天羅地網

標題: 有關博士對王維基的言論, 對博士徹底失望 [打印本頁]

作者: River    時間: 2013-10-19 20:38
作者: stevie    時間: 2013-10-19 22:03
to my understanding, 博士"間接"地說,最初的原因,是王先生得罪了 cctvb ...
one one sir 勢力大 ...

I may be wrong. Anyway.
作者: alexwush    時間: 2013-10-19 22:08

我賭馬夠刨足幾日幾夜一擔心機啦,輸咗,唔通叫馬會回水咩on 9
作者: alexwush    時間: 2013-10-19 22:27
我唔覺得魔童係受害者,買佢嘅股票仲大穫
作者: Nelsonlai    時間: 2013-10-19 23:11
開始聽的時候,我都有些網友的感覺,為什麼博士會罵王維基呢!

他是好努力付出時間和金錢,需然他自己都知道還未發牌,但繼續聽下去,

發覺博士所講的又的確有道理。

第一:博士意思是說王維基智慧,開始時不應該大羅大鼓去拉人過檔,樹大招風。

第二:是說他沒有政治智慧,就算有人跟你說肯定會發牌給你,也不要輕易相信,
          現在是共產黨當家,大權掌在他們手,香港人是沒有辦法,我們又吹得共產黨賬咩!

第三:是給他在沒有其他辦法之下,這個是可行嘅方法,也是唯一出路,因他已經投資了
           那麼多錢,如不是可能連本錢都收不回來,對投資於他身上的股東,又怎樣交代呢!

在我看博士意思想說出,就算賺到錢,也要對自己經常保持謙虛之心,不要自我澎賬,

不要自視過高,如果這樣就要付出高昂代價,不論金錢和時間,嚴重的可能會一鋪沒頂啊!

這只是本人一點意見,與君參考分享,如有什麼錯漏或不對請大家見諒!

作者: Alexng    時間: 2013-10-19 23:46
王先生都好叻啦,炒人魷魚D人重要感激、同情和多謝返佢,一D怨氣都無重要好支持佢,現在好少老闆做到咁樣囉!
作者: River    時間: 2013-10-19 23:47
作者: Alexng    時間: 2013-10-20 00:05

是成功還是失敗係一步之差,王先生係有智慧但無技巧呢,睇唔通對手和整個棋局,食左人哋雙車以為自己蠃硬,叻唔切、重鬼咁高調、捉棋都要睇對手係邊個先得㗎,行每一步都可以影響輸贏啊!好明顯捉錯棋路啦!!(純粹個人之見)!
作者: Alexng    時間: 2013-10-20 00:38
政府唔發牌俾王先生,王先生就好高調咁出嚟話香港人輸了公義!好似代表晒香港人咁、其實香港好多事都輸了公義啦、又唔見佢咁高調出嚟講話香港輸了公義!!王先生D手法我就唔多欣賞。我個人覺得係鏡頭前所見嘅都係一D假像!

作者: River    時間: 2013-10-20 00:47
作者: alexwush    時間: 2013-10-20 01:31
多口問句,River兄係唔係香港電視員工,係我就收口,無謂火上加油
作者: Quattro    時間: 2013-10-20 01:41
River 發表於 2013-10-20 00:47
話王維基吋唔吋, 真的很主觀, 但我覺得佢只是有話直說, 一個出錢山力一心打破壟比香港人多一個選擇的企業 ...

很多真實個案,買咗機票去美,加,英,澳旅行,簽證批好哂,酒店都訂埋,到咗步都可以被拒絕入境,仲即時遣返,唔使理由。這就是現實世界民主國家行使民主權力的遊戲規則,明未呀盲丙?

作者: Hanford    時間: 2013-10-20 08:36
無商人能超越政府訂下遊戲規則,電視業是國家塑造文化的工具,你可以嘗試去所謂的民主國家開電視台,政府話唔得就唔得,商人不能挑戰政府權威這是現實,建議樓主看看梅鐸在南澳剛接手家族的報紙是如何和政府妥協,梅鐸連自己的老朋友都要犧牲來保住家業.
作者: sunnysum2008    時間: 2013-10-20 08:52
不論民主國家或中國,
電視傳媒作為制造意識形態工具,
王維基連莊閒都未分清楚,
以為在電訊業昆到錢就大曬,
樓主對王維基認知甚淺, 真係盲丙一個
作者: william001hk    時間: 2013-10-20 11:11

對整件事, 其實我都未能作出很詳細的分析.

但我只係想問現在好多香港人是在支持阿王維基先生呀....定係在反對個政府制度呢?

如果今次是有線或NOW其中一間出咗局....冇得玩....有冇咁多人話政府黑箱作業呢?
作者: awah    時間: 2013-10-20 12:02
肥佬黎在民主國家(台灣)也攞唔到電視牌啊...
作者: tyy3    時間: 2013-10-20 15:17
Nelsonlai 發表於 2013-10-19 23:11
開始聽的時候,我都有些網友的感覺,為什麼博士會罵王維基呢!

他是好努力付出時間和金錢,需然他自己都知 ...

真知灼見
作者: ericchan234    時間: 2013-10-20 17:52
點講都好,呢單嘢令到狼狗英和中共政府又衰多一劑,對香港的民主和佔中預演有利。
作者: River    時間: 2013-10-20 19:39
作者: River    時間: 2013-10-20 19:43
作者: River    時間: 2013-10-20 20:12
作者: ericchan234    時間: 2013-10-20 20:40
博士唔喜歡透明的制度,公正公平的法律程序,而主張向北大人私授利益暗箱操作。
作者: Alexng    時間: 2013-10-20 21:18
嘩!好熱鬧
作者: River    時間: 2013-10-20 23:12
作者: soho888    時間: 2013-10-20 23:41

1. 博士講王生樹大招風,未有牌就招兵買馬,都有道理.

2. 邵逸夫先生唔係已經買左TBB 股份咩???  現在唔係李+X 控制咩??? 又關 邵生 事????

3. 電視市場收縮<<< 就係因為節目唔好睇...............引入競爭,先有機會返生...

又唔見D後生仔唔睇K-POP, 日本,台灣D電視???  G-GENERATION???  HK D 老一代歌星開CONCERT , 未又係爆滿........... 有質素就自然有市場

4. 你政府先係阻住地球轉最大阻力...... 最好HK 咩都唔好搞 ( 搞離搞去都係地產金融) ....樣樣都要大陸首肯,溶合......最後代替......做2線CITY...  THE CITY IS DYING 係冇錯.....  

5. 當初政府講左發牌無上限,今日就3簡2 ?? 有道理嗎?? 政策話改就改....

6. 官字兩個口 (做官大X哂), 係未暗示HK 走回皇權制度???   禁即係2047前好移民...

總結: HK 已經玩L完........搵夠好走......

作者: soho888    時間: 2013-10-20 23:51
2011年3月31日,香港电视广播(TVB)创始人邵逸夫将所持的26%控股股权,连同新界清水湾地皮,以86亿港元售给李嘉诚密友、有“壳王”之称的富豪陈国强。香港广播事务管理局已批准该交易,TVB逾40年的邵逸夫时代正式结束。年逾百岁的“六叔”邵逸夫由于一直未能找到接班人,宣布将出售手中持有的所有TVB股份。这单备受关注的交易终于宣告完成,包括香港富豪陈国强、“台湾首富”王雪红等在内的财团,全数收购邵氏兄弟所持有的1.14亿股,约占26%的TVB股权。同时,邵氏基金已将公司2.59%股权,馈赠给数家教育及慈善机构。馈赠完成后,邵氏基金的持股比率将降至3.64%,TVB副主席、“六婶”方逸华的持股量则为0.26%。

作者: 江上月    時間: 2013-10-21 13:22
TO:RIVER

不平人,你唔駛咁灰心,雖然你做唔到寵物被人收養,又做唔到超人個仔,你重有權揀去大陸同北朝鮮嘅共產社會生活,真係無計就去問吓十九才子點樣先可解決。

請問吓,好多人特登唔做嘢,碌爆卡玩破產後再攞綜援,侵蝕別人辛勞嘅成果,咁又算係邊一類嘅公平?

作者: River    時間: 2013-10-21 15:27
作者: alexwush    時間: 2013-10-21 16:00

River兄,呢度好多人都好尊重博士,想跟博士學多d嘢,如果你想穩d意見一致,順心如意嘅意見,有好多平台,唔使係度憑人都閙,你好撚叨呀,夠吉屎攞把刀斬死曬d行會成員囉,吠乜撚呀,冇人阻你喎,我哋靜係想以一個冷靜嘅角度去分析社會問題,聽唔入耳唔該轉台
作者: River    時間: 2013-10-21 17:05
作者: 李健揚    時間: 2013-10-21 17:18

你聽又聽得半桶水,又唔明博士ge思路,博士罵佢完全唔知佢做電視台tvb個對手大有來頭呀
一早搞好個局,wiki仲唔知自己死係邊度,咁咪on9....博士最後有招數比返wiki呀 唔係淨係鬧完就算
醒佢幾招 你條傻仔唔係聽唔到呀?

你估搞電視產業真係咁黑白分明,為公義為香港人就一定得?香港政府不嬲都唔理民意ga la
你唔係咁白痴 你第一日住香港呀?

你有本事咪移民 離開香港^^
作者: saming    時間: 2013-10-21 19:00
我覺得博士講的係世情,一個真實而殘忍的世界,而你想聽係一個夢想理想加ロ號的節目!先把自已的生活理好,再幫助家人,朋友,有能カ時オ可改變社會!
作者: 101    時間: 2013-10-22 00:32
我鍾以系到撐王維基吹咩.
作者: franciskmli    時間: 2013-10-22 14:16
老蕭評此事都近磅。精神上梗係支持黃生開台搞旺個市,現實上係批佢死梗。電視台都係夕陽工業,有排蝕。(利申:小弟的生活範圍沒有電視機。)
類似傻瓜事件:有人係要搞民間電台,但係仲有幾多人聽收音機呢?聽DBC都用網聽啦。
作者: phyllis    時間: 2013-10-24 10:10
劇集拍得好又如何!  我没有太多时間去看。
作者: 陳柱民    時間: 2013-10-24 13:49
這是一個公義問題,而不純粹是一盤生意的賺蝕問題,也不是少了一個電視台供選擇的問題。香港人才沒那麼有閒,去理會一個三唔識七的王姓生意人。
作者: 道非道    時間: 2013-11-10 10:39
根本問題係王維基冇深切了解到大陸的政情。
毛像E家仲係高高褂在天安門上,毛派的掌門人點會讓一個新牌仔出嚟亂UP嘢。
作者: MarcoMak    時間: 2013-11-14 01:12
我覺得佢可能仲有一手.....
作者: luichunfan    時間: 2013-11-14 12:43
同意,我估:王維基係仲有一手
作者: 道非道    時間: 2013-11-15 03:43
luichunfan 發表於 2013-11-14 12:43
同意,我估:王維基係仲有一手

亦有可能,除非佢係奉習總命令在HK搞活D民意言論。
不過被毛共特派的鹰鹉梁(應無良)搞禍嗮。(仲未死得嗮)

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5