設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 5409|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

20181203郭信差之閒話家常:你會明白佛學中觀思想的利害

8萬

論壇元老

樓主

https://www.facebook.com/Guinnes ... /10156243127534032/

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-12-3 08:14
Dr.k:看看內容後!
你會明白佛學中觀思想的利害。可以化解馬列鬥爭思想於無形。當然要有理性和感性學問做基 ...

再次翻睇哩段剪報,有少少明白到博士點解要每隔一段時間重覆提及以往嘅工作。除左俾初接觸博士嘅人了解、學習和散播智慧種子之外,更是俾練功嘅同學們一種自我嘅測試。
哩份剪報講真重重覆覆睇過好幾次,之前嘅睇法係 "係前蘇聯及中國鐵幕嘅國家演講,好有勇氣,好有份量,感覺講話係好玄,似是而非,好圓滑客客氣氣咁打完場,以為哩啲叫中道。"
但今次再睇,感覺完全唔同左,睇到博士嘅心經過長期訓練後,達到嘅成果,克服左恐懼,應該唔係叫克服,而係令情緒波動減少,達到一個平靜嘅水平,而哩種狀態,可以令到講話唔會偏差所謂中道,唔會避重就輕,等聽眾學唔到野。當然講話內容需要吸收唔同嘅知識,至少認識馬列主義。裡面嘅技巧包含: 因明、緣起、理性和感性學問等。講話內容係講緊事實;正中一黨獨大嘅死穴。十幾廿年過後,眼見俄羅斯和中國嘅發展,又俾當年的博士講中,後者係蛇多過牛。反觀當年前蘇聯嘅學者水平比中國學者,甚至現在都係高幾班,唔知係象棋嘅問題,定係漢傳佛學太繁雜,中國人學唔到精髓,腦袋淤塞,一偏再偏,要念下心咒暢通下至得。講話內容唔會挑起聽眾情緒之餘亦含淵博嘅學問在其中,哩啲叫功夫,漸漸窺探到佛學嘅厲害之處。
多謝博士開辦方術、時空識班,將咁寶貴嘅知識經驗傳承落黎。
回復

金牌會員

cwcheung24 發表於 2018-12-3 13:19
【有片睇】解扭計骰只需0.38秒!全球最快扭計骰機誕生
讚好此文:
三月 10, 2018 •科技趣聞 •

唔好咁衰啦. 機器係無感情架. 即使你發明了一部超級電腦, 可以分析晒世界上所有數據.

例如温度, 氣壓, 日照時間, 降雨量, 月亮週期, 潮汐時間, 風向等等一切無生命數據. 乃至地球上所有人, 所有動物的心跳率, 血壓, 血糖指標, 排便數量等等一 切有生命的數據. 甚至乎把地球上每一個人每日的行為, 動作, 習性全部記錄下來.

如是把以上數之不盡我們量度得到的數據放入超級電腦分柝, 呢部電腦都很難推演出過去未來發生過咩事. 即使宜家發生咩事, 電腦都未必演算到. 第一電腦沒有感應呢回事, 所有數據分析單位到頭來都是硬生生的一同零. 而人類的心可以分析的對象則多很多. 起碼有89種咁多. 89進位對2進位, 你話邊個贏?

而最後一點, 我認為最最重要的是, 電腦不懂發願! 電腦只懂得計算或然率和贏面, 若果贏面低過百分之50, 電腦一定唔會去碼, 因為佢要保持自己零出錯. 但人類面對極大的困難時, 可以發願, 而且可以發很重的願, 即使只有百分之一的機會, 有時其願力之大可能困難也會因此而克服. 這就我從來都唔驚人工智能會取代人類.
回復

論壇元老

【有片睇】解扭計骰只需0.38秒!全球最快扭計骰機誕生
讚好此文:
三月 10, 2018 •科技趣聞 •

一般人玩扭計骰,要解一個最基本的 3 x 3、6 面扭計骰,令每一面都變成單一顏色,最快也要數分鐘時間。而世界上就有不少專門為解扭計骰而設的電腦機械人,電腦專門家不斷提升程式計算速度與機械手臂的轉速,務求產生最快的解扭計骰世界記錄。最近這個世界記錄被刷新,速度快了近 4 成,只需要 0.38 秒,就可解一個 3 x 3、6 面扭計骰。

https://youtu.be/hURpaTfJqQk

機械解扭計骰世界記錄的最基本原則,是由電腦開始辨識扭計骰圖案的一刻開始計算,至到完解扭計骰的一刻為止。今次由麻省理工大學生體機械人工學研究所的學生 Ben Katz 與 Jared Di Carlo 製作出來的扭計骰系統,從辨識最初扭計骰的圖案,至到運算出機械手臂的扭轉流程,只需要 0.045 秒。而機械手臂開始把扭計骰從原本的位置扭轉,至到 6 面每一面變成單一顏色的時間只需要 0.335 秒。合共所需時間為 0.38 秒,比起舊記錄的 0.637 秒快了 4 成。而人手解扭計骰 (3×3) 的世界記錄,則是 Seung Beom Cho 在去年 10 月所創造的 4.59 秒。

這部扭計骰機首先會把扭計骰固定在中心位置,機內使用了 Kollmorgen 製作的碟型摩打,以 1000 rpm 的速度旋轉,平均 0.015 秒就可作 90 度迴轉。在最初製作這部機器時,扭計骰抵受不住太強的迴轉力而被破壞。

影像感應器方面,就使用了 PlayStation Camera,每個售價只需要 7 美元(約55港元),一個鏡頭可同時拍攝 3 面扭計骰的圖案。圖案會輸入到以 Linux 為平台的應用程式,再辨識每一格扭計骰的顏色。Jared Di Carlo在自己的 GitHub 上公開了解扭計骰的程式。

回復

8萬

論壇元老

個人今次再睇以上剪報,第一個感覺係,乜嘢叫做"保你安全離國"?講真話都會出事。相對地授權講真嘢都好奢侈。

睇返今日郭博士的節目,重可以講真嘢,大家有得聽係相當奢侈。

睇過幾段日本仔的膠囊旅館,相比返國內的酒店。在心思上,日本人豆腐潤咁細,在服待人的態度上,都贏幾條街。

還觀返,今天中國硬件點美倫美奐,都重係缺乏以人為本的內容。

最大感覺是,當年講的牛飲水變牛奶,今天講的是正人用邪法,都變正法。內容層次提升了。
但如何運用仍要相當小心。

早兩日一位屙尿彈到的同學,講出了理性過蘢,同感性過度,對做事都於事無補。
要透過兩者平衡先能對定工作方針和做人處事上,才能皆大歡喜的結果。

回復

8萬

論壇元老

Dr.k:看看內容後!
你會明白佛學中觀思想的利害。可以化解馬列鬥爭思想於無形。當然要有理性和感性學問做基礎,
才能隨意發揮

回復

8萬

論壇元老

Dr.k:剃人頭者人亦剃之❗

回復

8萬

論壇元老

Dr.k:人去樓空無稅收。
股跌高息地價跌。
提前變成大瘟區。
一帶一路如輓曲。