設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=IjWWFzMZU8s
郭兆明博士 - 行門 - 祝福文揭示宇宙真相

在網上找到有心人剪好的今集,郭博士說祝褔文的這個部份.
當中提到,天堂等同忉利天,有時間限制.夠鐘都係會跌返落黎.

我當然唔識係咩環境,睇返應該肯定係一個唔使返工架地方來的.

原文連結https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%BF%89%E5%88%A9%E5%A4%A9
忉利天
在佛教五洲論的世界觀的一須彌世界所包含的內容,除了四大洲及九山八海以外,中間還有一座須彌山,而忉利天就在須彌山之上。

忉利天(天城文:त्रयस्त्ऋंश,Trayastriṃśa,巴利文:तावतिंस Tāvatiṃsa),音譯多羅夜登陵舍、怛唎耶怛唎奢等,意譯為三十三天,是佛教世界中欲界的第二層天,因有三十三個天國而得名。
概論

梵文:trayastriṃśa,是trayastriṃśat(數字,指33)的形容詞形態,意為屬於三十三的(天人)。

根據佛教的五洲論及《起世經》第一卷〈閻浮洲品〉的開首記載:,忉利天位於須彌山頂端,周長一萬由旬。中央為帝釋天,天主帝釋居於中央善見城天。其東西南北四方各有八個天國,一共有三十三個。忉利天的人身高一由旬,其壽命一千歲,其一日相當於人間一百年,因此其壽命相當於人間三千六百萬年。
三十三天

三十三天名稱根據《正法念處經》 卷第二十五記載,分別為:

住善法堂天
    住峰天
    住山頂天
    善見城天
    鉢私地天
    住俱吒天
    雜殿天
    住歡喜園天
    光明天
    波利耶多樹園天
    險岸天
    住雜險岸天
    住摩尼藏天
    旋行地天
    金殿天
    鬘影處天
    柔軟地天
    雜莊嚴天
    如意地天
    微細行天
    歌音喜樂天
    威德輪天
    月行天
    閻摩娑羅天
    速行天
    影照天
    智慧行天
    眾分天
    住輪天
    上行天
    威德顏天
    威德焰輪天
    清淨天。

以漢傳佛教來說,一般認為玉皇大帝即三十三天之主帝釋,居於忉利天。地藏菩薩本願經就是佛陀上升到忉利天為母親摩耶夫人說法。
回復

8萬

論壇元老

今集郭博士推介的
孝莊皇后之密誓 - 梁漢威 尹飛燕https://www.youtube.com/watch?v= ... FRQxWesjo1X&index=9

其實我唔知呢位皇后的厲害之處.
但在網上找健康資訊時.找到了以下片段.
由呢位大哥介紹完,再睇呢段視頻,咁就fit哂.

當然,掉返轉,睇完大戲呢段.
再睇呢位大哥介紹一樣得.

十個權傾天下的女人-02.孝莊文皇后布木布泰(皇太極皇后)  
https://www.youtube.com/watch?v=nnpq1kvFQ0Q

回復

金牌會員

睇完毓民講果個孝莊皇后的故事後,亦即令我聯想到,

郭大師問過的乾隆果條問題,唔知係咪答案同呢位孝莊皇后有關,
清朝開國經過的三位皇帝,大部份人都與佢有密切關係,

乾隆王的盛世,未知係咪同呢位影响力咁大的女性有關噃.

睇完毓民講左成個故事.,再睇梁漢威同尹飛燕的呢一段戲曲,
當堂投入同有戲味左.

回復

論壇元老

好人好事(祝願習馬會帶來皆大歡喜) - 小小分享

聽了這集,覺得比之前的幾集較為輕鬆,其中有幾段非常好笑,例如:蕭生與陶傑武鬥,爪哇蔗,好攪笑,但女士聽到,或許些少難為情吧!
今集再聽一次,無論國際情況分析,人際關係的複雜,還有宗教信仰,又甚至小到吸煙習慣等心思,博士都運用來去自如,完全通達,可見以佛學為基礎的奧妙,實在聽落有味,會心微笑,歷久常新。
林鄭此等檔次,對著郭大師,只有被開至體無完膚的份。收聲較好。
回復

論壇元老

聽到爪哇蔗,而難為情者,在聽者本身,不在講者本人,如禪師抱女人過河,事後和尚還念念不忘....
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 哲理 - 量大福大」 - https://youtu.be/dJp9Acewpd4

以上視頻,再翻聽,亦即如夢初醒。
小學生畢業,但好多(學生)係大學生。
呢個簡直係金句。

講起量大褔大,今集郭博士,提議撥地,
掃哂非漢族人士出境。
其功效不只一石二鳥咁少。
慳水,慳力,慳時間,最重要到最尾又賺翻佢哋錢。真係點到你唔服。

最重要,領導人有量度,氣魄。
咁呢啲錢,就袋袋平安喇

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=ltC_q7mBF7k
郭兆明博士 - 行門 - 如是因如是果  

剛收到同學抄完字幕的文件.
睇到呢段視頻,真係(吱)一聲笑左出黎.

早上個月,就係有位同學.呀(輝哥),
同佢兄弟食飯.發現枱上有份報紙.

佢靈感一到,就打算買.

買左郭博士隻馬.嬴左幾千蚊.
當日郭博士,係外遊左.所以果日係無頭馬拉.
唔記得邊位老人家講,馬主唔响到.多數會跑出咁話喎.

呢個真係要請郭博士親自講解多次咩因由呢.

回復

論壇元老

好人好事(習馬會中的實事求是精神) -  小小分享

學習最強的動物應該是靈長類動物吧 - Apes.  章魚是其中一強的類別。但  Apes 懂得使用工具和模彷力超強。也懂得理解和學習人類語言。並且
Apes 懂得思考解決問題,應該是之首。
其實老鼠也很厲害的。   (Ref : http://www.storybase.cc/5558.html)

聽郭博士罵王明女士,實在好好笑,強攻之下兼派單程機票,博士這樣說她不無背後道理,其人必定可惡。

加埋踢爆陳志雲事件有關私人公司接生意手法,社會上搵錢手法真的層出不窮。

郭博士常說那些為些少利益,名聲就不擇手斷並且沒廉恥的人很可憐..................

活靈活現的眾生相,大有同感,非常徹底和不醒覺的可憐。

回復

8萬

論壇元老

今集星期美點,內容超豐富.淨Helene Fischer演唱會都兩個多小時.真係要找時間消化下先.

講返唔知郭博士點解咁鬼馬.揾黎鄧鏡塵同鄭君綿兩位前輩既歌,

佢兩佢相信後生一輩就好陌生.我當然佢地做架戲都睇過少少.
聽返兩首歌,如果係講當時潮語.我真係識唔哂.
但就一定傳神同夠哂貼題.

唔知係咪戲曲時代的風格同現今唔同.佢地果輩唱出黎,
係有一陣講唔出的味道.人情味加感情.
依家難揾人唱得返.

講返殯葬文化果段,如果唔係郭博士提醒.
其實唔知搞後事係咁索水同無謂.
近幾年出席過幾次呢d場合,真係望住都,
個腦係諗住呢度果度都可以慳返唔少錢..................
用黎捐左佢做善事.
所以,今次見到郭博士推動的呢個改革,係值得可喜可賀的.
諗返起,郭博士响節目提的時侯,巳經係三年前酒色財氣.
望再過十年,中國巳經大半數人,懂得一齊從簡,慳返多兩個錢用黎做下投資同改善生活就好喇.

回復

金牌會員

睇左幾段歌舞,

各有特色,各表演出女性的美態.

我首選一定係阿拉伯果段.戴著面紗果一下.神秘感十足.
揭開面紗時.野性味全部出哂黎.加上周身不隨意肌都變到好隨意.
不斷扭動身體.東亞風情比佢一次過展現出黎.呢個一定要 比個like先.

另外,我會揀俄羅斯果段足球鋼管舞.呢個唔寫個服字唔得.
我好想問咩叫跳出世間約束力.如果具體表現,
相信攞呢個做例子就一流,所有動作違反力學,同地心吸力定律.
又拗腰又要頭做支點撐地.
普通人跟本會暈得一陣陣,重一定嘔吐大作.

早幾年,見到有俄羅斯女仔移民黎香港,睇完真係想識返個做女朋友先.
原因係.咁辛苦架舞都練得.跟住下港男挨窮唔知得唔得呢?

淨返肚皮舞,同
Pastora Galvan - Mariana舞技同樣超卓,
但我地年青人.都係無水準地睇樣同青春先囉,

所以,我地唔學得梁震英咁唔老實,
無咁鐘意,就講無咁鐘意囉.失禮哂先

回復