設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2162|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

食屎狗蔣麗芸:廣東蝕賣水畀香港 「飲人哋水就要感恩」!

論壇元老

樓主

立法會大會繼續辯論財政預算案,民建聯蔣麗芸炮轟人民力量議員陳偉業昨日指政府多餘東江水「倒落海」浪費公帑之說「亂七八糟」,聲稱特區政府已指去年沒有出現浪費東江水情況,過去5年亦沒有將東江水排出大海或浪費。

蔣麗芸稱廣東是將東江水蝕本賣予香港

對於陳偉業指東江水受污染,斥內地「將屎水畀香港人飲」的說法,蔣麗芸大表不滿,聲稱東江水距離香港80多公里,輸水系統全是密封式水管,確保香港人飲用水所訂最高標準,每年維修、運作、電費昂貴,「人哋計數都係蝕本賣畀香港,希望大家有時飲水思源,你飲得人哋嘅水就要感恩,唔好今日喺度講風涼話」。

人民力量陳志全反駁,指港府向廣東省購買的食水,用不完的水亦不會退款,「係倒錢落咸水海,8年來用唔著嘅水,水價係50億!」他批評政府一方面呼籲市民節約用水,一方面卻只要求廣東省定額提供食水,港人每年只約需8.5億立方米,但訂明要購入11億立方米,「點解買嘅水遠超需要,但仍要買更多東江水?

係咪政府根本無意節約,定有其他政治含意、政治決定?」,又指早前傳媒已揭發,東江水水源佈滿垃圾和豬糞等污染,令市民有中毒風險,「現時係買貴水,現時更加係買貴的屎水,香港比起新加坡買水貴226倍」。
回復

高級會員

天真的女人最幸福,其真天卻為身邊人帶來災難。

可惡,可惡!
回復

金牌會員

蔣麗莉詐騙 判監三年半
判刑時平靜 散庭後泣不成聲
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110616/15346571

條8婆個妹食緊啦,唔駛咁嬲呀師兄...
回復

金牌會員

地板
叫博士講下新加波以經唔洗同馬來西亞買水好内啦.叫D官員去買套技術返呢咪唔撚洗飲D垃圾水:
回復

金牌會員

板凳
哇 …你個 Nelson 靠害咩 ? 放D咁正嘅嘢上黎!

春心蕩漾嘅 滝澤夢拉 和 巢皮炆雞嘅 蔣婦人 !

真係一念天堂, 一念地獄 ! 妳地三個都係欠操 !
回復

論壇元老

沙發

照蔣小姐邏輯,咁樣睇日本AV,買日本電器,我們就應要感恩,是不是應該去日本參拜「靖國神社」至啱呢!

回復