼,報告是沒有青光眼,只是年老
視力退化,不需再來政府眼科,及後再去私家眼科醫生,他說,
可能你媽媽已年逾70幾,政府唔會將太多資源放在老人家身上,
你三個月後再驗一次眼,再看看結果如何,今個星期六,再去看私家眼科,
博士應該如何應對?
回復

金牌會員

沙發
可否帶令慈去見見博士?對身、心都有幫助。
回復

金牌會員

板凳

TO: hkkpcys

郭先生意見:因為令慈年紀太大,宜找專科醫生診治!

回復

高級會員

地板
謝博士回覆! 本人理解 政府醫院是有選擇性不醫年紀大老人家
而私家眼科今次沒有同化驗所串通 作大家母青光眼嚴重?

回復

金牌會員

請問令堂眼壓多高?
平時眼睛有脹痛嗎?
平時有便秘嗎?
回復

金牌會員

有緣睇到你個post,你媽咪系唔系有青光眼都好,小弟小小見議最好戒戒口先,唔好飲咖啡,唔好食洋葱,葱蒜之類及辛辣食物先.至小可以控制唔好惡化先!! 祝你媽咪早日康復!!!
回復

論壇元老

太太呢20年都係不斷眼病,手術4-5次, 咩香港名眼科都睇過, 1隻眼10幾年前黃斑點手術衰左(港大醫生開刀),冇左9成視力, 早幾年呢只眼有白內障換人工晴體(中大醫生開刀), 早兩年隻好眼又白內障, 果位做開果中大醫生不敢做手術, 因為如衰左就好大鑊,驚比人告, 之後搵其他醫生, 因為個病歷, 港大既吾做又話搵番當年果位"權威"醫生, 而阿"權威"醫生根本不肯再見我太太, 再搵中大畢業既, 又話叫我地搵番之前中大果位, 冇哂辨法. 及後幸運地搵到位外國回流既醫生, 肯做而且佢好有信心, 術後兩年了, 正常返到工, 最常感激呢位醫生.

回復

1萬

論壇元老

panic_lau 發表於 2015-9-8 10:58
太太呢20年都係不斷眼病,手術4-5次, 咩香港名眼科都睇過, 1隻眼10幾年前黃斑點手術衰左(港大醫生開刀),冇左 ...

Lau兄:

謝謝私訊告知該名好醫生之資料!
好人好事應該公告天下的。

* 賴旭佑醫生

http://www.2010eye.com.hk/index.html

眼科專科醫生

澳洲雪梨大學內外全科醫學士

香港中文大學醫學博士

香港大學醫療科學碩士

英國皇家眼科醫學院院士

愛丁堡皇家外科醫學院院士(眼科)

香港眼科醫學院院士

香港醫學專科學院院士(眼科)

http://www.adamcheck.com/doctor/dr-lai-yuk-yau-timothy

*
賴旭佑醫生 呼籲各界支持「世界視覺日」

* 傑青醫生 助貧苦病患見光明

回復

高級會員

多謝各位關心,上星期剛同家母往私家眼科覆診,剛出的驗眼報告,青光眼病不是十分嚴重,
點解上年中驗眼報告嚴重,應該是當时有幻聽,精神狀況不佳,驗眼时手按製時,出現偏差

回復