天羅地網

標題: 請問博士,什麼是 緣起性空 性空緣起 [打印本頁]

作者: leungtinyan    時間: 2018-4-21 09:48
標題: 請問博士,什麼是 緣起性空 性空緣起
緣起性空 性空緣起
是否每一剎那都是開始,而每一剎那又是已是過去
是否因此(不可)我執,因為已過去呢!

作者: hklam007    時間: 2018-4-21 13:24
https://youtu.be/z8BWVVM6yzQ
佛法的根本-緣起論:黃家樹老師 (1/2)

平凡一句響噹噹

作者: alexwush    時間: 2018-4-21 16:17
緣起性空,性空緣起,根據常識係錯嘅
舉例,食煙嘅係博士,博士都係食煙。另外剎那生滅,由頭到尾都唔係佛陀嘅思想,我末見有人可以剎那消失,又出現
本身嘅問題都錯,答果個一定錯
作者: leungtinyan    時間: 2018-4-21 16:35
常識只是常識,只是人的共同認知或意願
我問的是心靈意識上,并不是物質上
如巴士站,巴士飛站,我可以做的是等,或另選途經,或慎恨。事實已成,但心靈不憤。是拿是放!是(原來如些/還是他媽哥池)
多謝多位追求解脫者的寶貴資訊。
作者: wwkin    時間: 2018-4-21 22:58
緣起論釋學的中心教義

作者: alexwush    時間: 2018-4-21 23:45
wwkin 發表於 2018-4-21 22:58
緣起論釋學的中心教義

唔係再睇,博士將緣起論等同因果論,佛陀唔係講因果論
作者: 容燥兒    時間: 2018-4-22 17:08
Alexwush網友:

想請問佛陀是否只講了四聖諦同八正道呢?

作者: alexwush    時間: 2018-4-22 23:55
容燥兒 發表於 2018-4-22 17:08
Alexwush網友:

想請問佛陀是否只講了四聖諦同八正道呢?

佛陀講,十二因緣,八正道,四聖諦。要指出一點冇講過因果關係。
此有故彼有,此生故彼生。此同彼都唔係講因果,膚淺嘅見地就係講因果。
你可以問博士,如果我哋嘅苦在眼前,而因在過去如何改變這苦果。
舉例,博士話今日香港嘅惡果係董建華造成,即係因在過去,無得改,只有移民一途。
因果論最大嘅問題係消極避世,永遠不是活在現在。
作者: wwkin    時間: 2018-4-24 00:02
文中提到四種因果論,緣起論係其中一種。如果話人唔係動物,貓狗先係動物咁就你鐘意點講就點講。
消極避世.....有D人窮到鞋都無得著信上帝一樣咁開心同因果論無必然關係,佛陀教學最終係出三界、逃離輪回,我會話係積極避世。
作者: 容燥兒    時間: 2018-4-24 21:55
Alexwush網友:

跟據你的邏輯,我大膽假設其中一樣你嘅意思,即係可以去返上一個,故生的時候改變,令到彼生消失。

作者: alexwush    時間: 2018-4-24 23:14
假如洗手盤塞咗,D水升到好高。而你係知道菜渣導致咁,只要清咗佢水位就會降低。此無故彼無係你心裹面明白。並非番去上步令佢無
作者: alexwush    時間: 2018-4-25 08:16
一般人嘅問題係將眼光聚瞧在過去人和事,無助於解決當前事。
作者: 容燥兒    時間: 2018-4-25 08:36
Alexwush網友:

如果因果關係的話,就緊局,無改變的可能性。

但如果此生故彼生,在彼生出現之前,我改變咗,就可以變彼滅。咁就有可變性?
作者: alexwush    時間: 2018-4-25 08:50
容燥兒 發表於 2018-4-25 08:36
Alexwush網友:

如果因果關係的話,就緊局,無改變的可能性。

唔係出現前,係出現咗,在當前。
作者: leungtinyan    時間: 2018-4-29 18:03
多謝博士解答,小弟聽得懂。

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5